Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

JOVIČIĆ POZDRAVIO SDA „DEKLARACIJU“: NEKA POLETI GOLUB BIJELI
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 18. September 2019. 18:09:33

Piše Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, bosanski Srbin: Predsjedniče, Bakire Izetbegoviću, uznemirili ste duhove zlobnika, krtica i rušitelja ove nam domovine, recidive i nosioce agresorskih ambicija iz prošlosti i sadašnjosti, sve velikosrpske i velikohrvatske nacionalističke uljeze i njhiove „čistokrvne brižnike“ tobožnje spasitelje srpsko-hrvatskoga roda, poradi svojih sopstvenih interesa i ciljeva.


Poštovani predsjedniče stranke SDA, gospodine Bakire Izetbegoviću i delegati sedmoga Kongresa, koji ste izglasali i donijeli na vidjelo „Dekleraciju sa programskim ciljevima“ stranke, kapu dole, uz zahvalnost i čestitanje!

Poštovanje svih domoljubnih građana ove nam jedine naše lijepe, ponosne i prkosne Bosne i Hercegovine, njihovih patriota i slobodoumnih građana, koji žele da je grade i očuvaju zajednički, za svoje dobro, za budućnost i prosperitet svih naših generacija.

Dakle, citirajući samo dio inserta iz iste, sasvim je dovoljno sagledati i prepoznati i vaše želje i konačna nastojanja, da nam obezbjedite domovinu svih ravnopravnih građana u svojoj građanskoj i sekularnoj državi, komotnoj za sve narode i građane, koji žele normalno i dostojanstveno da u njoj žive.

Citiram: „Posvećeni ostvarenju našeg glavnog cilja– izgradnji suverene, cjelovite, demokratske i prosperitetne Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih naroda i građana na cijelom njenom teritoriju;
− očuvanje suvereniteta, nezavisnosti i cjelovitosti države Bosne i Hercegovine, kao i nepovredivosti njenih granica;
− punopravno uključivanje Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO savez, kao i druge evropske i svjetske asocijacije i organizacije;
− regionalnu suradnju na principima poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, dobrosusjedskih odnosa i međusobnog uvažavanja, kao osnovu za stabilnost i ekonomski prosperitet cijelog regiona.
− razvoj demokratije u društvenom i političkom životu i funkcioniranje pravne države;
− uvažavanje i poštivanje, te zalaganje za unapređenje osnovnih ljudskih prava i temeljnih sloboda čovjeka i građanina u skladu s međunarodnim dokumentima kojima se definira ova oblast; itd...“ /citat sasvim dovoljan, za sve dobronamjerne patriote ove zemlje /

Predsjedniče, Bakire Izetbegoviću, uznemirili ste duhove zlobnika, krtica i rušitelja ove nam domovine, recidive i nosioce agresorskih ambicija iz prošlosti i sadašnjosti, sve velikosrpske i velikohrvatske nacionalističke uljeze i njhiove „čistokrvne brižnike“ tobožnje spasitelje srpsko-hrvatskoga roda, poradi svojih sopstvenih interesa i ciljeva.

Uznemirena, njihova jata gavranova, jastrebova i orlova dalo se u nadletanje naših prostora, uz muzičku simfoniju gusala i orgulja, uz gromoglasne i užasne tirade, njihovih čelnika i ostalih saradnika, sa Miloradom i Draganom, sa Nikolom i Željkom, sa Božom i Bojanom, sa Dragutinom i Milutinom i sa Vučkom i vučićima, mnogim njihovim istomišljenicima i saradnicima, na istim bojnim poljima, od Blajburga i Ravne gore, preko Ivana i Romanije, do Dedinja i Pantovčaka.Zašto li je građanska Bosna i Hercegovina, u izjavama ovih domaćih uljeza, prije svih Dodika i Čovića, te njihovih istomišljenika, izazvala takve histerične napade, da su bili i primorani demonstrirati svojim jatima i kreketima ptičijih životinja, u crnilu?

Kako to ovih dana i napisa, uvaženi građanin Miro Lazović, u medijima:
„Za Dodika i Čovića građanska BiH je put za islamsku državu, a Nikola Špirić na tom putu prepoznaje puzajući šerijat. Ovakve političke floskule su naprosto smiješne i nisu za ozbiljna komentara. Oni bi najradije da ništa ne mijenjaju. Oni bi da zadrže postojeće stanje. Da ga učine konačnim. U najgorem slučaju da ga zadrže što duže. U ovakvom podijeljenom društvu i nestabilnoj državi njima je najsigurnije. Oni i njihove porodice su materijalno osigurani. Političke vrhuške SNSD-a i HDZ-a također“. /završen citat/

Te uhljebljene etno-nacionalističke elite, godinama nas maltretiraju i ponižavaju, lijepo im je na državnim jaslama i enornim primanjima, njima ne trebaju nikakvi zakoni dok se bogate, a građani jedva sastavljaju kraj sa krajem a mladi školovani nam intezivno napuštaju svoju domovinu.

