Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Švicarska: Tradicionalna manifestacija „Vrijeme je za Prosvjetitelj“
VJERA, JEDINSTVO, DOMOVINA
Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 23. September 2019. 16:09:51


U subotu, 21. septembra u švicarskom gradu Zofingenu (Co-fingen) održana je, četvrta po redu manifestacija u organizaciji Udruženja «Muallim - Prosvjetitelj CH»

Shodno programskim ciljevima i karakteru djelovanja, bila je to večer duhovnosti, edukacije, solidarnosti, afirmacije mladih i novih snaga, a poseban aspekt na ovakvim manifestacijam, posvećuje se borcima Armije R BiH.

I ovog puta domaćin se potrudio da sve bude na visokom nivou, a poseban trud su uložile vrijedne članice ovog Udružen-ja, koje svaki put pripreme obilatu sofru.

Manifestaciju je moderirao Amar Jugović, mladić rođen u Švicarskoj, što je svakako za pohvalu, kako sa njegove strane da se odvažio na ovakav čin, a također od strane organizatora da mladim snagama pruža šansa.

Skupu se prvi obratio predsjednik Udruženja za Švicarska Senad Džihanović, uputivši riječi zahvale svima koji na bilo koji način doprinose da se aktivnosti ovog Udruženja realizuju prema svojoj namjeni i svrhi. Posebno je istakao zahvalnost IZ, džematima, sponzorima, kao i MTV Igman koja ih vrijedno prati od početka.

Slijedio je set Ilahija i kasida u izvedbi hora džemata Haiden. U dvije godine svog postojanja , oni su pokazali, ako postoji ljubav i volja za nečim, da se rezultati veoma brzo uočavaju.
Prisutnima se ispred ovog Udruženja iz BiH obratio generalni sekretar Nerzudin Hajdarević. Istakao je podatke koliko se u protekle četiri godine realizovalo materijalne pomoći, te naglasio doprinos i na drugim poljima djelovanja, što zaslužuju samo riječi pohvale.
Izrazio je želju, da im se uslišaju dove onih, kojima je pomoć dostavljena.

AKADEMIK DR. KURTĆEHAJIĆ: Ono što se može osporiti jeste manji bh. entitet, njegov naziv i pravni okvir


Glavni gost predavač bio je akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić. Dobro poznat kao odvažan, hrabar, naučno potkovan insan, održao je «Čas historije», koji je popraćen sa izuzetnim zanimanjem i nagrađivan aplauzima.

Svako je otišao bogatiji sa novim ili proširenim saznanjima o bosanskom jeziku i Bosni kroz historiju od njenog postanka do današnjeg dana. Bilo je to jedno predavanje koje razbija predrasude, spinove, kako o kontinuitetu državnog okvira Bosne, tako i o trenutnom, pa i budućem stanju, koje se nastoji prikazati u negativnom kontekstu. Na koncu, uvjerio je auditorij, da Bosni kao državi, njenoj opstojnosti, nema bilo kakve opasnosti, jer svi povjesni, pravni, moralni, ljudski argumenti na našoj strani.

Ono, što se može osporiti jeste manji bh entitet, njegov naziv i pravni okvir, istakao je akademik Kurtćehajić, što je popraćeno gromoglasnim aplauzom.

Zapaženo izlaganje održao je i imam ovdašnjeg džemata Haiden Basri ef. Redžepi.Kroz uvodne napomene o stanju muslimana današnjice, njenim razlozima, govorio je o tri najvažnija aspekta za jednu zajednicu. Tako je obradio tri stuba na ona počiva i opstaje a to su: Vjera; jedinstvo i domovina.Sve tri teze je temeljito obrazložio, postavio u kontekst, kako Bosne tako i cjelokupnog Ummeta.

Sa nekoliko prelijepih kasida, novoimenovani imam džemata Zug (Cug) Hajrudin ef. Mujkanović je pokazao, da je ovaj džemat, kao i IZ Bošnjaka CH, dobila kvalitetnog imama, ne-go i vrsnog izvođača duhovnih pjesama.Na ovakvim manifestacijama sa velikim poštovanjem se uvi-jek čeka obraćanje pripadnika Armije RBiH. Ovog puta gost je bio predsjednik Udruženja “Zlatni ljiljani” gospodin Aljo Bošnjaković. Vojnički, gordo i ponosno, sa puno pouzdanja je govorio o našim borcima, dijeleći mišljenje akademika, da Bosni i Hercegovini, nikad niko više ne može prijetiti, udarati na njenu teritorijalnu cjelovitosti i državnost.Jedino, na što se požalio je trenutno «razvlačenje pameti» bor-cima i generalima Armije RBiH, kroz iscrpljujuća suđenja i montirane političke procese. Ovoj kategoriji treba sistematski pomoći, kako kroz fondaciju, tako i kroz sistem. Trenutno je sudstvo i tužilaštvo u rukama nebošnjaka, te se na svaki način želi kompromitovati časna borba Armije RBiH, na što se mora odlučno reagovati.

Program je završen dovom koju je proučio također novi imam u džematu IZBA Oberfelden hafiz Armin ef. Harbaš.


Ostali prilozi:
» LIDERI OPOZICIJE RS-A PISALI OSCE-U
Fena | 21. October 2021 14:38
Ostali prilozi istog autora:
» POZDRAV DOMOVINI - POZDRAV!!!
25. November 2019 17:49
» ČUVARI EMANETA VJERE I IDENTITETA
21. November 2019 19:00
» BUDIMO BOLJI I DRUŠTVENO KORISNIJI
19. September 2018 14:31