Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Pamtimo ih
NAŠE MOSTARSKE HEROINE: ŠTEFICA, IRMA I AMNA
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 10. November 2019. 02:11:16

Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, bosanski Srbin!


Nastojeći se udaljiti od naših svakodnevnih ublehaških i dosadnih politikantskih prepucavanja, ili dogovaranja bez dogovora, u sferi tzv. „visoke politike“ osvježenje su mi najnovije vijesti o našim, Mostarskim super heroinama.


ŠTEFICA GALIĆMeđu rijetkim spisateljicama i informativnim analitičarima, poštovana gospođa Štefica Galić, je među prvima otvoreno, glasno i jasno govorila i pisala o zločinima HVO i pogubnoj politici HDZ-a- i njihovih moćnika i čelnika.
Redovno je osuđivala sve logore HVO-a sa posebnim osvrtom na zloglasni Dretelj. Osuđivala je i fantazirajuću, virtuelnu tvorevinu u agresiji, Herceg Bosnu, kao i aktere udruženog zločinačkog poduhvata, sa posebnim osvrtom na cjelovito rukovodstvo nacionalističke stranke HDZ-a, kao i na sveukupno hrvatsko političko i vojno rukovodstvo.
Kao glavna urednica i novinarka, veoma uglednog portala „Tacno.net“ sa brojnim veoma uglednim saradnicima i piscima književne i lijepe informatine riječi iz naše svakodnevnice zbivanja i događanja, doživljava cjelovitu društvenu i čitalačku afirmaciju, zahvalnost, podršku i zahvalnost.
Štefica Galić i njen portal „Tačno.net“ redovno promoviraju istinite civilizovane vrijednosti, uz poštivanje slobode govora i njegujući kritičko razmišljanje, sa svojim brojnim saradnicima, putem štampanih kolumnih, često organizovanih javnih tribina, kao i neposrednog organizovanja redovne škole kritičnog razmišljanja.
Važno je istaći, da njen portal „Tacno.net“ sa Šteficom na čelu, sa svim njenim saradnicima i brojnim kolumnistima, uz izražavanja i velike ljubavi prema domovini Bosni i Hercegovini i njenim vrijednostima, veoma intezivno, glasno i jasno ispoljava i neposrednu borbu pritiv svih vidova nacionalizma, etničke i vjerske netrpeljivosti i kršenja ljudskih prava, kao i potreba dostojanstvenog suživota na ovima našim prostorima.
Nažalost, naša heroina Štefica Galić je zbog ispravnih i istinitih ljudskih svojih stavova i pogleda, na sva zla u ovome našem zajedničkom okruženju, često i napadana i vrijeđanja, čak i fizički maltretirana, tako da je od septembra 2019. godine pod posebnom zaštitom njemačkog Bundestaga.
Mnogo toga bi se znanog, pohvalnog i za divljenje moglo napisati o našoj Štefici Galić, ali svi mi intelektualci koji sarađujemo i neposredno objavljujemo svoje kolumne na njenom portalu “Tacno.net“ kao i moja malenkost, magistar Milan Jovičić, veoma smo joj zahvalni i sa dubokim poštovanjem cijenimo i poštujemo i njenu hrabrost, razboritost, humanost i njen civilizovani i slobodno umni odnos sa svima nama.
Posebno izražena njena veličina je, što u svome rodu ili hrvatskome korpusu, kome i pripada po rođenju, hrabro i istinski ističe i ukazuje sa sve negativnosti, što je vrijednsot i mjerilo njenih ljudskih univerzalnih okvira djelovanja, razumjevanja i poštovanja.


IRMA BARALIJADruga heroina, Irma Baralija, hrabra i pametna Mostarka, profesorica filozofije i sociologije te magistrica političkih nauka, nije sjedila skrštenih ruku i blokiranih emocijonalnih osjećanja, prema voljeno gradu Mostaru.
Ni manje ni više, podnijela je tužbu protiv države Bosne i Hercegovine, Europskom sudu za ljudska prava u Strazburu, zbog neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru, već punu deceniju.
„Govoreći o razlozima za podnošenje tužbe, Baralija je kazala kako Parlament BiH nije postupio po obavezujućoj presudi Ustavnog suda BiH iz 2010. godine vezano za slučaj Mostara te da su građani i građanke Mostara, odnosno svi oni kojima je Mostar mjesto prebivališta, bili spriječeni da sudjeluju u izbornom procesu 2012. i 2016. godine, dakle oduzeta su im njihova prava.“ /završen citat/
Interesantno je da se naša Irma, kao induvidua, bez stranačkoga uticaja ili podrške, osokolila i podnijela tužbu, kao „Baralija protiv BiH“.
Kako bi to naši stari govorili, a svaka im je na mjestu i pametna, „Da na mlađima svijet ostaje“.
Upravo i poslije prihvaćene apelacije, naše Irme, sud je donio pozitivnu presudu, u njenu korist, te uslovio državi Bosni i Hercegovini i njenim institucijama, da istu provedu.
Dakle, očekivati je skore izbore za Gradsko vijeće grada Mostara i za njegove čelnike.
Šta reći još za ovu našu istinsku heroinu, Irmu Baraliju, već kao građani ovoga napaćenog i poniženog grada, ne samo da joj budemo zahvalni, već da joj i sličnim njihovim mlađanim snagama damo i svoj glas na izborima za najodgovornije funkcije u gradu Mostaru.
Ovakvi, zaista, zaslužuju da budu naši predstavnici u vlasti i perjanica naše budućnosti i prosperiteta.
Ponosan sam i lično na Irmu, na njenom umnom i razumnom potezu, što mje upozorenje, slika i prilika urazumjevanja i ostalim našim intelektualcima, Mostarcima i Bosancima i Hercegovcima, da ne spavaju u „medinim“ snovima, već da budu aktivni i pozitivni u svojim razmišljanjima i odlukama za svoj glas, na svim narednim izborima.
Kao građanin ovoga grada, u dva saziva vijećnik, te kao bivši predsjednik / potpredsjednik Gradskoga vijeća, znajući značaj i ulogu ove institucije za sve građane ovoga grada, istinski sam ponosniji i zahvalniji, poštovanoj i dragoj, našoj Irmi Baraliji. Bravo Irma!


AMNA POPOVAC


Treća naša super heroina Mostarka, Amna Popovac, podnijela je krivičnu protiv Dodika, zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Aktivistica iz Mostara Amna Popovac podnijela je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH (u mandatu) Milorada Dodika zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.
Kako je istakla u sadržaju svoje prijave:

- "Dodik je pričao o tome kako se Bošnjaci prebrojavaju, naoružavaju, a onda je krenuo cijeli slijed ludila i natpisa medijskih. Čak je bilo i tvrdnji da se Bošnjaci naoružavaju da krene napad na Srbe, a doveo je u opasnost čak i Srbe u dolini Neretve, koji su manjina i koji još uvijek nisu priznati kao konstitutivni narod u HNK", kazala je Popovac.
Nastavila je: "Nismo bespomoćni kao građani, svaki građanin može podnijeti krivičnu prijavu i to ništa ne košta, za to vam ne trebaju posebni advokati, a ima čak i advokata koji će vam besplatno pomoći, samo ako im se obratite", kazala je Popovac.
Ona smatra da postoji zdravo tijelo u BiH, normalni ljudi koji žele da rade i žive zajedno i grade bolju budućnost, te da se samo moraju organizirati dobro kao i oni koji žele rat
Istina je, da cio sadržaj krivične prijave, upravo koncipiran na izajavama Milorada Dodika, poslije posjete sajmu privrede u Mostaru, kada se našao u posjeti svojim „dodikovcima“ i hramu Sv. Trojice u izgradnji, među svojim crkvenim vjerodostojnicima.
Veoma je interesantno, da je to, naša Amna Popovac, veoma dobro i istinito oslušnula i na ovaj način reagovala, što je za svaku pohvalu.
Priznajem za javnost, da sam odmah sutradan te izjave i posjete, lično reagovao sadržajem i mojom objavljenom kolumne, da li je to pročitala, poštovana Amna, nije niti bitno.
Upravo na portalu „Tacno.net“ 09.aprila 2019. objavljena je moja kolumna pod naslovom: „Sramni dolasci u Mostar“ (ko želi da je pročita) izdvajam samo sljedeći insert, za podršku našoj heroini Amni Popovac:
„Ovoga puta veoma je važno, našoj javnosti iznijeti i neprimjereno ponašanje, njihovog predsjedatelja u Predsjedništvu, Milorada Dodika, koji sa novinarima uz prisustvo svoga „Vučka“ kod saborne crkve u Mostaru, iznosi i takve laži i obmane, o tobožnoj Bakirovoj aktivnosti kod Bošnjaka, o popisu vojno sposobnog kadra, kao i o namjenskoj industriji i proizvodnji viškova municije.

U svakom slučaju vrijedi ovo svima još jednom preslušati, lično se uvjeriti u sadržaj ove besjede i notornim lažima takve osobe, koja svakodnevno sramoti našu ulogu i značaj funkcije koju obnaša, ne i našim izborom ili voljom.

Zato, ponavljam u želji brzog ozdravljenja i povratka našeg Željka, kako bi udružene snage Bošnjaka i Bosanskog, zajedničkog patriotskog bloka u zajedničkoj vlasti mogli stati u kraj, prije svega djelovanja ovoga nacionalističkog tandema i njihovih stranaka, HDZ-a i SNSD-a.“ /završen insert/

Međutim sve činjenice ukazuju, da smo kao građani veoma zoslijepljeni, lažnom i gnusnom visokom politikom, a manje veoma uticajne obmane, laži i ponašanja nekih naših, velikosrpskih i hrvatskih nacionalista u vlasti svih nivoa, tako nam olako prolaze, bez reakcija.
Često pišem o svemu tome, a posebno, kada je u pitanju naša rušilačka, dušmanska četvorka, sa Dodikom i Vučkom, kao i Draganom i Kolindom.Kao naš rušilački i remetilački faktor, našeg državnog suvereniteta i integriteta, te miješanja u naše unutrašnje međusobne odnose, u kontinuitetu.

Šta li to još, ovi naši hobotnički pipci, kao recidivi ustaško- četničke falange, iz onih fašističkih vremana, u današnjem vremenu i na našim prostorima, u nekom mirnodopskom postdejtonskom periodu, traže u svojim rušilačkim nakanama, prema našoj domovini Bosni i Hercegovini?

Sastaju se, aveti iz genocidnih tvorevina RS –a i HB, uz svoje mentore, Kolindom sa Pantovčaka i Vučkom sa Dedinja, valjda misleći da i Albancima ili Kosovarima, mogu prodavati i lansirati, lukave i licemjerne nakane, kao što to čine našim, Bosancima i Hercegovcima.
A zašto bi se, često i nalazili i susretali u Mostaru, na ruševinama i nedjelima, njihove dvostruke agresije, sa istoka i zapada, po scenariju i ideološkoj suludoj orijentaciji, Vožda i Poglavnika, te se na licu mjesta, prisjetili i užasavajućih slika urbicida, koji je još uvijek prisutan na ulicama, grada Mostara.


Urušeni Mostar iz ratnih 90-tih godina


U svakom slučaju, velika zahvalnost, našoj hrabroj heroini Amni Popovac, što je kao jedna od rijetkih Mostarki na ovaj način osjetila potrebu i reagovala , ukazala na svu štetnost oovga guslara iz Laktaša i njegovih „dodikovaca“ u ovome gradu.
Svakako je i vrijeme i velika nužnost, da se mnogi i proglase PERSONE NON GRATE, među prvima je Milorad Dodik, da nam nikada i ne provire u ovaj grad.
Siguran sam da sa posebnim pijetetom, svojim odnosom i željom oprosta, mnogi od njih iz srpskoga roda, bez „dodikovaca“ i na dolasku svetkovine završetka hrama Sv. Trojice u gradu Mostaru, sa svojim crkvenim vjerodostojnicima, trebaju prvo da posjete spomenik žrtvama „Uborka“ polože im cvijeće i izraze poštovanje, u cilju oprosta i pomirenja, ako je to uopšte i moguće.
Hvala ti, poštovana i dobra Amna na tvojoj prijavi, a kao još uvijek živi svjedok mnogih njihovih nedjela, uvijek sam ti na pripomoći.Ostali prilozi:
» PROBOSANSKA POLITIKA - ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. August 2020 21:01
» GORSKI VIJENAC I BERANSKI GRAFITI
Šemso Agović | 11. August 2020 16:24
» ŽELJKOVA ŽELJA
Said Šteta | 11. August 2020 16:14
» MOSTAR VAS ZOVE!
Mr. Milan Jovičić | 10. August 2020 21:42
» BOŠNJAČKA DIJASPORA JE NEPROCJENJIV POTENCIJAL
Aziz Hurem | 10. August 2020 18:04
» MEŠA, MEŠIZAM I MEŠISTI
Sead Zubanović | 08. August 2020 03:31
» JEDNOVJEKOVNI PUT HASANA PARIPOVIĆA, VRHUNSKOG INTELEKTUALCA U SJENI
Mr. sci. Džavid Begović | 07. August 2020 15:35
» HOMOSEKSUALIZAM – NOVA GLOBALNA IDEOLOGIJA, ALI I STRATEGIJA
Amir Telibećirović | 07. August 2020 15:08
» ME'O I MAGNUM - NOVOPAZARSKI JAHAČI APOKALIPSE
Nevzad Kurtagić | 06. August 2020 20:28
» OKO BOSNE ZLOKOBNI DUHOVI: MILANOVIĆ K’O DODIK, VUČIĆ K’O TUĐMAN
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. August 2020 20:27
» LEGITMIRANJE UDRUŽENOG ZLOČINAČKOG PODUHVATA
Armin Čusto, dipl.iur. | 05. August 2020 16:42
» HRVATSKA: POHVALA ZLOČINU U BESPUĆU POVJESNE GLUPOSTI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. August 2020 14:44
» PRIDORSKA KAPETANIJA
Samir Hadzalić | 02. August 2020 23:28
» OD DODIKOVA ARLAUKANJA DO MIJAUKANJA
Zijad Bećirević | 02. August 2020 18:31
» DA LI JE SKUPŠTINA RS-A DODIKOVA MOČVARA SA ŽABCIMA?
Mr. Milan Jovičić | 02. August 2020 15:05
» BAJRAM DOĐE NE MIRIŠU AVLIJE
Aziz Hurem | 30. July 2020 17:23
» LJUDSKOST MJERENA PRINCIPOM SLOBODE, AKCENAT DOKTRINE ISLAMA
Msc. Sumeja Smailagić | 28. July 2020 17:39
Ostali prilozi istog autora:
» MOSTAR VAS ZOVE!
10. August 2020 21:42
» PONOSNI LJUDI U BIJELOM
04. June 2020 18:45
» VUCI SITI I OVCE NA BROJU
16. April 2020 03:37
» VUKOVI POJEDOŠE MAGARCE
09. April 2020 16:15