Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sarajevo
MINISTAR MIRVAD KURIĆ POSJETIO VKBI
Autor: B.net
Objavljeno: 13. September 2019. 14:09:09


U prostorijama Vijeća održana je 20. proširena sjednica Upravnog odbora Vijeća kojoj je u uvodnom dijelu prisustvovao ministar Ministarstva kulture i sporta u Kantonu Sarajevu gosp. Mirvad Kurić.
Predsjednik Upravnog odbora Vijeća prof.dr. Enver Imamović izrazio je zahvalnost ministru Kuriću na podršci koju je Vijeću pružilo Ministarstvo, kroz finansiranje projektnih aktivnosti u prethodnoj i tekućoj 2019. godini. Prof. Imamović istakao je da je ministar Kurić prepoznao značaj i ulogu aktivnosti i projekata koje kontinuirano provodi Vijeće.

Ministar Kurić potvrdio je opredjeljenje Ministarstva da se u punom kapacitetu realizira podrška projektima Vijeća, koji su, po javnom pozivu, dostavljeni Ministarstvu u 2019. godini. Posebno je istakao značaj i ulogu izrade enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika, kao i štampanje publikacije Bosanskih povelja sloboda, koja je završena.

Prof Imamović upoznao je ministra Kurića sa najbitnijim aktivnostima i projektima Vijeća koji se trenutno realiziraju i pozvao ministra Kurića da prisustvuje promociji VIII i IX toma Rječnika bosanskog jezika autora prof. dr. Dževada Jahića, koja će se održati 26. septembra 2019. godine u Bošnjačkom Institutu u Sarajevu.

VKBI je zamolilo ministra Kurića da bude organizatorom i moderatorom radno konsultativnog sastanka sa drugim kantonalnim i Federalnim ministrima kulture, jer očigledno postoji diskomunikacija i nedovoljna informiranost drugih kantonalnih ministarstava, o projektima Vijeća koja imaju kapitalnu nacionalnu važnost i karakter.

Zaključeno je da se saradnja Vijeća i Ministarstva treba intenzivirati u narednom periodu.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: