Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Priština
CIK: IZBORNI PROCES NA KOSOVU PROTIČE BEZ PROBLEMA
Autor: AA
Objavljeno: 06. October 2019. 12:10:11


Centralna izborna komisija saopćila je da su sva glasačka mjesta za prevremene parlamentarne izbore na Kosovu otvorena jutros u sedam sati, javlja Anadolu Agency (AA).

Portparol CIK-a Valmir Elezi je na prvoj konferenciji za novinare institucije zadužene za organizaciju izbora istakao da sve protiče prema planu.

"U ranim jutarnjim satima podijeljen je osjetljiv izborni materijal po glasačkim mjestima i sva glasačka mjesta su otvorena prema predviđenom vremenu, s izuzetkom nekoliko glasačkih mjesta, što je jako mali broj, koja su kasnila nekoliko minuta. U prvom satu, prema informacijama s terena, izborni proces je počeo bez ikakvih problema", kazao je Elezi.

Elezi je u ime CIK-a pozvao sve glasače da iskoriste svoje pravo glasa.

Glasa se u 895 biračkih centara s ukupno 2.547 biračkih mesta, koja će biti otvorena do 19 sati. Pravo glasa ima 1.937.868 birača.

Na ovim izborima prema odluci Centralne izborne komisije glasaće se samo s važećim kosovskim dokumentima, dok je ranije bilo moguće glasanje i sa srpskim dokumentima.

CIK je potvrdio i 25 političkih subjekata za učešće na prevremenim parlamentarnim izborima, od kojh su četiri koalicije, 20 političkih partija i jedan nezavisni kandidat.

Na izbore se ide zbog ostavke premijera Kosova Ramusha Haradinaja, koji je podnio neopozivu ostavku nakon što je dobio poziv Specijalnog suda za Kosovo na razgovor kao osumnjičeni.

Ovi parlamentarni izbori su sedmi po redu nakon rata na Kosovu 1999. godine.

KURTI: DANAŠNJI IZBORI HISTORIJSKA ŠANSA ZA KOSOVO: Lider Pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera Kosova Albin Kurti glasao je na biračkom mjestu na Pravnom fakultetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Kurti je nakon glasanja izjavio da je današnji dan jako bitan za Kosovo i da danas narod glasanjem odgovara partijama i političarima.

"Na današnji dan nije bitno da li si bogat ili siromašan, da li si žena ili muškarac, mlad ili star, da li dolaziš sa sela ili iz grada, da li si završio visoke škole ili ne, svi smo isti. Politički sistem je otvoren za sve na isti način, zato pozivam sve građane s pravom glasa da iskoriste ovu jedinstvenu i istorijsku šansu", kazao je Kurti.

On je poželio slobodne izbore i prijatan dan svim građanima Kosova.

Na ovim izborima pravo glasa ima 1.937.868 birača i oni glasaju u 895 biračkih centara s ukupno 2.547 biračkih mjesta.

Glasa se za 25 političkih subjekata, od kojh su četiri koalicije, 20 političkih partija i jedan nezavisni kandidat.Ostali prilozi:
» VOGOŠĆA: GENOCID U SREBRENICI SE NE SMIJE ZABORAVITI
Eset Muračević | 11. July 2020 17:55
Ostali prilozi istog autora: