Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

EMMANUEL MAKRON - MESIJA ILI JAHAČ APOKALIPSE?
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 08. November 2019. 17:11:00

DR. MUSTAFA CERIĆ: Nažalost, Makron je očit propustio tu lekciju. Iznevjerio je bosanska očekivanja. Umjesto bosanske ljubavi kao prema Širaku, Makrom je izazvao bosanski gnjev, kao prema Mitterandu, koji je umjesto zaštite od srpske agresije na grad Sarajevo donio plastične vreće za nedužno ubijene Sarajlije. U tome je sličnost Makrona i Mitteranda - nijedan nemaju ni dušu ni srce za Sarajevo, koje je patilo od srpske opsade duže nego ijedan grad u povijesti, duže od nacističke opsade Staljingrada.


Pojava Emmanuela Jean-Michel Frédéric Macrona, sadašnjeg predsjednika Francuske Republike, bila je pravo osvježenje na europskoj i svjetskoj političkoj, moralnoj i kulturnoj sceni. Mnogi su ga doživjeli kao mesiju, koji iznova oživljava francuski epohalni izum: liberté, égalité, fraternité (sloboda, jednakost, bratstvo). Mi u Bosni smo ga doživjeli kao istinskog borca za ljudska prava i dosljednog nasljednika predsjednika Žak Širaka, koji je bio ključ da NATO zaustavi krvoploliće na Balkanu, krvoproliće kojeg je izazvala srpsko-crnogorska agresivna politika u Bosni i na Kosovu. Računali smo da Makron zna ko je ko u Bosni i šta je ko činio na Balkanu (genocid) te da neće biti kao Francois Mitterrand, koji nije volio što su Bošnjaci muslimani većina u Bosni. Mislili smo da je Makrona učiteljica obučila kako i šta da kaže kad govori o Bosni i Hercegovini.

Nažalost, Makron je očit propustio tu lekciju. Iznevjerio je bosanska očekivanja. Umjesto bosanske ljubavi kao prema Širaku, Makrom je izazvao bosanski gnjev, kao prema Mitterandu, koji je umjesto zaštite od srpske agresije na grad Sarajevo donio plastične vreće za nedužno ubijene Sarajlije. U tome je sličnost Makrona i Mitteranda - nijedan nemaju ni dušu ni srce za Sarajevo, koje je patilo od srpske opsade duže nego ijedan grad u povijesti, duže od nacističke opsade Staljingrada.

I umjesto da posjeti Sarajevo prije svih gradova na Balkanu, kao što ga je posjetio njegov prethodnik francuski predsjednik Žak Širak, koji je nas Bošnjake/Bosance zadužio više nego ijedan političar u Europi te kod nas pobudio ljubav prema francuskom narodu za sva vremena, Makron, ničim izazvan baca ”tempiranu bombu” na Bosnu, koja to nije ničim zaslužila niotkoga, a posebno ne od francuskog predsjednika Makrona, koji je neočekoivano od obećavajućeg mesije postao zastrašujući jahač apokalipse.

Ako je ikada, a ono zasigurno u ovom vremenu nije teško biti apokalitičan. Cijeli svijet je danas u nekom mraku i nekom strahu od svega i od svakoga pa kad se pojavi neko, poput francuskog predsjednika, da kaže da je NATO u stanju “moždane smrti” (“Brain Death”) te da je Bosna ”tempirana bomba”, onda to nije mala šala, već velika zbilja iza koje može da slijedi apokaliptična kuga, rat, glad i smrt. Nije Makron na to mislio kad je govorio, ali oni koji su to čuli, posebno mi u Bosni, imaju pravo da pomisle da Makron nije više obećani mesija, već prijeteći apokaliptičar.