Dekleracija i njeni ciljevi, jasno ih sve pogađa i uznemiruje, jer sa građanskom opcijom naziru se i svi zakoni, istinska pravna država, u kojoj neće moći više djelovati po onoj narodnoj: „Uzmi aga, koliko ti je drago" ili po onoj post - agresorskoj: „Ko je šta jamio, jamio je“ i ne može biti više jamljanja.

Javljajući se, kao mostarski Sarajlija i Bosanski Srbin iz grada „slučaja“ Mostara, moram još po ko zna koji puta o sramnoj činjenici, koja prijeti i cjelovitoj „mostarizacije" države Bosne i Hercegovine, po kojoj već 11 godina građani ovoga grada nemaju izbora, svoje Gradsko vijeće, da se sve uzurpira da jednostavno građani nemaju ravnopravnost i mogućnosti sopstvene egzistencije.
Čimbenicima HDZ-a to je sasvim jasno i postalo je nešto normalno, a u zajedničkoj državi svi se obmanjujemo i lažemo, uz glorifikaciju i grada i statusa i prilika u njemu, govoreći da nema Herceg Bosne, ali ona ipak postoji i djeluje na ovim prostorima.

Kako to ovih dana i napisa, ugledni mostarski novinar Sanel Kajan:
„Bilo bi dobro da je sve u glavama ljudi. No, u realnosti imamo ovo u Mostaru: BH Pošta - Hrvatska pošta Mostar. Elektroprivreda BiH - Elektroprivreda HZHB. RMC Mostar - Sveučilišna bolnica. Lutkarsko pozorište - Lutkarsko kazalište. Narodno pozorište Mostar - Hrvatsko kazalište. Jedan vodovod - drugi vodovod. Jedan pedagoški zavod - drugi pedagoški zavod. itd... itd... Sve se dijeli na dvoje. Paralelne institucije.“ /završen citat/Umjesto jata crnih vrana i jastrebova, neka u javnost našim građanima, ovoga puta iz slobodarskog dijela grada Mostara, poleti bijeli golub sa grančicom mira, želja i potreba njegovih građana, za sopstvenim izborima vlasti u gradu, ustroju grada po sosptvenim željama građana, u cilju zajedničkog primjerenog i dostojanstvenog suživota njegovih naroda i građana.Ostali prilozi:
» MORALNI PAD NOBELOVE NAGRADE ZA KNJIŽEVNOST
Zijad Bećirević | 17. October 2019 14:39
» MORALNI SUNOVRAT NOBELOVOG KOMITETA
Emir Ramić | 15. October 2019 17:34
» “MOSTARSKA DEPONIJA SMRTI”
Prof. dr. Ahmed Džubur | 11. October 2019 21:35
» PETER HANDKE NOBELOVAC
Šemso Agović | 11. October 2019 15:17
» “NOBELOVA”, AL’ SRAMOTNA NAGRADA ZA BESTIDNOG HANDKEA – NEGATORA GENOCIDA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. October 2019 14:39
» KOSOVO: IZBORI ZA PROMIJENU SISTEMA VRIJEDNOSTI
Albinot Maloku | 10. October 2019 17:30
» DRAGA MOJA BOSNO I HERCEGOVINO, EVO JA TI HALALIM
Said Šteta | 03. October 2019 14:02
» ARAPI SA „ALUMINIJAŠIMA“ U KRIMINALNOM KOLU
Mr. Milan Jovičić | 03. October 2019 14:01
» MOSTARIZACIJA FEDERACIJE I BLOKADA DRŽAVE
Džebrail Bajramović | 27. September 2019 20:45
» DVADESET GODINA VOJNOG MUFTIJSTVA: ČAST I PONOS JEDNOG IDENTITETA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. September 2019 13:16
» OSTAVKA JE HRABAR POTEZ ZA ONE KOJI VOLE BOSNU I HERCEGOVINU
Eset Muračević | 25. September 2019 15:19
» PARLAMETARCI, POLITIČARI I POLITIKANTI
Avdo Metjahić | 24. September 2019 01:55
» DODIK SA SVOJIM PAPCIMA U BEOGRADU
Mr. Milan Jovičić | 22. September 2019 20:50
» KO SU GARANTI A KO SVJEDOCI DEJTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA???
Zijad Bećirević | 22. September 2019 20:38
» KAKO JE NIJE STID?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. September 2019 12:57
Ostali prilozi istog autora:
» DODIK SA SVOJIM PAPCIMA U BEOGRADU
22. September 2019 20:50
» ISTINA JE JEDNA
04. August 2019 07:08
» ŠTA I KAKO SA ALUMINIJEM?
15. July 2019 13:33
» GENOCID I URBICID
07. July 2019 15:57