Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


SRBIJA PROMOVIŠE KNJIGE RATNIH ZOČINACA I RUGAJU SE ŽRTVAMA
Procitaj komentar

Autor: Beta
Objavljeno: 25. October 2019. 17:10:46


Fond za humanitarno pravo (FHP) je ocijenio da se Ministarstvo odbrane Srbije "promocijom i finansiranjem knjiga i tribina na kojima govore osuđeni za najteže zločine, otvoreno ruga žrtvama zločina".

Ministarstvo time "demonstrira jasnu privrženost politici koja je dovela do brojnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, ali i negira činjenice utvrđene pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju (MKTJ)", saopštio je FHP.

Povod je što ove, kao i prethodne godine, Medija centar "Odbrana" - izdavački centar Ministarstva odbrane na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga predstavlja knjigе Nebojše Pavkovića, a priređuje i tribinu o intervenciji NATO-a na kojoj će, pored penzionisanih komandanatа Vojske Jugoslavije (VJ) odnosno Vojske Srbije (VS), Božidara Delića i Ljubiše Dikovića, govoriti i osuđeni ratni zločinci Vladimir Lazarević i Vinko Pandurević, navodi FHP.

FHP je pozvao institucije Srbije da obustave "promovisanje i rehabilitaciju osuđenih ratnih zločinaca i opredijele se za politiku koja prihvata sudski utvrđene činjenice i uvažava patnje žrtava i članova njihovih porodica".

Ministarstvo: Ponosni na predstavljanje sjećanja branitelja naroda
Ministarstvo odbrane saopštilo je da je "ponosno" na sve pripadnike vojske koji su branili zemlju i narod od NATO agresije 1999. godine i da "s ponosom" predstavlja ediciju "Ratnik" u kojoj su između ostalog, sabrana sjećanja bivših komandanata VJ Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića, koji su u Hagu osuđeni za ratne zločine.

Reagujući na navode Fonda za humanitarno pravo (FHP) da se "promocijom i finansiranjem knjiga i tribina na kojima govore osuđeni za najteže zločine, Ministarstvo odbrane otvoreno ruga žrtvama zločina", iz tog resora su naveli da su generali Pavković i Lazarević, "osuđeni po komandnoj odgovornosti i da imaju pravo da iznesu svoje viđenje istorijskih dogadjaja u kojima su učestvovali".

"Srbija je dugo čekala i ćutala o NATO agresiji dozvoljavajući drugima da pišu njenu istoriju. Sećanja generala Nebojše Pavkovića, kao i ostalih komandanata i boraca koja su objavljena u knjigama edicije 'Ratnik' umnogome doprinose istini o borbi tokom NATO agresije. Ne vidimo ni jedan razlog da se stidimo borbe našeg naroda i onih koji su tu borbu vodili", stoji u saopštenju.

Ocijenjuje se i da "nema ministarstva odbrane i vojske koje bi propustile priliku da tako važna svjedočenja i iskustva ne sačuvaju i ne prikažu" kao i da "nema istorijskog naroda koji bi dopustio da njegova istina ne bude ispričana i sačuvana".

"U jednom od najneravnopravnijih ratova u novijoj istoriji, u kome je naša država bila prinuđena da se brani od agresije moćnog NATO pakta, vojnici, podoficiri i oficiri borili su se da odbrane svoju otadžbinu, svoj narod i svoje porodice i sva njihova iskustva iz te borbe su itekako značajna. Ovo je naš način da kažemo istinu o ratovima koje Srbija nije tražila ni izazvala, u kojima je bila prinuđena da se brani", navelo je Ministarstvo odbrane.

VRHOstali prilozi:
» AMELA SMAJOVIĆ NAPADNUTA U BLIZINI KRALJEVA
Bošnjaci.Net | 17. April 2024 16:36
Ostali prilozi istog autora:
» KURTI: FORMIRANJE ZSO NIJE MOGUĆE
01. February 2023 14:56
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif