Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


SARADNJA MIZ-E SARAJEVO I DŽEMATA HIDAJE NA POLJU MEKTEPSKE NASTAVE
Procitaj komentar

Autor: Damir ef. Babajić
Objavljeno: 21. October 2019. 21:10:32


Već nekoliko godina odvija se saradnja džemata Hidaje sa institucijama Rijaseta IZ-e na polju mektepske nastave, a sve u cilju poboljšanja rada na polju mekteba. Ovakav vid saradnje postoji već nekoliko godina uzastopno sa Medžlisima IZ-e u BiH, džematima u Dijaspori, uredima Rijaseta IZ-e itd.

Proteklog vikenda predstavnici MIZ-e Sarajevo mr. sc. Malik-ef. Šljivo i Elvedin-ef. Klisura, pomoćnici glavnog imama MIZ-e Sarajevo, te mr. Sejid-ef. Strika, imam, hatib i muallim MIZ-e Sarajevo, boravili su u službenoj posjeti džematu Hidaje. Cilj njihove posjete bio je razmjena iskustava na polju mekteba i u radu sa polaznicima mektepske nastave. U subotu, 19.10.2019. godine, prisustvovali su zajedno sa imamom džemata Nusret-ef. Hodžićem času trećeg razreda mekteba Hidaje. Muallim trećeg razreda mr. sc. Damir-ef. Babajić je izrazio dobrodošlisu gostima zajedno sa 26 polaznika, koliko ih je bilo prisutno taj dan na nastavi, te održao čas na temu „Džamija i njena uloga“.U poslijepodnevnim satima uslijedilo je mektepsko savjetovanje gostiju i muallima u džematu Hidaje. Na polju mekteba u džematu Hidaje radi sedam muallima: Nusret Hodžić, Abdulvehab Vehabović, Damir Babajić, Monika Džinić, Hajrija Kišmetović, Emina Hodžić i Besima Imamović. Savjetovanje je otvoreno učenjem Kur'ana. Nakon uvodnog dijela koordinatora NV Damir-ef. Babajića prezentaciju o specifičnostima mekteba Hidaje održala je muallima Monika Džinić. Ona je predstavila rad mekteba Hidaje sa svim njegovim sadržajima. Nakon prezentacije svaki od muallima je istakao specifičnosti svog rada. Potom su gosti iz Sarajeva održali prezentaciju o stanju mekteba na području MIZ-e Sarajevo, odnosno njihovim specifičnostima. Nakon konstruktivne rasprave uslijedili su prijedlozi za unapređenje rada na polju mekteba, na obostrano zadovoljstvo.

„Ovim činom još više jačamo saradnju između Mekteba Hidaje i institucija koje su od značaja za odgoj i obrazovanje. Koristim priliku da se zahvalim gostima iz Sarajeva na posjeti, te prijedlozima za unapređenje rada na polju mekteba. Medžlis IZ-e Sarajevo je jedan od najvećih Medžlisa u BiH, imaju veliki broj mekteba, posebnu službu za rad mekteba, te njihov rad na polju mekteba je impresivan. U budućnosti se nadamo još boljoj saradnji i učestalijim posjetama“-istakao je koordinator NV Hidaje mr.sc Damir-ef. Babajić.Također, i gosti su istakli važnost saradnje između institucija mekteba, odnosno institucija koje su od značaja za odgoj i obrazovanje. Oni su na kraju izrazili svoje zadovoljstvo posjetom, kontinuiranom saradnjom, koja doprinosi boljim rezultatima, kako na polju mektepske nastave, tako i na polju ostalih aktivnosti. Prema njihovim riječima prezadovoljni su viđenim, ponuđenim, programom mektepskog savjetovanja, te naglasili da će ova saradnja i ubuduće biti nastavljena. „Puno smo naučili o radu mekteba u džematu Hidaje. Imat ćemo šta kazati svojim muallimima. Na idućem seminaru prenijeti ćemo iskustva u radu muallima koje smo naučili od vas. Ono što vi radite je veoma vrijedno, a i sama organizacija mekteba je fenomenalna“ istakli su gosti.

Mektepskom savjetovanju pored gostiju i muallima džemata Hidaje prisustvovao je i predsjednik džemata Hidaje mr. Fahrudin Bradarić.

Molimo Allaha da nagradi sve učenike, polaznike mektepske nastave, podari im uspjeha i snage u budućem radu, poveća im znanje, a muallimima koji su uzeli učešće u savjetovanju podari dugog života i zdravlja. Amin!

VRHOstali prilozi:
» PORUKA I POUKA POVODOM NOVE 1446. HIDŽRETSKE GODINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 14:53
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
MINA | 28. June 2024 17:33
Ostali prilozi istog autora:
» MLADI SU PONOS DŽEMATA HIDAJE
08. June 2019 12:18
» ŠTA POSLIJE RAMAZANA?
27. May 2019 20:25
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif