Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde: Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH
KLUB BOŠNJAKA JEDNOGLASNO PODRŽAO KONAKOVIĆEVU INICIJATIVU O POTPISIVANJU UGOVORA IZMEĐU DRŽAVE BIH I ISLAMSKE ZAJEDNICE
Autor: B.net
Objavljeno: 03. October 2019. 18:10:25


Klub Bošnjaka jednoglasno podržao Konakovićevu inicijativu o potpisivanju ugovora između BiH i
Islamske zajednice Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH jednoglasno je prihvatio prijedlog delegata Elmedina Konakovića u kojem se traži od državnih institucija da hitno pristupe rješavanju odnosa između Islamske zajednice u BiH i države Bosne i Hercegovine i potpisivanju ugovora između dvije strane.

Klub Bošnjaka također traži da jedan od prioriteta prilikom formiranja vlasti bude dogovor o potpisu ugovora Bosne i Hercegovine sa Islamskom zajednicom u BiH.

„Na taj način šaljemo jasnu poruku da nam je kao pripadnicima Islamske zajednice status ove
institucije barem jednako važan kao i neka ekonomska ili kadrovska pitanja. Zahvaljujem se kolegama iz kluba koji su jednoglasno podržali inicijativu“, rekao je tim povodom Elmedin Konaković, delegat Naroda i Pravde u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Islamska zajednica u BiH, za razliku od Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve, nema potpisan ugovor sa državom Bosnom i Hercegovinom koji bi riješio niz otvorenih pitanja bitnih za vjernike. Iz Naroda i Pravde i ranije su tražili da bošnjački dužnosnici ovo pitanje stave u vrh prioriteta imajući u vidu važnost Islamske zajednice u BiH kao temeljne institucije organiziranja muslimana i Bošnjaka u domovini i dijaspori.

Iako su pregovori između državnih institucija i Islamske zajednice u BiH okončani i tekst ugovora
pripremljen, do samog potpisivanja još uvijek nije došlo zbog različitih političkih opstrukcija. Iz Naroda i Pravde ističu kako se nadaju da će ovaj apel ujediniti bošnjačke predstavnike kako bi se ovo važno pitanje konačno stavilo na dnevni red i riješilo.Ostali prilozi:
» NJEGOŠ NA RTV SLOVENIJA
Šemso Agović | 23. February 2020 03:03
» "LJUBAV MOJE MAJKE BOSNE"
Dr. sc. Amir Ismić | 21. February 2020 18:11
» SALKIĆ U TRODNEVNOJ POSJETI SANDŽAKU
B.net | 20. February 2020 21:48
» AKO ZATREBA TU SMO DA BRANIMO SVOJU DOMOVINU BOSNU!
Eset Muračević | 20. February 2020 14:24
Ostali prilozi istog autora: