Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

KOMŠIĆ O ZAKLJUČCIMA SNSD-A: SPISAK GLUPOSTI, DODIK SE NE PRESTAJE BRUKATI
Autor: B.net
Objavljeno: 18. September 2019. 19:09:15


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić reagirao je danas na zaključke Glavnog odbora SNSD-a.

- To je spisak protivustavnih gluposti. Po Ustavu ne može biti nikakvog samoopredeljenja. Zna to i Dodik, rekao je Komšić za Vijesti.ba i dodao:

- Što se tiče vraćanja nadležnosti, vidim da je postao svijestan toga, da je za to potrebna odluka tri parlamenta, (dva entitetska i državnog) pa poziva Parlament FBiH. Dakle i to je nemoguće. HDZ bi u Federalnom parlamentu vjerovatno podržao rušenje institucija BiH, ali nije mu dovoljan samo HDZ.

- Sve u svemu Dodik nikako da se prestane brukati, rekao je Komšić u izjavi za vijesti.ba.

Šta prenosi Anadolu Agency, šta se događalo na današnjoj sjednici GO SNSD:

Dodik: Odbacujemo prijedloge o teritorijalnoj transfromaciji BiH


Glavni odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (GO SNSD) na današnjoj sjednici je zaključio kako je prijedlog o formiranju republike Bosne i Hercegovine za SNSD neprihvatljiv i predstavlja antiustavnu djelatnost koja narušava mir u Bosni i Hercegovini. Zaključke GO SNSD-a novinarima je prenio predsjednik te stranke Milorad Dodik, koji je rekao kako su usvojena 64 zaključka u vezi sa političkim, ekonomskim, socijalnim, demografskim i obrazovnim pitanjima, javlja Anadolu Agency (AA).

Formirana je i komisija koja će utvrditi konačnu verziju zaključaka, a u okviru političkih pitanja, uz ostalo, razmatran je rad i intervencionizam međunarodne zajednice.

"Glavni odbor je utvrdio i ostaje pri tome da je uvođenje bonskih ovlaštenja bilo mimo Ustava, nije bilo u skladu sa međunarodnim sporazumom i da sve što je proizvedeno na bazi bonskih ovlaštenja ne može da bude definitivno i mi to smatramo privremenim. Na bazi toga, želimo da se obavi rasprava u okviru činjenice da je RS strana i da zajedno sa FBiH može da raspravlja o svim tim pitanjima. Mi odbacujemo intervencionizam međunarodne zajednice, prije svega, visokog predstavnika, odbacujemo sve njegove odluke i tražimo dijalog u okviru BiH po svim pitanjima koja su ranije bila predmet intervencije međunarodne zajednice", kazao je Dodik i pojasnio da, prije svega, misli na zakone koji su mijenjali sistem nadležnosti i doveli do toga da RS ostane bez više od 60 nadležnosti.

Naglasio je da GO SNSD-a smatra da nema mogućnosti da se raspravlja o tome da se u Ustav BiH ugrade oblasti kao što je odbrana, sigurnost, pravosuđe, fiksalni sistem.

"Odbacujemo bilo kakve prijedloge i ne smatramo ih kao osnov za bilo kakve razgovore koje smo mogli da čujemo prošlog vikenda u pogledu prijedloga da se formira republika Bosna i Hercegovina da se izvrši njena teritorijalna transformacija i da se u tom pogledu definiše novi, odnosno stari glavni grad, po njima. To su za nas neprihvatljivi pristupi, urušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, to je antiustavna djelatnost i to ugrožava mir u BiH. Ukoliko se situacija u BiH ne bude odvijala u smislu poštivanja izvornog Dejtona, treba primjenjivati odredbe Ustava BiH koje čine sastavni dio, to su Pakt o građanskim pravima i slobodama gdje je predviđeno da građani imaju pravo na samoopredjeljenje i to je jasno da u Ustavu BiH postoji odredba o samoopredjeljenju i da je treba na pravi način čitati i u tom pogledu i afirmisati", kazao je Dodik.

On je rekao da je predloženo "da se održi sjednica Narodne skupštine Republike Srpske i da se utvrdi prijedlog da se sa Federacijom BiH razgovara o Zakonu o odbrani, Zakonu u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu i o Zakonu o indirektnim porezima".

"Samo u te tri oblasti postoje neke odluke Narodne skupštine, sve druge, kao što je sud, tužilaštvo i svi drugi segmenti, sve je urađeno mimo Ustava i saglasnosti RS i to treba smatrati privremenim", rekao je on.

Očekuje da će sjednica Narodne skupštine RS o ovom pitanju biti održana u narednih petnaestak dana.

Dodik je najavio i da će predstavnici parlamentranih stranaka iz RS-a u subotu razgovarati sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, kako bi ga upoznali sa situacijom. Dodik smatra da Srbija treba da zatraži izvještaj o radu visokog predstavnika i da ocijeni da li je taj rad bio u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH, odnosno da zatraži ukidanje institucije visokog predstavnika.

GO SNSD-a izabrao je Željku Cvijanović, Radovana Viškovića, Nikolu Špirića, Nebojšu Radmanovića i Igora Radojičića za potpredsjednike Stranke, dok je Luka Petrović izabran za generalnog sekretara stranke. Izabrano je i Predsjedništvo, kao i članovi Političkog savjeta i Savjeta za društveno-ekonomska pitanja, objavila AA.Ostali prilozi:
» NJEGOŠ NA RTV SLOVENIJA
Šemso Agović | 23. February 2020 03:03
» "LJUBAV MOJE MAJKE BOSNE"
Dr. sc. Amir Ismić | 21. February 2020 18:11
» SALKIĆ U TRODNEVNOJ POSJETI SANDŽAKU
B.net | 20. February 2020 21:48
» AKO ZATREBA TU SMO DA BRANIMO SVOJU DOMOVINU BOSNU!
Eset Muračević | 20. February 2020 14:24
Ostali prilozi istog autora: