Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Potpredsjednik bh. entitata RS, održao tribine u švedskim gradovima Geteborg i Boras
RAMIZ SALKIĆ: VAŽAN JE GLAS BOŠNJAKA U ŠVEDSKOG PROTIV DODJELE NOBELOVE NAGRADE ZA KNJIŽEVNOST PETERU HANDKEU, NEGATORU GENOCIDA U SREBRENICI
Autor: B.net
Objavljeno: 28. October 2019. 00:10:39


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, tokom dvodnevne posjete građanima Bosne i Hercegovine koji žive u Švedskoj, održao je tribine i predavanja na kojima je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Govoreći na tribinama u gradovima Geteborg i Boras, potpredsjednik Salkić je posebnu pažnju posvetio diskriminaciji Bošnjaka u bh. entitetu RS, negiranju genocida i bosanskog jezika, te snažnijem uključivanju dijaspore u demokratske procese u Bosni i Hercegovini.

Istakao je da su građani koji trenutno žive izvan domovine ogroman potencijal i oslonac za budući napredak i razvoj Bosne i Hercegovine.

- Svaki put želim da naglasim važnost vašeg uključivanja u demokratske procese u Bosni i Hercegovini, kako bi dali svoj doprinos na putu jačanja demokratskih kapaciteta u našoj domovini. Pozivam vas da tu mogućnost, kao odgovorni građani, iskoristite.

Jedan od načina da se trenutno stanje u našoj zemlji promijeni jeste putem demokratskih procesa i izborom snaga koje žele nastaviti borbu za Bosnu i Hercegovinu. Preko 80.000 naših građana u Švedskoj mogu značajno pomoći na ovom putu jačanja demokratskih kapaciteta.Vašim aktivnijim učešćem i našim zajedničkim radom, političkom i pravnom borbom i predstavljanjem naših problema široj međunarodnoj zajednici, možemo učiniti puno više da zaustavimo diskriminaciju nad našim narodom u bh. entitetu RS. Sistemska diskriminacija, koja je zahvatila skoro sve segmente društva, svakodnevno tjera naše ljude na napuštaju taj dio Bosne i Hercegovine. Moramo zajedno učiniti više da se to stanje promijeni, a to je posebna obaveza onih koji su protjerani sa prostora današnjeg bh. entiteta RS, kazao je na tribinama potpredsjednik Salkić.

On je naglasio da je veoma važan glas kojeg su podigli Bošnjaci u Švedskog protiv dodjele Nobelove nagrada za književnost Peteru Handkeu, negatoru genocida u Srebrenici, koji je veličao ratne zločince.

Tokom dvodnevnog boravka u Švedskoj, potpredsjednik je u Geteborgu i Borasu promovisao i svoju knjigu „Godine borbe za slobodu, čast i dostojanstvo“, koja govori o višegodišnjoj borbi protiv sistemske diskriminacije nad Bošnjacima u bh. entitetu RS.

Potpredsjednik je u Borasu prisustvovao i akademiji koja je upriličena u povodu godišnjice useljenja u džamiju, u kojoj se okupljaju Bošnjaci i drugi muslimani u ovom gradu, te je bošnjačkoj zajednici čestitao na uspjesima koje su postigli u Borasu.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: