Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Porodice žrtava genocida najavili proteste svakog utorka ispred ambasade Švedske u Sarajevu: Uručeno pismo za kralja i kraljicu Švedske
PROTESTI PORODICA ŽRTAVA GENOCIDA ZBOG DODJELE NOBELOVE NAGRADE NEGATORU GENOCIDA PETERU HANDKEU
Autor: B.net
Objavljeno: 05. November 2019. 13:11:28


Povodom dodjele Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu austrijskom književniku Peteru Handkeu, ispred Ambasade Švedske u Sarajevu, održano je mirno okupljanje u organizaciji Udruženja žrtava i svjedoka genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke, osim po svojim književnim dostignućima, u javnosti je poznat i po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Majke Srebrenice danas su ispred Ambasade nosile i transparente na kojima je pisalo "Nagrada Peteru Handkeu je nagrada Slobodanu Miloševiću", "Negiranje genocida je posljednja faza genocida"...Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović pojasnio je da je povod današnjeg okupljanja dodjela Nobelove nagrade Peteru Handkeu.

"Smatramo da je Peter Handke podržavao zločince u BiH, prije svega Miloševića, ali i Karadžića i ostale i da takva osoba ne zaslužuje bilo kakvu nagradu, a kamoli Nobelovu. Okupili smo se u utorak, jer će u utorak, 10. decembra, biti dodijeljena nagrada i smatramo da moramo svakog utorka upozoravati Komitet odnosno vlasti u Švedskoj i dati im do znanja da Handke nije osoba koja zaslužuje nagradu već osoba koja treba biti distancirana od svih nagrada koje se dodjeljuju u svijetu", poručio je Tahirović.Očekuju da bi Akademija trebala priznati svoju grešku.

Danas je Munira Subašić, predsjednica udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa", predala u Ambasadu pismo švedskom kralju i kraljici u kojem su ih podsjetili na strahote i genocid počinjen u julu 1995. godine na području Srebrenice.

"Mislim da je ovo zločin nad zločinom. Negiranje genocida i dodjeljivanje nagrade je posljednja faza genocida. Mi, majke imale smo osjećaj da moramo dići svoj glas, da upoznamo kraljicu o tome. Zato smo napisale pismo kao majka majci pa neka ga pročita. U pismu smo je pozvali i da na 25. godišnjicu genocida dođe u Srebrenicu", poručila je Subašić.

Kada Hotić, iz Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", smatra da svi trebaju da osude "ovaj zločinački poduhvat".

"Svi su zaprepašteni. Da se čovjeku koji je podržavao zločince, koji je opravdavao zločine, dodijeli Nobelova nagrada. Pa šta je to Nobelova nagrada? Zar je ona toliko otrcana i toliko nisko pala. Treba je onda ukinuti", kazala je Hotić.Handke je u medije dospio početkom 1996. godine nakon objavljivanja kontroverznog djela "Jedno zimsko putovanje ka rijekama Dunavu, Savi, Moravi i Drini ili pravda za Srbiju". Kako su mediji prenijeli, Handke tvrdi da u tom djelu koristi sofisticiraniji izbor riječi za prikaz događanja nego što se po njemu događalo općenito u medijima.

Britanski "The Guardian" je u aprilu 1999. godine objavio članak "Stand up if you support the Serbs" ("Ustanite ako podržavate Srbe"), u kojem piše o Handkeovim stavovima o dešavanjima u bivšoj Jugoslaviji i ratu u Bosni i Hercegovini.

On je u martu 2004. godine zajedno s kanadskim piscem Robertom Dicksonom potpisao apel koji poziva na odbranu Slobodana Miloševića, a iste godine je bivšeg srbijanskog predsjednika posjetio u zatvoru u Haagu.

Austrijski književnik proglašen je dobitnikom Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu zbog, kako je navedeno u obrazloženju Švedske akademije "jezičke inovativnosti kroz pisanu riječ koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja", objavila je AA.
MAJKE SREBRENICE URUČILE PISMO ZA ŠVEDSKOG KRALJA I KRALJICU


Povodom odluke Švedske akademije o dodjeli Nobelove književne nagrade Peteru Handkeu, negatoru genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, Udruženje "Majke enklave Srebrenica i Žepa" uputili su protestno pismo švedskom kralju Carla Gustafa Folkea Hubertusa i kraljici Silviju Renate Sommerlath. Pismo u cijelosti možete pročitati u nastavku:

- Pismo vam pišu Majke Srebrenice. Ako ste zaboravili, mi smo one majke koje i danas, nakon skoro 25 godina od počinjenog genocida u Srebrenici, traže i sakupljaju koščice svojih najmilijih. Možete li odvojiti trenutak i zamisliti šta se desi kada majka pronađe koščicu-dvije svog djeteta?

