Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Muamer Zukorlić, poslanik u Skupštini Srbije i predsjednik Stranke pravde i pomirenja
PRIHVATIĆU KANDIDATURU ZA REISA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 09. September 2019. 15:09:54


Poslanik u Skupštini Srbije i predsjednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić potvrdio je za Vijesti.ba da će prihvatiti kandidaturu za vrhovnog poglavara Islamske zajednice (IZ) u BiH.
Podsjetimo, Mešihat i Sabor IZ u Srbiji jučer su na odvojenim sjednicama jednoglasno za funkciju novog reisu-l-uleme IZ u BiH predložili Zukorlića i Huseina Kavazovića, aktuelnog reisa koji tu funkciju obnaša od 2012. godine.

U razgovoru za naš portal, Zukorlić ističe kako je počastvovan što je predložen za kandidata za vrhovnog poglavara IZ u BiH, te je zahvalio ulemi s prostora Sandžaka, bosanske Krajine, ali i određenih dijelova dijaspore.

- Ja ću, ako Bog da, prihvatiti tu kandidaturu, iako iskreno, dok nisam dobio informaciju da sam predložen, o tome nisam ni razmišljao, s obzirom da sam, kao što već i znate, angažiran na drugim poslovima, - kaže Zukorlić koji je prije ulaska u politiku 2016. obavljao dužnost glavnog muftije IZ u Srbiji.

Navodi da je Kavazović u odnosu na njega, na prvi pogled, u određenoj prednosti, jer je aktuelni poglavar „i stoga su uglavnom u njegovim rukama mehanizmi utjecaja na značajan broj biračkog tijela i određenih ljudi i autoriteta u IZ“.

- Međutim, iskreno, moj motiv za prihvatanje kandidature neće uzimati u obzir moje šanse za pobjedu. Moj motiv je tu isključivo duhovno-moralne prirode, i ukoliko neko od legitimnih predlagača želi da se ja pojavim kao kandidat, smatram da to ni nemam pravo odbiti. Stoga se ne želim opterećivati takvim proračunima, - potcrtava Zukorlić.

Sabor IZ u BiH će Zukorlićevu i Kavazovićevu kandidaturu verifikovati na sjednici 21. septembra, nakon čega će biti određen i termin sazivanja izbornog tijela za izbor reisa, kako je to i predviđeno Pravilnikom.

- Nakon konačne verifikacije moje kandidature, pristupit ću temeljnoj izradi programa s kojim bih izašao pred članove biračkog tijela i javnost. Međutim, i prije toga ja imam određena promišljanja koja se odnose na unapređenje kvaliteta rada IZ u BiH, - napominje naš sagovornik.

Prije svega, smatra Zukorlić, potrebno je dovršiti pravnu i već suštinski proklamovanu autonomnost IZ u odnosu na državu, političare i politike.

- Dakle, to je ono na čemu bih ja posebno insistirao. Vjerujem da bih, ukoliko dobijem takvu priliku, mogao okupiti određene snage u IZ i realizirati tu veoma važnu stavku, - kaže Zukorlić.

S druge strane, nastavlja, poseban fokus stavio bi i na eliminaciju ili bar svođenje na minimum frakcionaštva u Islamskoj zajednici i oko nje.

- Tu mislim na paradžemate i na razne mezhebske i vanmezhebske grupacije koje se pokušava instalirati u raznim slojevima, pogotovo u samoj džematskoj bazi IZ. Svakako da bi mi među prioritetima bila i dalja afirmacija i unapređenje prosvjetnog sektora u IZ, koji bi trebao da doživi određenu reformu, shodno izazovima 21. stoljeća, - ističe Zukorlić.

Izuzetno važnim ocijenio je i dalje profiliranje strateške orijentacije muslimana Balkana, uključujući i Bošnjake.

- Dakle, tu prije svega mislim na potrebu jasne diferencijacije našeg odnosa prema sebi prije svega, prema Evropi i prema muslimanskom svijetu, s ciljem da se stavi naglasak na našu autohtonost u Evropi i ovdje na Balkanu, kao i na potrebu daljeg profiliranja nas kao evropskih muslimana. To znači da nipošto ne smijemo ostavljati utisak ili davati povoda da nas Evropa doživljava kao nekakve turske ostatke ili došljake s Istoka, što bi moglo biti veoma kobno i negativno za nas. To su sve izazovi pred kojima se nalazi IZ i mislim da bih mogao s jednim dobrim timom ponuditi veoma kvalitetne odgovore na njih, - zaključuje Zukorlić u razgovoru za Vijesti.ba.Ostali prilozi:
» VAKUF JE IMOVINA I ODGOVORNOST SVIH NAS
MINA | 16. September 2020 19:39
» NE SA CRKVENO-ČETNIČKO-RUSKOM FORMACIJOM
RadioSarajevo.ba | 01. September 2020 12:09
» KNJIŽEVNI ZLOČIN
Bošnjaci.Net | 09. August 2020 18:20
» TABLETE PROTIV KAŠLJA „BISOLVON“ ILI „BISOLEX“ LIJEČE KORONU
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 27. July 2020 14:03
Ostali prilozi istog autora: