Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

NA AHIRET PRESELIO HDŽ. MIRSAD-EF. MAHMUTOVIĆ
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 28. October 2019. 13:10:58

Hdž. Mirsad ef. Mahmutović preselio na ahiret u 66. godini života


U ponedjeljak, 28. oktobra 2019. godine na ahiret je preselio hdž. Mirsad ef. Mahmutović, imam, muallim, hatib, professor u medresi, službenik Rijaaseta Islamske zajednice u BiH i šef Ureda za bošnjačku dijasporu.
Hadži Mirsad-ef. pored medija u okviru IZ u BiH, niz godina vrlo rado je pisao tekstove za web magazine Bošnjaci.Net, ističući koliko mu je draga ta otvorenost i nepristrasnost ovog elektronskog medija.
Dženaza će se klanjati nakon ikindije namaza (14:17), ukop će se obaviti u utorak, 29. oktobra 2019., u mezarju Tramošnjik.
Dženaza polazi ispred džamije u Gračanici.
Molimo Allaha dž.š. da mu oprosti grijehe i podari Džennet firdeus. Porodici Bašum sagosum, sabur, beriket i napredak u ostatku.Prof. Mirsad ef. Mahmutović je rođen 04.septembra1953.g. u Biskovićima, općina Zenice.
Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu. „Gazi Husrevbegovu medresu“ završava 1975. godine u Sarajevu.
Potom odlazi na služenje vojnog roka. Po povratku radi kao imam, muallim i hatib u džematima Dobriljeno i Grm kod Zenice. U službi ostaje do 1979. g. kada odlazi u Medinu, na studij.
U Medini ostaje pet godina i završava Fakultet hadiskih znanosti na Islamskom Univerzitetu „Džamiatu el islamijjeh“.
Vraća se u domovinu 1986.g. i zapošljava na mjesto glavnog imama u Medžlisu IZ-e Gračanica, kod Visokog, gdje radi do 1994.g.
Dao je značajan doprinos odbrani BiH u vrijeme agresije na BiH. U tom periodu zajedno sa još nekim ljudima stvara temelje vojnom školstvu Armije R BiH. U toku rata pokreće list „El-Hidaje“, koji izlazi u periodu od 1992.g. do 1994.g. Ovaj časopis tretira vjersku, kulturnu i ratnu zbilju bosanskih muslimana u tom periodu. Bio je pripadnik Armije BiH sve do marta 1996.g.
Radio je i kao redovni predavač predmeta „Hadis“ u „Elci Ibrahim-pašinoj“ medresi u Travniku, i u medresi „Osman-ef. Redžović“ kod Visokog.
Bavio se i spisateljskim aktivnostima a svoje tekstove objavljuje u „Preporodu“, „Islamskoj misali“, „Muallimu“, „Glasniku“, web magazine Bošnjaci.Net.
Objavljuje više djela iz područja islamske znanosti knjige: „Povodi nastanka nekih Vjerovjesnikovih hadisa“, „Od Bosne do Arabije“, te udžbenik za treće razrede naših medresa za predmet „Hadis“, itd.
1996. godine dolazi na mjesto šefa Ureda za bošnjačku dijasporu. U okviru Ureda za bošnjačku dijasporu pokreće časopis „Vijesnik bošnjačke dijaspore“ kojeg od 1999. g. nio dostupan i putem interneta.
Iza njega je ostala hanuma Seada, troje djece, dva sina Ahmed, Abduselam, kćerka Hatidža, unučad.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» KNJIŽEVNI ZLOČIN
09. August 2020 18:20