Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Šetnja u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici
MIRNO OKUPLJANJE I ŠETNJA MAJKI SREBRENICE PO PRVI PUT ODRŽANA U MOSTARU
Autor: AA
Objavljeno: 11. September 2019. 17:09:33


Muzej žrtava rata i genocida 1992-1995, zajedno s majkama Srebrenice po prvi put je na platou ispred Muzeja žrtava rata i genocida u Mostaru održao mirno okupljanje i šetnju u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Mnoštvo građana mirnom šetnjom ulicama Mostara noseći transparente i jastučiće s izvezenim imenima žrtava genocida u Srebrenici zatražilo je pronalazak nestalih i istinu o zločinu koji je počinjen.

Predsjednica udruženja "Žene Srebrenice" Hajra Ćatić je kazala kako je posebno dirnuta velikim brojem omladine, jer to je njena bolna tačka."Moj sin je nestao kad je imao 26 godina i posljednji put sam ga vidjela u Srebrenici 11. jula 1995. godine u Srebrenici kad je rekao Srebrenica se pretvara u najveću klaonicu. Sa tim živim. Još ga nisam pronašla i bojim se da neću dočekati njegov mezar“, kazala je Ćatić u Mostaru.

Zahvalivši svima na podršci u borbi koju vode majke Srebrenice podsjeća na značaj pronalaska posmrtnih ostataka ubijenih za kojim njihove porodice godinama neumorno tragaju.

"Znam šta za svaku porodicu znači kad nađe posmrtni ostatak i označi mezar. Ja bih bila zadovoljna da nađem jedan njegov prst i označim njegov mezar“, kazala je Ćatić.

Ističe kako je današnja šetnja u Mostaru ohrabrujući pokazatelj da se žrtve neće zaboraviti.

Predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine Jasmin Mešković kaže kako je ohrabrujuće što danas u Mostaru veliki broj građana i građanki prisustvuje podršci Majkama žrtava genocida u Srebrenici."Svaki naredni mjesec bi 11. trebali ovu aktivnosti realizovati u drugom gradu i širiti istinu o tome šta se desilo u Srebrenici i šta se desilo u Bosni i Hercegovini. Treba širiti priču i prenositi na našu djecu jer mi smo već u godinama, umorni bez adekvatne podrške od institucija. Jednostavno imamo obavezu prenijeti ovaj naš posao na mlađe generacije i na djecu koja na svu sreću nisu zapamtili strahote rata“, kazao je Mešković.

Današnja šetnja kako ističe organizovana je bez ikakve podrške institucija vlasti. Nevladin sektor, kako ističe ima veliku obavezu i ako je uspio organizovati u Mostaru može u svim drugim mjestima."Mi moramo ovo naše uže borbe za istinu i pravdu širiti i jačati svaki dan više. Ovo danas je očiti dokaz da postoji raspoloženje i volja i da trebamo pružiti jedni drugima ruku i ojačati naš program“, poručio je Mešković iz Mostara.

Iz Mostara je krenula inicijativa da se u svim gradovima prilikom šetnji izvezu jastuci s imenima žrtava iz tog mjesta kako bi se u konačnici sakupili jastučići sa imenima svih žrtava u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.
Ostali prilozi:
» SVO ZLO OTIŠLO SA NJIM
Bošnjaci.Net | 30. October 2020 21:10
» MEHOLJIĆ:NE DAJ SE BOSNO PONOSNA, PRKOSNA...
Bošnjaci.Net | 29. October 2020 17:33
» MOSTAR: AUTOKRATE DEVASTACIJU SPOMEN OBILJEŽJE
Bošnjaci.Net | 29. October 2020 13:42
» EVO KAKO GOVORI ALBANAC SHAIP KAMBERI U SKUPŠTINI SRBIJE
Bošnjaci.Net | 28. October 2020 20:11
Ostali prilozi istog autora:
» DANAS DŽENAZA ISMETU KASUMAGIĆU
23. October 2020 14:41