Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U Gradu živih lomača i genocida
KOMANDANT AHMET SEJDIĆ NAKON 27 GODINA NA ĆUPRIJI MEHMED PAŠE SOKOLOVIĆA U VIŠEGRADU
Autor: B.net
Objavljeno: 04. October 2019. 02:10:26

- "Višegrad je grad sevdaha, grad života, grad ljubavi i grad genocida. Za ovo prvo troje smo svi zajedno doprnijeli da bude, dok četvrto", misleći na genocid, "nisu zaslužili ni Višegrad niti bilo koji grad", rekao je Sejdić.


Nakon 27. godina, Ahmet Sejdić, komandant Prve slavne višegradske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, prošetao je svojim rodnim Višegradom i njegovim glavnim simbolom ćuprijom Mehmed paše Sokolovića.

Ime komandanta Sejdića ostaće sinonim za odbranu slobodne višegradske teritorije u periodu 1992. - 1993., protiv daleko nadmoćnijih srpsko-crnogorskih agresorskih vojnih snaga, od čega su veliki broj činili vojnici iz Srbije.

Komandant Sejdić na krvavoj Ćupriji na Drini opisao je Višegrad u nekoliko riječi:

- "Višegrad je grad sevdaha, grad života, grad ljubavi i grad genocida. Za ovo prvo troje smo svi zajedno doprnijeli da bude, dok četvrto", misleći na genocid, "oni koji nisu zaslužili ni Višegrad niti bilo koji grad", rekao je Sejdić.

Inače, iz posljednje srpsko-crnogorske agresije na RBiH, Višegrad nosi epitet grada živih lomača. U ovom gradu agresor iz Srbije i sa domaćim ratnim zločincima sistematski su silovali bošnjačke djevojčice i žene, kao i žive su spaljivali Bošnjake svih starosnih dobi.

Sejdić je također odigrao i prevažnu ulogu u odbrani Goražda tokom najveće vojne operacije na ovaj grad, u aprilu 1994.

Zbog srpske propagande i raznih istraga, komandantu Sejdiću poslije okončanja vojne oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu bio je onemogućen dolazak u Višegrad, tako da nije mogao doći ni rođenoj sestri na dženazu, koja je ubijena zajedno sa oko 2000 bošnjačkih civila u ovom gradu. Njeni posmrtni ostaci pronađeni su u jezeru Perućac 2010.godine.Od 2016. trajala je grčevita borba u dokazivanju istine, da ovaj bosanski vitez i vojskovođa nije počinio navodni ratni zločin nad srpskim vojnicima.

Sud Bosne i Hercegovine, 16.jula 2019. oslobodio je Ahmeta Sejdića krivice za nečovječno postupanje prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti u Rudom i Goraždu.

Sejdić je nepravosnažnom presudom oslobođen krivice po 11 tačaka.

"Izvedeni dokazi nisu imali dovoljnu snagu da idu na štetu optuženog, odnosno da se optuženi proglasi krivim", kazala je predsjedavajuća sutkinja Mira Smajlović.

Komandat Sejdić u rodnom gradu Višegradu boravio je sa poznatim režiserom, publicistom i kolumnistom Avdom Huseinovićem.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: