Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Operativni tim Rijaseta Islamske zajednice BiH predstavio rezultate istraživanja o kockanju u Bosni i Hercegovini
KOCKA JE HARAM I TREĆI NAJVEĆI RIZIK PO BH. DRUŠTVO
Autor: AA
Objavljeno: 04. September 2019. 13:09:18


Kocka, klađenje i igre na sreću su treći najveći rizik po bh. društvo, odmah nakon konzumiranja droga i vožnje pod uticajem alkohola, rezultati su istaživanja koje je proveo operativni tim Rijaseta Islamske zajednice u BiH za vođenje aktivnosti liječenja ovisnosti od kockanja.

Cilj je ukazati na opasnost i štetu koju porok kockanja predstavlja prije svega u džematima Islamske zajednice, gradskim i ruralnim područjima. Da bi se porok kockanja zaustavio i suzbio, Islamska zajednica u BiH je donijela odluku da pokrene aktivnosti podizanja svijesti o štetnosti poroka kockanja. Kampanja se zasniva na islamskom postulatu kockanje je zabranjeno – haram – naglasio je Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove i rukovodilac operativnog tima Rijaseta i dodao:

Dosadašnje aktivnosti na planu edukacije o poroku kockanja, predavanja, hutbe, edukativni tekstovi, dale su određene rezultate u suzbijanju ovog društvenog zla koje, prema dostupnim podacima, uzrokuje bolest ovisnosti, utiče na živote ljudi, porodica i društva u cjelini. Rijaset Islamske zajednice je putem operativnog tima pokrenuo aktivnosti koje argumentima vjere, savremenim pristupom u odvraćanju od zla i upućivanjem na dobro upozorava na opasnost širenja ovisnosti od kockanja i posljedica koje taj porok donosi sa sobom.

On je kazao i da su primarna ciljna grupa prema kojoj su usmjerene aktivnosti muslimani, članovi Islamske zajednice koji se pozivaju da u potpunosti izbjegavaju bilo koji oblik kockanja i klađenja jer je to veliki grijeh, šejtansko djelo i zabranjena aktivnost.

Dio aktivnosti usmjeren je prema općoj javnosti s ciljem podizanja kritičke svijesti o kockanju kao poroku koji nanosi veliku štetu pojedincu, porodici, cjelokupnom društvu i zajednici. Pored toga, želja nam je da potaknemo određene društvene slojeve, organizacije i institucije sa javnim ovlaštenjima, da budu striktni u primjeni zakonskih propisa koji uređuju ovu oblast, uz mogućnost pooštravanja propisa s ciljem suzbijanja ove pojave, – rekao je Smajlović.

Ahmed Kulanić, vođa istraživačkog projekta “Motivi, stavovi i percepcije kocke, klađenja i igara na sreću u BiH“ iznio je podatke prve faze istraživanja, koje je pokazalo da je osnovni motiv za kockanje je ekonomski.

U BiH posljednjih nekoliko godina sve je veća dostupnost kocke i igara na sreću, te je samim tim sve učestalija pojava patološkog kockanja. Patološko kockanje stručnjaci smatraju poremećajem kontrole nagona, odnosno, nesposobnošću suzdržavanja od nekog nagona koji istodobno izaziva ugodu osobi, ali je i opasan za nju ili njoj bliske osobe, – naglasio je Kulanić.

Istakao je da više od 85 posto ispitanika smatra da je kockanje ili klađenje ozbiljan rizik, među kojima su bingo, sportsko klađenje, jednokratne srećke/strugalice i loto najzastupljeniji vidovi kockanja u BiH.

Shodno tome, kocka, klađenje i igre na sreću su prepoznati kao treći, najveći rizik po bosanskohercegovačko društvo, odmah nakon konzumiranja droga i vožnje pod utjecajem alkohola – rekao je Kulanić.
Prema njegovim riječima na pitanje o ličnoj involviranosti u kocku i klađenje 41,8 posto ispitanika je izjavilo da ponekad igra bingo, a slijede ga sportsko klađenje 28,1, jednokratne srećke 26 i loto 23,3.

Ovo su rezultati prvog kruga istraživanja u sklopu longitudinalne studije o motivima, stavovima i percepciji kocke, klađenja i igara na sreću u BiH. Kompletna studija u štampanom i elektronskom formatu biće dostupna nakon drugog kruga istraživanja na proljeće 2020. godine – najavio je Kulanić.

Cilj istraživanja bio je utvrđivanje pozicije problema kocke u odnosu na druge rizike po bh. društvo, ali i identifikacija ključnih motiva i indikatora u odnosu na kocku i klađenje. Istraživanje je provedeno tokom aprila i maja 2019. godine na uzorku od 1.520 ispitanika oba pola u dobnom rasponu od 18 do 77 godina sa područja cijele BiH.

Rijaset Islamske zajednice u BiH je 2019. godinu proglasio godinom borbe protiv ovisnosti kockanja u sklopu čega su do sada realizovane različite aktivnosti i programi.Ostali prilozi:
» OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA BITKE ZA FOČANSKU
Eset Muračević | 19. October 2020 17:35
» KOLIKA JE CIJENA SMRTI U BOSNI I HERCEGOVINI
B.net | 18. October 2020 15:32
» DA „ČVAKNEM“ KOJI PREDIZBRNI POEN
Eset Muračević | 14. October 2020 21:07
» AKADEMIJA U VIJEĆNICI POSVEĆENA ALIJI IZETBEGOVIĆU
Bošnjaci.Net | 14. October 2020 14:33
Ostali prilozi istog autora: