Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SVJEDOK ĐURIĆ POTVRDIO DA JE INFORMACIJA O NAPADU NA ČEMERNO BILA POZNATA 48 SATI RANIJE
Autor: NAP
Objavljeno: 24. October 2019. 18:10:51


Na Sudu BiH nastavljeno je suđenje u slučaju Čemerno, a danas je odbrana optuženih ispitala svjedoka Dragu Đurića, vezistu Vojske Republike Srpske koji je potvrdio da je on imao infotmacije da će uslijediti napad na vatreni položaj na Čemernom gdje su se nalazile haubice. I 24 sata prije napada imali su iste informacije te je o tome obaviješten komandant bataljona na Okruglici i komandant artiljerije na Čemernom Momir Šikuljak i zamjenik komandanta Velibor Blagojević.

U unakrsnom ispitivanju od strane odbrane Đurić je potvrdio da je plan napada bio artiljerijski položaj na Čemernom.

U dodatnom ispitivanju od strane tužioca Vladimira Simovića koji je svjedoka pitao da li je on siguran da su komandant i zamjenik komandanta obaviješteni 48 odnosno 24 sata ranije o napadu, Đurić je kazao da jesu. Pojasnio je da su noć uoči napada iz komande na Okruglici poslali čovjeka koji je otišao na Čemerno i obavijestio komandanta da predstoji napad na artiljerijski položaj.

Kao svjedok Tužilaštva BiH saslušan je i Mirzet Škulj koji je u direktnom ispitvanju od strane tužioca rekao da je tužilac prilikom njegovog ispitivanja koristio spisak lica koja su navodno učestvovala u napadu na artiljerijski položaj na Čemernom i njihova imena naveo u zapisniku.

U unakrsnom ispitivanju na pitanja odbrane svjedok Škulj je potvrdio da ta lica nije poznavao i da ih je tek kasnije upoznao. Inače, svjedok nije ni bio na Čemernom.

Tužilaštvo BiH tereti bivše pripadnike Teritorijalne odbrane (TO) te aktivnog i rezervnog sastava policije – Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju te Hamdiju Spahića i Nehrua Ganića – da su u junu 1992. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.Ostali prilozi:
» CRNA GORA: ŠTA SE VALJA U CRKVENOM ČETNIČKOM FRONTU
Vijesti.me | 22. September 2020 20:25
» KOSOVO: PODJELA KNJIGA ZA NASTAVU NA BOSANSKOM JEZIKU
Bošnjaci.Net | 22. September 2020 15:06
» APEL ZA POMOĆ ALDINI HODŽIĆ
Bošnjaci.Net | 21. September 2020 20:39
» AKADEMIK DR. KURTĆEHAJIĆ: DODIKU SE MORA STATI NA REP
Bošnjaci.Net | 21. September 2020 14:52
Ostali prilozi istog autora:
» THACI U HAAGU
14. July 2020 15:11