Francuski predsjednik Emmanuel Makron ne shvata, jer ga očito učiteljica još nije tome naučila, da kad se spomene “tempirana bomba”, nema Bošnjaka/Bosanca, koji se ne uzdrma, koji ne pogleda u nebo i koji ne razmišlja gdje da se skloni. Mi to u Bosni nismo zaslužili niotkog, a kamoli od francuskog predsjednika, koji treba da bude ponosan na svog prethodnika Žaka Širaka, koji je zadobio našu bosansku ljubav i naše bosansko poštovanje zato što je stao u obranu istine, pravde i mira protiv srpsko-crnogorske laži, krivde i nemira u Bosni, na Balkanu i u Europi. Norod koji ima iskustvo dokazanog genocida zaslužuje poštovanje od europskih političara u najmanju ruku da ga se lažno ne optužuje. Zar je to previše za civilliziranu Francusku!

I još jedna poruka za francuskog predsjednika Emmanuela Makrona: bosansko-francusko prijateljstvo, koje je ustanovio pokojni francuski predsjednik Žak Širak je jače od bilo koga i bilo šta, jače je od srpske propagande, jače je od bilo kojeg sadašnjeg i budućeg francuskog predsjednika, koji može biti da nije u stanju da to prijateljstvo prihvati kao svoje.

I opet, ako Francuska bude meta bilo kojeg terorizma, u Bosni će se pomaknuti vrijeme podne-namaza za pet minuta kako bi se odala počast žrtvama terorizma. Mi za to od Francuske ništa ne očekujemo za uzvrat osim da francuski predsjednik Emmanuel Macron i Madam Brigitte Macron posjete šehidsko mezarje u Potočarima kod Srebrenice iduće godine na dvadeset petu godišnjicu kako bi se zajedno uvjerili na licu mjesta, gdje leži “tempirana bomba”, kao i to da NATO nije bio niti će biti u stanju “moždane smrti”.

Neka živi bosansko-francusklo prijateljstvo!
Neka živi liberté, égalité, fraternité!Ostali prilozi:
» MUSTAFA SPAHIĆ JEDNOM PLAGIJATOR - UVJEK PLAGIJATOR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. November 2019 21:21
» ŠTA SE DEŠAVALO NA SJEDNICI NSRS
Vijesti.ba | 11. November 2019 13:58
» EMMANUEL MAKRON - MESIJA ILI JAHAČ APOKALIPSE?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. November 2019 17:14
» OVI NEVOLJNICI, MUHADŽIRI, ŽENE I DJECA, SU NAŠA KUŠNJA I ISPIT NAŠE ZRELOSTI
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 08. November 2019 14:14
» JEDAN SVJEDOK ZA POLA SATA
Semir Spahić | 07. November 2019 13:42
» KO ĆE ODGOVARATI ZA UBIJANJE KONJICA?
B.net | 06. November 2019 13:19
» VLAST - ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. November 2019 11:42
» ŠEJTANSKA RABOTA
Avdo Metjahić | 30. October 2019 18:53
» MUSTAFA SPAHIĆ - “MOJA NAJVEĆA SREĆA”
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. October 2019 18:55
» MOJ APEL ULEMI I MUSLIMANIMA DA ČUVAJU JEDINSTVO DINA I UMMETA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. October 2019 16:46
» MOJA ČESTITKA REISU-L-ULEMI HUSEJNU EF. KAVAZOVIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. October 2019 16:38
» DR. CERIĆ NA KONFERENCIJI KRALJEVSKE AKADAMIJE "AL BEJT"
Bošnjaci.Net | 08. October 2019 15:16
» KAKO ZBUNITI SVJEDOKA I ZAŠTO
Semir Spahić | 05. October 2019 14:39
» ČUDAN NEKI HOD, HODA KATALA, U BJELOPOLJSKOM PARKU PJESNIKA
Faruk Međedović | 30. September 2019 16:03
Ostali prilozi istog autora:
» OSVETA MUJKIJEVE MENTORICE
12. November 2019 14:38
» VLAST - ŠTA JE TO?
10. November 2019 03:35
» VLAST - ŠTA JE TO?
03. November 2019 11:42
» KAKO JE NIJE STID?
20. September 2019 12:57