Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Ragip Sijarić je čovjek velikog srca i čovjek narodnog jezika
ZAVIČAJ NOSIMO U SEBI
Autor: Alija Kadrić
Objavljeno: 11. October 2019. 17:10:31

Ragip Sijarić je čovjek velikog srca i čovjek narodnog jezika


Malo je ljudi koji svoje vrijeme, novac i veliki angažman posveti porodici, zavičaju, rodnoj grudi, prije svega, svom Bihoru, svom Sandžaku. Da, to je svestrani stvaralac Ragip Sijarić, čovjek narodnog jezika. Danas živi i stvara u Švedskoj u Malmeu. On nam uvijek govori o zavičaju i kaže:

- Ma gdje bili, on je s nama. Zavičaj, to su ljudi, s kojima djelimo sudbinu, s kojima nas veziva zajednica, vizija budućnosti, bliska uvjerenja, način reagiranja.

Zavičaj je i slika životnog okruženja – salaši - poljsko imanje sa potrebnim zgradama, stokom i spravama za racionalno obrađivanje, vinogradi i kolibe, beskrajna polja. Ali kad u tom predjelu nemaš rođaka, poznanika, prijatelja, mora nas uhvatiti tuga. Meni je već i toliko dosta bilo, kada sam u glavnom gradu Beogradu živio i radio, i ako sam znao da ću se jednoga dana vratit u svoj rodni kraj – zavičaj… Čežnja me pratila.

„Život je nekako čudna zagonetka. Ispupi, buja i cvjeta, a na kraju vehne i umire!"
Ljubav prema zavičaju, džamija i škola imali su određenu snagu, a učitelji, hodže i kasnije profesori pak primjer su mojoj početnoj težnji istraživanja svojeg porijekla, te istraživanja istorije, kulture, bosanskog jezika i historije rodnoga sela Šipovice i uopšte Sandžaka, Bosne i Hercegovine i šire. „Svaka ptica svome jatu leti".

Dragi čitaoče,
Ako bi neko volilo bolje upoznati naš Sandžak, upućujem da pročitaju moje knjige. Od 120 knjiga, više od 60 posvećene su Sandžaku…

- Ja sam počasni primjerak lijepim riječima. Knjige daje odgovor na niz nepoznatih pojedinosti i u svezi s tom granom Bošnjačkog naroda, – kaže nam autor Sijarić.
Molim Vas, pročitajte i to.

Slika ljudi, njihov jezik i običaji, ostavljene generacije iza nas.

- ”Neskromno se falim da sam veliki ljubitelj i čuvar bošnjačke kulturne baštine i zaljubljeniku u svoj rodni zavičaj – Šipovice..., Sandžak i Bosnu".

Život žuri, vrijeme brzo prolazi, a zdravlje odlazi. Ovi ovdje sakupljeni bogati radovi u ”Institutu i Biblioteci - ”Ragip Sijarić” u Malmeu, raznoliki i originalni stručni radovi su razumljivi svakom čitatelju. Jedva čekam, da ih čitaju, prvo moji mili Bošnjaci širom svijeta razasuti.

Sve je to rezultat moje beskrajne ljubavi prema zavičaju, prema mojem selu u kojem sam proveo djetinstvo i mladost, najljepše godine svoga života, al´ i velike želje da očuvamo našu bogatu kulturnu baštinu, našu tradiciju.

Naše današnje zavičajne udruženja su mjesto zajedničkog susreta s našom kulturom, nastale su, jel´ smo svjesni činjenice, da su naša sadašnjost i budućnost neraskidivo ispreplitani, te naše prošlosti čuvamo trasiramo našu budućnost.

Kao mjestopisac, pedagog, etnograf, književnik, pjesnik i kao humanista napisane moje publikacije, kao zaljubljenika mojeg kraja, neko je morao uradit, a kako to prije mene drugi nisu htjeli ili smjeli napravit – napisati, morao sam to učinit sam.

Mnogi su me ružili, kritikovali čitajući te moje knjige kako odišu emocijama, bošnjačkog bunta i neprikrivenim ponosom, što sam pripadnik bošnjačkog etnikuma. Osim toga cilj mi je bio ostavit dokumente vremenu u kojem smo stvarali, a ne rušili, – ističe Sijarić.

Posebno trebamo da naglasimo i pohvalimo Ragipa Sijarića, jer je on DONATOR I POKROVITELJ Prvog i Drugog toma „ENCIKLOPEDIJE BOŠNJAČKE KULTURE SANDŽAKA“ – autora: akademika i filozofa dr. Šefketa Krcića, također donator je i IX i X – toma „Pravopisa Bosanskog Jezika“ autora – akademika prof. dr. Dževada Jahića.

Naravno, nije to sve, Ragip Sijarić već godinama pomaže Islamsku zajednicu Sandžaka, škole u Sandžaku i na Kosovu, kako materijalno, tako i u stručnoj literaturi i u drugi vidovima pomoći. Pomaže nemoćnima i u svojim mogućnostima često se odaziva to svetoj – ljudskoj akciji i potrebi, a to je humanost. Zaista, Ragip Sijarić je čovjek velikog srca i čovjek narodnog jezika.


Stara kuća -babova (Šerifa Sijarića) u kojoj sam proveo moje rano djetinstvo i mladost. Saznao za majčinstvo i ljepotu života.
Ali, bezumnjaci su pustili da propada, umjesto da je poprave i sačuvajuOstali prilozi:
» HASANOVE PAPUČE
Said Šteta | 22. July 2020 15:54
» RASPETO DJEVIČANSTVO
Enes Topalović | 13. July 2020 18:54
» SEHARA LJUBAVI
Eset Muračević | 29. May 2020 14:13
» SJAJNIJI OD ZLATA
Bošnjaci.Net | 20. May 2020 15:38
» ZRNO
Enes Topalović | 09. May 2020 17:30
» „ČOVJEK ŽIVI DOK GA PO DOBRU POMINJEMO“
Senada Đešević, prof. | 15. April 2020 19:00
» SREBRENICA: MIRIS SMRTI OSJETIO SE DANIMA!
Ramzija Kanurić-Oraščanin | 12. April 2020 17:45
» KNJIGA ISTINE, HRABROSTI I PLEMENITOSTI
Akademik dr. Ferid Muhić | 29. March 2020 03:28
» SVOJ NA SVOME
Sefadin Korać | 23. March 2020 13:10
» PRESLIKANA STVARNOST
Ferhat Korajac | 29. February 2020 12:54
» KNJIGA FUADA A. SEFERAGIĆA OČIMA BIVŠEG KRŠĆANINA
Emin Marić | 02. February 2020 19:42
» PRSTEN U BEJTOVIĆA TEMELJU SA MAJČINE BIJELE RUKE
Zijad Bećirević | 15. January 2020 18:08
Ostali prilozi istog autora:
» PJESNIK RAGIP SIJARIĆ
06. March 2018 21:06