Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Obilježavanje 107. godišnjice Ilmijje
U VELIKOJ KLADUŠI 27 HAFIZA PREDVODILO DŽUMU U 27 DŽEMATA
Autor: MINA
Objavljeno: 21. September 2019. 09:09:11


U 27 velikokladuških džemata 27 hafiza koji su doputovali iz cijele Bosne i Hercegovine danas je održalo hutbu i predvodilo džuma namaz i na ovaj nesvakidašnji način obilježilo 107. godišnjicu Udruženja Ilmijje Islamske zajednice (IZ) u BiH.

Uz Hor Muftijstva bihaćkog, hafizi musafiri su večeras nakon akšama namaza učestvovali i u posebnom programa „Večer Kur'ana“, koji je u prisustvu velikog broja vjernika organiziran na platou Starog grada Velika Kladuša.

Prisutnima su se ovom prilikom obratili muftija bihaćki Mehmed ef. Kudić, predsjednik Udruženja ilmijje Nesib ef. Hadžić, dok je poruku vjernicima uputio i dovu proučio autor knjige „Poruke Kur'ana“ Rifet ef. Šahinović.Mehmed Kudić, Maid Ibrahimović, Nermin Ibrahimović, Hidajet Talić, Nisvet Omerdić, Aziz Alili, Amir Mahić, Muhamed Žutić, Suad Šahinović, Dževad Šahinović, Abdurahman Osmanović, Ishak Efendić, Amir Kaknjo, Arnaut Fahir, Mughamed Kolić, Harzudin Škiljan, Sead Šahinović, Ruhid Nezir, Jusuf Bećoja, Dževad Hrvačić, Belmin Džananović, Redžo Sivić, Ismail Fazlović, Salih Haseljić, Ibrahim Bektaš i Almir Duranović imena su hafiza koji su posjetili Veliku Kladušu i doprinijeli realizaciji spomenutih programa.

"Kur'an nas uvijek podsjeća na ljepotu Allahove riječi koja se može realizirati na više načina. Jedan od njih je i lijepo učenje - tertil, onako kako je Džibril učio Poslaniku. Njegova se mu'džiza ogleda i u tome što tu ljepotu osjećaju i oni koji ne razumiju njegovo značenje, ali osjećaju bezvremensku vrijednost. Iznimno sam sretan što su Velika Kladuša i Muftijstvo bihaćko bili domaćini jedne nesvakidašnje manifestacije povodom obilježavanja 107. godišnjice Udruženja Ilmijje BiH u kojoj se posebna važnost pridaje upravo Kur'anu Časnom i hafizima Kur'ana Časnog, kazao nam je muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić.Predsjednik Glavnog odbora Ilmijje Nesib Hadžić je podsjetio da se dolaskom 27 hafiza u Veliku Kladušu željelo dati još značajniji zamah Udruženju ilmijje na ovom prostoru, najzapadnijem dijelu našeDomovine.

„Ovo je, dakle, priča o Udruženju ilmijje, o jakoj i jedinstvenoj Zajednici i jakoj i jedinstvenoj domovini Bosni i Hercegovini“, poručio je Hadžić.

Zahvalio je muftiji Kudiću, predsjedniku Okružnog odbora Udruženja ilmijje Omeref. Redžiću i predsjedniku Odbora Velika Kladuša Arifef. Erdiću i imamima, mještanima Velike Kladuše i svima koji su doprinijeli realizaciji ove manifestacije.„Posebno se zahvaljujem našim hafizima koji su svojim učešćem učinili ovaj dan i noć nezaboravnom za Udruženje ilmijje, Krajinu, a posebno Veliku Kladušu“, kazao je Hadžić.
Predsjednik Odbora Udruženja ilmijje Velika Kladuša Arif Erdić kazao je da su ove manifestacija jedinstvene u ovom obliku i na ovaj način,proistekle iz ljubavi vjernika prema ulemi i prema Kur’anu.

„Zasigurno će sve ovo ostaviti jake dojmove na vjernike, što će unaprijediti vjerski život u Velikoj Kladuši. Potvrda tome je bila i spremnost našeg dzematlije Sabahudina Sabe Bajramovića da potroši znatan dio svog imetka u ovo hajirli djelo“, kazao je Erdić.Dodao je kako je Velika Kladuša kapija Bosne i Hercegovine, te da je jako je bitno da se ovakve aktivnosti i manifestacije održavaju upravo na ovim prostorima.

Glavni odbor udruženja Ilmijje IZ BiH na zadnjoj redovnoj sjednici donio je odluku da manifestacije povodom obilježavanja 107. godišnjice Udruženja budu održane u Velikoj Kladuši i Sarajevu.

Prvi dio programa završen je danas i večeras, a nastavak aktivnosti obilježavanja planiran je za 30. septembra u Sarajevu.
Ostali prilozi:
» ZEHRUDIN JUNUZOVIĆ NA TRIBINI U DŽEMATU HIDAJE
Damir ef. Babajić | 22. January 2020 17:18
» NOBELOVA NAGRADA: IBRETA RADI
Abdullah ef. Hodžić | 17. December 2019 15:37
» NAIBU REIS IZ U BIH U POSJETI NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 15. December 2019 04:30
» HADISI ZA ISPRAVNIM ŽIVOTOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. December 2019 13:15
» USPOSTAVLJENA ISLAMSKA ZAJEDNICA BOŠNJAKA U ITALIJI
Islamskazajednica.ba | 02. December 2019 14:08
» ČUVARI EMANETA VJERE I IDENTITETA
Mensud Alićušić | 21. November 2019 19:00
» LIK I DJELO IMAMA EL-MATURIDIJA
Prof. dr. Almir Fatić | 19. November 2019 16:23
» ANALIZA MEKTEBSKE NASTAVE NA TERITORIJI SJEVERNE AMERIKE
Hfz. mr. Muriz ef. Mešić | 11. November 2019 14:18
» UČIMO ZAJEDNO DOVO PROTIV BOLESTI BRIGE I TUGE!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. October 2019 12:23
» KUPOVINA ZEMLJIŠTA I IZGRADNJA DŽAMIJE
Damir ef. Babajić | 24. October 2019 20:53
» ZAVRŠENO „IV MEĐUNARODNO TAKMIČENJE U HIFZU ČASNOG KUR'ANA“
Islamskazajednica.ba | 21. October 2019 15:40
Ostali prilozi istog autora: