Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

U Doboj Istoku održni
TRINAESTI KNJIŽEVNI SUSRETI „KASIM DERAKOVIĆ“
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 16. September 2019. 17:09:05


Ovogodšnji, tradicionalni, 13. književni susreti „Kasim Deraković“, u okviru kojih su evocirane uspomene na rahmetli Kasima Derakovića i upriličen omaž ovom zavičajnom, dobojskom, piscu, po trinaesti put, održani su u nedjelju, 15. septebra ove godine u Doboj Istoku. Organizator ove vrlo respektabilne književne manifestacije je Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”, općinsko društvo Doboj Istok. Susrete je u Domu kulture u Klokotnici otvorio Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Bosni i Hercgovini koji je svojim prisustvom podržao ovaj vid afirmacije lokalne kulture koja zaslužuje širi društveni načaj.


Fandjo Hadzović, Mibera Isanović i Hava Buzo Sakić


- Uprkos svim nedaćama koje nas prate presretan sam što smo upjeli održati ovu manifestaciju kojom, po trinaesti put zaredom, uspjevamo od zaborava čuvati uspomenu i sjećanje na našeg dobojliju Kasima Derakovića, kaže Ismet Suljić, podpredsjednik Bošnjčke zajednice kulture „Preporod“, općinsko društvo Doboj Istok, a koji je, vrlo uspješno, moderirao tok susreta. Pored slova o Kasimu Derakoviću ove godine, pored promocije brojnih izdanja književnika koji učestvuju na ovim susretima, imali smo omaž o zavičjnom piscu Amiru Mašiću te poseban osvrt na nedavno preminule književnike Mustafu Smajlovća i Ešrefa Berbića.

- U bosankohercegovačkoj kulturnoj zbilji ne postoji slična kulturna manifestacija a koja nije vezana za elitizam, rekao je publicista Fatmir Alispahić, jedan od učesnika ovih književnih susreta. One nisu, kao ova u Doboj Istoku, posvećene zavičajnom piscu koji čine najzačajniji dio kulture jednog naroda i neke sredine. Na žalost. Naša kulturna zbilja, naša ministarstva, oni koji vode računa o finansiranju kulture nisu u dovoljnoj mjeri prepoznali značaj ovih književnih susreta koji govore o značaju zavičajnih pisaca i takve okupljaju, pisaca koji nisu u mogućnosti da kroz elititičku kulturu dođu do izražaja.O arhmertli Kasimu Derakoviću i njegovom stvaralaštvu govorio je Šimo Ešić.

- Sazrelo je vrijeme da se ova manifestacija digne na jedan veći nivo i Kasima Derakovića vratimo u njegov Doboj jer njegovo stvaralaštvo zaslužuje širi i veći društveni značaj, rekao je Šimo Ešić. U vremenu pred nama nebi bilo loše ustrojiti i kniževnu nagradu sa njegvim imenom. Predložio bih da to bude nagrada za najbolju neobjavljenu dječiju pjesmu kojoj se on znalački posvetio posljednjih godina svog života.

Inače, tokom minulih dvanaest književnih susreta, na njima je učešće uzelo više od dvije stotine književnika, književnih kritičara, slikara, poetesa i poeta iz cijele Bosne i Hercegovine ali i zemalja iz našeg regiona. Promovisano je oko stotinjak knjiga različitih žanrova.


Ismet Suljić i Sanjin Kodrić


Ove godine dio svog stvaralaštva predstavili su: Šimo Ešić, Fatmir Alispahić, Amir Mašić, Fanđo Hadžović, Jakub Džafić, Nedžad Omadžić, Kemal Ljevaković, Hava Bužo Sakić, Mubera Isanović, Zejćir Hasić, Munevera Biserović, Mehnedalija Sekulić, Muhamed Omerović i potpisnik ovih redova koji je uz Fanđu Hađovća govorio i o književnom stvaralaštvu Mustafe Smajlovića.

Onima koji su više puta učestvovali na ovim književnim susretima Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, općinko duštvo Doboj Istok, uručila je prigodne Zahvalnivce.


Zahvalnice učesnicima: Hava Buzo Sakić i Ismet SuljićOstali prilozi:
» MONOGRAFIJA „ŽEPSKA BRIGADA U RATU 92-95“
Eset Muračević | 03. December 2019 14:50
» “KONJIČANI U ZENICI”
Said Šteta | 28. November 2019 19:48
» NOVA KNJIGA: ZAŠTITA OD ŠEJTANSKIH SPLETKI
B.net | 15. November 2019 14:40
» “BATONOVE PRIČE” RASPLAKALE NEBO IZNAD BRČKOG
Said Šteta | 12. November 2019 18:47
» "KUR'ANSKA ANTROPOLOGIJA" PROFESORA SAFVETA HALILOVIĆA OBJAVLJENA NA ARAPSKOM JEZIKU
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 03. November 2019 20:01
» SUSRET PARRYA I AVDA NA NAJMISTERIOZNIJEM BRDU PLANETE
Faruk Međedović | 14. October 2019 01:13
» ZAVIČAJ NOSIMO U SEBI
Alija Kadrić | 11. October 2019 17:06
» TRINAESTI KNJIŽEVNI SUSRETI „KASIM DERAKOVIĆ“
Eset Muračević | 16. September 2019 17:49
» STILISTIKA KUR'ANA U DJELU HASANA KJAFIJA PRUŠČAKA
Dr. hfz. Safvet Halilović | 09. September 2019 14:27
» NA PRIMJER NISAM ZENIČANIN
Said Šteta | 12. August 2019 05:49
Ostali prilozi istog autora:
» IGROM I PJESMOM SARAJEVU
25. November 2019 21:22
» SEVDALINKU IMA KO DA ČUVA
13. November 2019 17:03
» OVO JE VELIKA POBJEDA AMUS-A
24. October 2019 17:05
» SUSRET SEVDALIJA IZ BIH I SVIJETA
19. September 2019 20:35
» SEVDALIJA U PRIVREDNIM VODAMA
16. September 2019 17:39
» KUMRIJA
13. September 2019 14:18
» TAMNA STRANA SVJETLOSTI
27. August 2019 16:36