Možete li?
Možete li zamisliti da se majka može radovati i kada pronađe koščicu svog djeteta, jer mi majke nismo rađale djecu bez glave i drugih dijelova tijela.

Mi majke se borimo za zamišljenu pravdu, ne prestajemo progoniti zločince, svjedočimo pred međunarodnim i nacionalnim sudovima, ponosno i dostojanstveno podižemo našu zajednicu mladih ljudi, učimo ih da ne zaborave i da ne mrze i da naša osveta bude pravda, a naša majčinska suza molitva da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica.

Naša najteža borba je borba protiv negatora genocida. Obrušavaju se negatori genocida na nas svom silinom, fizički nas napadaju, prijete nam, negiraju naše postojanje, vrijeđaju nas, veličaju ubice i silovatelje, pokušavaju tako napraviti drugi genocid nad nama. Nije nam lako, ali ne posustajemo i dok smo žive nikada nećemo posustati. Izvor zla je zvanična politika Srbije i njihovih poslušnika u našoj državi Bosni i Hercegovini.

Vaša akademija je dodijelila Nobelovu nagradu Peteru Handkeu, članu Srpske akademije nauka i umjetnosti. Na svjedočenjima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju smo čuli da je Srpska akademija bila izvor zla i uzrok raspada Jugoslavije. Peter Handke nam je proteklih 25 godina kontinuirano nanosio bol, negirao genocid i podržavao ratne zločince i njihove zločine. Nobelova nagrada Peteru Handkeu je podrška našem ponižavanju, podrška negiranju nas majki, podrška prošlim, sadašnjim i budućim zločincima i teroristima.

Znamo da ste čuli ili znate sve o tome i zbog toga vam se i obraćamo. I znamo da možete spriječiti i osujetiti ovu sramotu, ne samo švedskog naroda. Zaustavite civilizacijsku sramotu, spasite dostojanstvo sebe i švedskog naroda i spriječite dodjelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu. Jedino ćete tako ostati zabilježeni kao heroji u povijesti svog i svih drugih naroda, odnosno ako ništa ne preduzmete ostat ćete zabilježeni kao saučesnici u civilizacijskoj negaciji genocida u Srebrenici i u Bosni i Hercegovini. Budite hrabri!!

Posebnu hrabrost očekujemoi od majke, kraljice Silviae Renate Sommerlath. Vi kraljice, nas trebate podržati da se odbranimo, jer tako ćete odbraniti sebe i svoju porodicu, familiju, zaštititi svoju djecu, državu i civilizaciju. Odbranit ćete svoje ideale za koje se borite, jer vjerujemo da ste tako učeni i naučeni.

Mi hoćemo da vjerujemo u vas i pozivamo kraljevski par da prisustvuje obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici u julu 2020. godine gdje će se okupiti sav civilizirani svijet, da oda počast preko 8.500 nevino ubijenih. Bit će to najveće okupljanje protiv ideja svjetskih zločinaca i negatora genocida u 21. vijeku.

Ovo je i prva pozivnica koju smo uputili nekome. Budite dio toga! Dođite na obilježavanje. Mi vas očekujemo.

Kraljicu pozivamo i da nas posjeti bilo kada i u bilo koje vrijeme. Naše srce je otvoreno za svaku majku, za svakog onog ko ima makar zrnce razumijevanja prema onome što smo doživjeli i doživljavamo.

Vaše eventualno nesprečavanje dodjele Nobelove nagrade jednom od najvećih negatora genocida i nedolazak na obilježavanje 25 godina od genocida u Srebrenici bila bi potvrda da kraljevska porodica stoji iza dodjele Nobelove nagrade nasljedniku nacističkih i fašističkih ideja.

Ova 'nagrada' nas je natjerala da prvi put razmišljamo o stubu srama koji bismo postavili u Srebrenici povodom 25 godina obilježavanja, da stoji i prijeti i opominje da postoje pojedinci i organizacije koje direktno i indirektno pomažu pojedince i organizacije u činjenju genocida.

Ukoliko ne spriječite dodjelu 'nagrade' krenut ćemo od članova vaše, švedske i kraljevske akademije i onih koji su predložili i podržali Petera Handkea, kao jednog od najvećih negatora zločina na području bivše Jugoslavije.

Vjerujemo da ćete nas razumjeti i da ćete preduzeti sve što je u vašoj nadležnosti i mogućnosti da zaustavite ovaj sramni i anticivilizzacijski čin podrške zločincima i fašistima.

Kraljevskoj porodici želimo da zadrži viševjekovni kontinuitet, dobro zdravlje i pomoć od Boga u donošenju odluke koju od vas tražimo.

'Fiat iustitia et pereat mundus' ('Neka bude pravda, makar propao svijet'), piše u pismu koje su Majke Srebrenice, Munira Subašić i Kada Delić uručili Ambasadi Švedske u Sarajevu.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: