Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Tribina Naroda i Pravde u Starom Gradu:
NAŠA SNAGA LEŽI U POŠTENOM I VRIJEDNOM ČLANSTVU
Autor: B.net
Objavljeno: 24. October 2019. 16:10:22


Tribina Naroda i Pravde pod nazivom „Dostignuća i planovi“ održana je u srijedu navečer u prostorijama sale Općine Stari Grad. Nakon Vogošće, bila je ovo druga prilika da rukovodstvo stranke članovima, simpatizerima i svim građanima Starog Grada prezentira do sada urađeno te predstavi planove za dalji rad.

U prepunoj Sali Općine Stari Grad prisutnima su se obratili predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković, politički direktor Naroda i Pravde Kemal Ademović te predsjednici općinskih povjereništava Centar i Stari Grad Sead Đozo i Damir Faruk Saračević.

Za članstvo, simpatizere i građane koji su se u velikom broju odazvalo, bila je ovo prilika da u direktnoj komunikaciji sa rukovodstvom Naroda i Pravde postave sva pitanja i na licu mjesta dobiju brze i adekvatne odgovore.

„Projekt Naroda i Pravde počeli smo s namjerom uspostave vladavine prava. Radimo na suzbijanju kriminala i korupcije i istovremeno na uspostavi institucija koje rade po zakonu i koje će sve građane jednako tretirati. Građani moraju biti jednaki i kod doktora, i kod policajca, i kod administracije... To smo sve krenuli u vrijeme kada su državne institucije privatizirane i otete od građana, a naš projekat je pokušaj popravljanja društva i vraćanja bosanskog i bošnjačkog morala u politiku koji se kroz ovu tešku tranziciju počeo gubiti i skoro potpuno izgubio“, kazao je Kemal Ademović, politički direktor Naroda i Pravde.

Ademović je govorio i o važnosti kadrovske politike i fokusu Naroda i Pravde na zapošljavanju sposobnih i poštenih a ne stranački podobni.

„Ne kažem da su sve stvari pod punom kontrolom, ali smo nizom zakonskih rješenja maksimalno suzbili mogućnost za korupciju. Sada se za sva mjesta u KS raspisuju konkursi, potom se za svaki konkurs delegira supervizor i doista se maksimalno radi na tome da ne postoji mogućnost za malverzacije“, dodao je Ademović.Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković kazao je da snaga Naroda i Pravde leži u činjenici da članstvo stranke nikada nije za sebe tražilo ništa i da su uvijek na prvo mjesto stavljali opće dobro.

„Kad smo dobili povjerenje građana bili smo u političkom iskušenju, nudili su nam puno iše nego što sada imamo ali nas je zanimala promjena. Ušli smo u programsku koaliciju, definisali smo sporazum sa 300 mjera, 29 principa koje smo dogovorili predstavlja suštinsku promjenu političke paradigme. Usvojili smo Zakon o porijeklu imovine imenovanih zvaničnika, objavili smo registar zaposlenih, dvostruku kontrolu javnih nabavki, svaki konkurs ima svog supervizora. Sistem je počeo da živi, on nije idealan, ali on se dešava, proces je započet“, kazao je Konaković.

Najzanimljiviji dio tribine bila je prilika građana da direktno komuniciraju sa onima kojima su dali svoje povjerenje da ih predstavljaju. Osim rukovodstva Naroda i Pravde, na pitanja su odgovarali i ministri u Vladi KS imenovani ispred ove stranke. Također, bila je ovo i prilika da se novim članovima uruče članske iskaznice Naroda i Pravde.Ostali prilozi:
» MIGRANTI NE PROPUŠTAJU MOLITVE
Eset Muračević | 29. May 2020 13:49
Ostali prilozi istog autora: