Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SPORAZUM TURSKA - SAD: TERORISTIČKA ORGANIZACIJA IMA 120 SATI DA NAPUSTI PODRUČJE SIGURNE ZONE NA SJEVERU SIRIJE
Autor: AA
Objavljeno: 18. October 2019. 14:10:31


"Teroristička organizacija ima 120 sati da napusti područje sigurne zone na sjeveru Sirije", rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency.

Erdogan je također rekao da sigurna zona na sjeveru Sirije podrazumijeva područje od 32 kilometra dubine i 444 kilometra dužine te da je jedan od elemenata sporazuma (sa SAD-om) jeste da naše sigurnosne snage sada neće napustiti područje.

Detalji sa sinoćnjeg sastanka
delegacija Turske i SAD-a u AnkariU Ankari je sinoć održan sastanak delegacija Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na kojem je postignut dogovor o obustavi operacije "Izvor mira" na 120 sati, a danas je već poznato i više detalja sa ovog sastanka, javlja Anadolu Agency (AA).

SAD strana je tokom sastanka potvrdila kako su u stalnom kontaktu s teroristima YPG/PKK-a.

Jedan visoki američki zvaničnik je novinarima koji su u pratnji potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea stigli u Ankaru, na povratku u Washington podijelio informacije o detaljima sastanka.

Prema američkom dužnosniku, američka strana je tokom razgovora u predsjedničkoj palati u Ankari, koji je trajao duže od četiri sata, konstantno bila u kontaktu s pripadnicima terorističke organizacije YPG/PKK-a.

U toj komunikaciji pripadnici YPG-a pitani s kojeg će se područja povući i slični konkretni logistički detalji. Osim toga, američka strana je tokom sastanka od PKK/YPG tražila obustavu minobacačkih i raketnih napada na turski teritorij.

Govoreći o izjavi šefa turske diplomatije Mevluta Cavusogula, koji je nakon sastanka izjavio kako je riječ zapravo o privremenoj obustavi operacije, odnosno da će Turska okončati operaciju na sjeveru Sirije tek nakon što teroristi YPG/PKK-a napuste to područje, ameirčki dužnosnik je takvu izjavio pripisao "semantičkim razlikama" između engleskog i turskog jezika. Kako je rekao, privremena obustava znači prekid vatre, te da je sporazum jasan.

Dalje navodi kako je američka strana tokom sastanka koji je trajao duže od planiranog shvatila da će dogovor biti postugnut na osnovu riječi koje je izgovorio turski predsjednik Erodgan.

Tokom razgovora, Erdogan je postavio pitanje koliko će trajati povlačenje YPG-a, što je, prema američkom zvaničniku, bio signal da će doći do dogovora.

Članovi američke delegacije, Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien i specijalni izaslanik SAD-a za Siriju James Jeffrey su doputovali u Ankaru dan prije nego što su doputovali potpredsjenik Pence i šef State Departmenta Mike Pompeo. Oni su obavili razgovore s turskom stranom i radili na radnoj verziji teksta oko kojeg su željele sklopiti sporazum s Turskom.

Američki zvaničnik navodi kako je tokom Erdoganovog prijema američke delegacije bilo i emotivnih trenutaka. Tokom međudelegacijskog sastanka, turska strana je dotakla i poginulih pripadnika svoje vojske u operaciji, na što je Pence istakao kako unutar američke delegacije ima onih koji su služili u vojsci. Ovom prilikom je uputio poruke saučešća predsjedniku Erdoganu i cijeloj Turskoj.

Nakon što je američka delegacija napustila Ankaru, Pence je u avionu obavio telefonske razgovore s utjecajnim imena američkog Kongresa. Pence je razgovarao s predsjednicima komiteta među kojima su Demokrate.

Na pitanje da li je tokom razgovora turske i američke delegacije bilo riječi o spornom pismu američkog predsjednika Donalda Trumpa koje je uputio predsjedniku Erdoganu, odgovorio je kako o tome nije bilo razgovora.

Nakon sastanka delegacija Turske i SAD-a, koje su predvodili turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i potpredsjednik SAD-a Mike Pance, u četvrtak u Ankari, dogovoreno je da će turska operacija "Izvor mira" biti obustavljena na 120 sati.

Turske snage su 9. oktobra pokrenule vojnu operaciju “Izvor mira“ na sjeveroistoku Sirije, odnosno u pograničnom pojasu na istočnoj obali Eufrata koji je pod okupacijom terorističke organizacije YPG/PKK-a.

Turski predsjednik Erdogan kazao je da je cilj operacije da se eliminacijom terorističkih elemenata osigura turska granica te spriječi uspostava terorističkog koridora. Cilj je i uspostava sigurne zone za povratak sirijskih izbjeglica i očuvanje teritorijalne cjelovitosti Sirije.

Turska upozorava da teroristička organizacija PKK-a i njen sirijski ogranak YPG/PYD predstavljaju najveću prijetnju budućnosti Sirije, jer ugrožavaju njen teritorijalni integritet i cjelovitost.

Zvanična Ankara upozorava i da je neprihvatljivo da se teroristi PKK-a podržavaju i smatraju partnerima u borbi protiv terorističke organizacije ISIS.

čim bude obustavljena operacija na sjeveru Sirije
U Ankari je danas održan sastanak delegacija Turske i SAD-a o dešavanjima u Siriji, a dvije zemlje su odmah nakon sastanka objavile zajedničko saopćenje, javlja Anadolu Agency.

U zajedničkoj izjavi Turske i SAD-a se navodi da Sjedinjene Američke Države razumiju legitimne sigurnosne zabrinutosti Turske o njenoj južnoj granici.

Također se navodi da će biti ukinute sankcije SAD-a Turskoj čim bude obustavljena operacija "Izvor mira" na sjeveru Sirije.

Dvije strane su se složile o značaju funkcionalnosti sigurne zone u Siriji u cilju rješavanja pitanja nacionalne sigurnosti Turske.

"Sigurnu zonu će primarno provoditi oružane snage Turske, a dvije strane će povećati saradnju u svim aspektima uspostave sigurne zone", rečeno je u zajedničkom saopćenju.

Turska i SAD su također ponovili opredjeljenje za političko jedinstvo i teritorijalni integritet Sirije te podržali politički proces koji predvode Ujedinjeni narodi.

Američki predsjednik Donald Trump je čestitao na dogovoru SAD-a i Turske o operaciji na sjeveru Sirije. Trump je istakao da je ovo vrlo važan dan kako za SAD tako i za Tursku.

"Uradili su pravu stvar", kazao je te dodao da ima veliko poštovanje prema predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Ankari je primio potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Mikea Pencea. Sastanak dvojice zvaničnika trajao je oko sat i 40 minuta. Prijemu je prisustvao i specijalni izaslanik SAD-a za Siriju James Jeffrey. Nakon prijema je održan sastanak delegacija dviju zemalja.

Pence i državni sekretar SAD-a Mike Pompeo su u službenu posjetu Republici Turskoj doputovali danas, a jučer je u Tursku doputovao i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien, koji se sastao sa šefom turske diplomacije Mevlutom Cavusogluom, turskim ministrom odbrane Hulusijem Akarom i glasnogovornikom Erdoganovog ureda Ibrahimom Kalinom.

Turske i američke delegacije u Ankari su razgovarale o situaciji u Siriji, ali i o nizu drugih bilateralnih tema.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: