Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Zabrinjavajuće izjave Bakira Izetbegovića
KOMŠIĆ ODGOVORIO IZETBEGOVIĆU: JEDINI KOJI NE ŽELE U NATO SU POLITIČKE ELITE
Autor: B.net
Objavljeno: 01. November 2019. 12:11:54


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić odgovorio je na stavove predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića koji je kazao da "ako Srbi i entitet Republika Srpska neće u NATO, onda se neće ni ići u NATO".

"Jedini koji ne žele u NATO jesu dijelovi, samo dijelovi, političkih elita. Velika većina ljudi, bez obzira ko su, zapravo želi u NATO! ", kazao je Komšić za Radiosarajevo.ba.

Izetbegović, podsjetimo, tvrdi da Godišnji nacionalni program (ANP) nije uslov za formiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, jer on predstavlja, kako je rekao, vladavinu zakona i poštovanje ustavno-pravnog sistema u BiH.

On je u razgovoru za RTRS još jednom naglasio kako se ANP mora poslati u Brisel jer to predstavlja provođenje ranije usvojenih odluka.

"I na kraju krajeva, u BiH ne postoji niko ko je ovlašten da govori u ime cijelih naroda. Ni po Ustavu BiH niti po svom izbornom rezultatu, pogotovo. Svi ti koji misle da mogu govoriti u ime naroda nikada ne prelaze prostu većinu glasača iz samo jednog naroda!", poručio je Komšić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

IZETBEGOVIĆ: Kada su u pitanju Srbi i Republika Srpska,
ako neće u NATO - neće se ići u NATO

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je u političkom magazinu Pečat RTRS-a da Bosna i Hercegovina neće ući u NATO ukoliko to ne žele Srbi i Republika Srpska.
- U ovoj zemlji niko nikom više ništa neće nametati. Kada su u pitanju Srbi i Republika Srpska, ako neće u NATO - neće se ići u NATO - rekao je Izetbegović.

Međutim, on naglašava da Godišnji nacionalni program za NATO mora biti poslat u Brisel jer to predstavlja provođenje ranije usvojenih odluka.

- Ranije usvojeni zakoni i odluke moraju biti ispoštovani i to sam sa /liderom HDZ-a Draganom/ Čovićem i /liderom SNSD-a Miloradom/ Dodikom potpisao 5. augusta. Što se nas tiče, to može biti minimalni aspekt, redukovani ANP u kojem akcenat može biti potpuno stavljen na civilni dio, a možemo koordinisati tempo sa Srbijom i, na kraju krajeva, prihvatiti ono što je krucijalno važno za Srbe - da nema članstva u NATO bez novog konsenzusa i dogovora, ali se zakoni ove zemlje moraju poštovati - istakao je Izetbegović.

Lider SDA tvrdi da ANP nije uslov za formiranje Vijeća ministara BiH, jer on predstavlja, kako je rekao, vladavinu zakona i poštovanje ustavno-pravnog sistema u BiH.

Izetbegović tvrdi da SNSD blokira formiranje vlasti, jer ne prihvata nešto što je ranije usaglašeno i time ne poštuje strateški interes i ustavno-pravni konstrukt BiH. Navodi da SDA insistira na kompromisu, koji je, prema njegovim riječima, blizu.

- Moramo prihvatiti ANP koji znači poštovanje ranijih zakona, a pitanje je do koje mjere će biti redukovan. Takođe, moramo prihvatiti da nema članstva u NATO bez novog dogovora. To je sasvim dovoljno da izađemo iz ove situacije pa ćemo se dogovarati dalje. Јa ne znam šta će biti za 10 godina... - istakao je on.

Izetbegović je poručio da Vijeće ministara BiH neće biti formirano bez izbornih pobjednika iz Republike Srpske.

Odbacio je mogućnost formiranja vlasti na nivou BiH sa SDS-om i PDP-om.

- Kad prihvate da ova zemlja ima Ustav i vladavinu zakona, idemo sa SNSD-om i čekamo ih - rekao je on.Kada je riječ o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, Izetbegović smatra da je NSRS donijela odluku o pitanju koje ne spada u njenu nadležnost.

- Građani Republike Srpske imaju svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, čija je to nadležnost, jer to nije nadležnost entiteta - naveo je on.

Lider SDA je pojasnio zašto Republiku Srpsku ne naziva punim imenom, već "entitet RS".

- Ne volim da se dio BiH zove po jednom narodu, pa recimo i da je to po mom narodu - rekao je Izetbegović u Pečatu, objavila je Fena.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: