Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

PALMER U BEOGRADU: SAD ŽELE DA ZAPADNI BALKAN IMA EVROPSKU PERSPEKTIVU
Autor: AA
Objavljeno: 04. November 2019. 13:11:30
Nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni balkan Matthew Palmer je kazao da su razgovarali o situaciji u čitavom regionuSpecijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Matthew Palmer izjavio je danas u Beogradu da SAD želi da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu i da će uraditi sve da Evropska unija promeni stav o evropskom članstvu Severne Makedonije i Albanije, ocenivši da je "istorijska greška i loša poruka čitavom regionu" da EU ne dodeli datum za početak pristupnih pregovora tim dvema zemljama, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, Palmer je kazao da su razgovarali o situaciji u čitavom regionu, te da je ovaj razgovor izuzetno važan naročito "posle neuspeha EU da nađe kompromis sa Severnom Makedonijom i Albanijom".

"To je bila po našem mišljenju istorijska greška i loša poruka čitavom regionu", kazao je Palmer u Predsedništvu Srbije.

Palmer je kazao i da SAD želi da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu.

"Mi ćemo uraditi sve da EU promeni stav pre sastanka lidera u Zagrebu", rekao je Palmer.

Palmer je govorio i o izbornim rezultatima na Kosovu, navodeći da je "Srpska lista" dobila podršku većine kosovskih Srba i da je time izborila pravo da bude predstavljena u Vladi Kosova.

"Mislim da na Kosovu postoji prostor da se čuje mnogo različitih glasova, ali je važno i da se poštuju rezultati izbora", rekao je Palmer.

Palmer je naveo da je u razgovoru s kosovskim političarima, pa i kandidatom za premijera Aljbinom Kurtijem, rekao da je važno da kosovski Srbi imaju priliku da se na Kosovu izraze i kroz politički proces.

Predsednik Srbije je rekao da je sa Palmerom razgovarao "otvoreno, iskreno", te da je zadovoljan sadržajem tih razgovora, jer su razmotrili sva sporna pitanja i razlike koje postoje.

"Mislim da smo mnoge stvari razjasnili i verujem da ćemo uskoro po pitanju Kosova imati stvorene uslove za nastavak dijaloga uskoro, kada kažem uskoro mislim u naredna dva tri meseca i želimo da taj dijalog bude ozbiljan, odgovoran i da vodi kompromisnom rešenju", naveo je Vučić.

On je ponovo pozvao predsednika SAD-a Donalda Trumpa da poseti Srbiju, te izrazio uverenje da bi to bio veoma snažan impuls razvoju odnosa dve zemlje i da bi Trump mogao najbolje da oceni situaciju kako u Srbiji tako i regionu.Ostali prilozi:
» MAČAK SE VRAĆA U MEDIJE
Eset Muračević | 04. June 2020 13:08
Ostali prilozi istog autora: