Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Mjere po gluposti Fadila i Nermina
VLADIN BLESIMETAR
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 26. October 2019. 18:10:19

Da imaju i trunke pameti, kao što nemaju, u startu su trebali donijeti odluku o stečajnom procesu, kako bi imali na uvidu sve realne i istinite pokazatelje, kao osnov i smjernice daljeg njihovog djelovanja u cilju konačnog planskog i programskog riješavanja statusa ove firme.


Aluminijski blesimetar instaliran u vladi Federacije, za Fadila Novalića i Nermina Džindića, nije u stanju izmjeriti sve gluposti sa kojima se bave i lansiraju u javnost.

Činjenica je da je firma Aluminij iz Mostara, bila 100% državna firma, izgrađena i funkcionisala u okvirima moćnoga „Energoinvesta“ ostala je i postala sjena, nekadašnjih snova Emerika Bluma i želja svih njihovih dokazanih kadrovskih potencijala.

U današnje, mučno i turobno vrijeme, niti je više državna, a ostala je i bez kadrova školovanih i usavršavanih kod svjetskoga aluminijskog giganta, francuzskoga „Pechiney“-a.
Lažni „hercegovački div“ iz sjene i pokrivača Franjine šahovnice, izlazi u javnost kao „ hercegovački patuljak „ na koljenima, pred ovom istom vladom Fadil-age i Nermin- bega.

Sljedbenici grozne i uništavajuće, već doživljene politike, svih svojih prethodnika u vladi, od Bičakčića, Brankovića, Hadžipašića i Nermina Nikšića, do Fadila Novalića i Nermina Džindića, sa njihovim koalicionim partnerima, agresorima i uzurpatorima iz HDZ-a, uz Gebelsovu lažnu informativnu mašineriju, dolaze do Kineza, Izraelaca, Arapa i Glenkora?

Prelazeći preko „latinske ćuprije“ ni sami nisu svjesni, zlih namjera svoga koalicionog partnera, upuštaju se kao državni predstavnici u igrokaz i šahovsku igru sa strancima, bez temeljne poslovne strategije, jasnih uslova i stanja u firmi Aluminij, kao najvećeg našeg gubitaša.

Kako to ističe ministar Nermin Džindić, analiziraju oni sve predmetne i dostavljene analize, da li Kineza, Arapa i inih, koji su mogli sagledati, poput maloga Đokice iz igrokaza, realno stanje u godinama pljačkanom i kriminalnom miljeju ove firme?

Dakle, sve na račun ove nam jadne i bijedne države i njenih resursa, njihovi „okamenjeni" kadrovi sa Fadilom i Nerminom, u aluminijskoj foliji, lansiraju nebuloze i gluposti svoga blesimetra, veoma tajanstveno i krajnje licemjerno njihove nakane i neke smjernice za spas ove firme.

Da imaju i trunke pameti, kao što nemaju, u startu su trebali donijeti odluku o stečajnom procesu, kako bi imali na uvidu sve realne i istinite pokazatelje, kao osnov i smjernice daljeg njihovog djelovanja u cilju konačnog planskog i programskog riješavanja statusa ove firme.Zašto ne STEČAJ, „pametni dvojac“ Fadil i Nermin, nikada javnosti nisu pojasnili, smatrajući da ovu istu javnost mogu da obmanjuju, kao što mogu i državu da podkradaju?

Dakle, izmišljaju toplu vodu, upuštaju se u poslove za koje i nisu dorasli, bez odgovarajućeg stručnog ekspertnoga tima domaćih stručnjaka, koji bi mogao stručno i sistematično izvršiti sve potrebne analize i dati adekvatne preporuke ovoj vladi za riješenjem ove situacije.

Oni cijelo vrijeme, raspolažu i komuniciraju sa „mačkom u vreći“ ne znajući niti sa čim raspolažu i kakvo je realno stanje firme i njenim mogućnostima.

Ne znaju, šta to znači i njihov kapital od 44%, zaboravljaju i na svoje obaveze prema obespravljenim radnicima, Srbima i Bošnjacima i nepodobnim Hrvatima, koji nisu a morali su biti i mali dioničari i druge vidove obeštećenja istih.

Zašto se upuštati u bilo kakve rasprave o isporuci ili beneficijama u cijeni električne energije, kada se znaju tržišne postojeće cijene?

Ponuđena izgradnja termoenergetskog objekta u krugu firme, na dugom je štapu, bio on na plinu, mazutu, uglju ili bilo kojem drugom resursu, a niti ekološka dozvola za njenu izgradnju nije bezpredmetna.
Nedefinisani proizvodni kapaciteti više faze prerade aluminija, kao i njihove lokacije, apsolutno su nedefinisani.

Ništa nije čudno ili upitno, što bi i naš narod govorio; „Koga su zmije ujedale i guštjera se bojati“.
Notorna je činjenica, da je ova firma postala i vjerovatno je da će ostati hrvatska, što i nije zanemarljivo, imajući u vidu i sva prethodna zbivanja i događanja u njoj, već viđenu diskriminaciju na nacionalnoj osnovi, što za koalicione partnere i kadrove iz redova Bošnjaka i nije neka neprihvatljiva okolnost.

Ništa nije neprihvatljivo, ukoliko se i dalje u kontinuitetu budu vihorile uvezane zastave HDZ- SDA, ispred njihovih firmi u ovoj državi.

Dakle, o svemu se istinski mora voditi računa, sve dok „mačak iz aluminijske vreće" ne izleti na svjetlo dana, da mu sagledamo šahovnicu ili neku drugu boju, kako „prede“ i kakav je na jelu.

Mnogo je tih nepoznanica među nama, u našem realnom ambijentu, pa neka uvaženi kapitalisti iz Kine, Izraela, Emirata ili neke od Evropskih zemalja, dobro izanaliziraju naše stanje i svoje mogućnosti i nakane.Ostali prilozi:
» PORUKA IZ NOVOG PAZARA "BEOGRADSKOJ GOSPODI"
Šefka Begović-Ličina | 01. July 2020 17:48
» HUJKE - HEROJ SA OČIMA BOJE NERETVE
Elmedina Muftić | 29. June 2020 21:54
» SRCE NERETVICE
Said Šteta | 24. June 2020 14:15
» NE ZABORAVIMO MOSTAR, NI ZA OVE IZBORE!
Mr. Milan Jovičić | 21. June 2020 16:47
» NAŠA POSTOJANOST
Aziz Hurem | 21. June 2020 15:31
» BOSANSKI PARADOKS - KAZNI DOBROG JER MOŽE BITI BOLJI, NAGRADI LOŠEG JER MOŽE BITI GORI!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. June 2020 16:39
» STARI DRUGARI TITO & DRAŽA, SADA SKUPA IGRAJU LOPTE
Amir Telibećirović | 18. June 2020 01:40
» BOŠNJAČKI ULTIMATUM VALENTINU INZKU
Zijad Bećirević | 16. June 2020 15:03
» KONTAMINIRANA ŠKOLSKA LEKTIRA: SKENDER KULENOVIĆ
Šemso Agović | 13. June 2020 19:47
» SMAJILOVO IME U KAMENU
Said Šteta | 13. June 2020 18:47
» VRIJEME PRED-REVOLUCIJU???!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. June 2020 17:11
» LAHKI METAL, TEŠKO BREME, LUDIMA JE RADOVANJE
Mr. Milan Jovičić | 13. June 2020 17:07
» AUTODESTRUKCIJA BOŠNJAKA KAO POSLJEDICA KRIZE AUTORITETA
Rusmir Šerifović | 11. June 2020 17:51
» JA, I OPET JA
Aziz Hurem | 11. June 2020 15:47
» NIT' U KRILO PADA, NIT'SE U RUKE UZET' MOŽE
Ajša Čišija | 08. June 2020 12:42
» „MACA I KUCA“ IZ ALUMINIJSKE FOLIJE
Mr. Milan Jovičić | 08. June 2020 12:37
» KAKVIM VIDIMO ISLAM I MUSLIMANE NAKON KORONE?
Dr. Mehmet Görmez, bivši predsjednik Dijaneta Republike Turske | 05. June 2020 19:42
Ostali prilozi istog autora:
» PONOSNI LJUDI U BIJELOM
04. June 2020 18:45
» VUCI SITI I OVCE NA BROJU
16. April 2020 03:37
» VUKOVI POJEDOŠE MAGARCE
09. April 2020 16:15
» MOSTARSKI PREDIZBORNI VIRUSI
12. February 2020 17:30