Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

(Četvrti dio)
VLAST - ŠTA JE TO?
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 10. November 2019. 03:11:23
[Nije li priča o “tempiranoj bombi” u Bosni mnogo veća i mnogo opasnija od spontanog intervjua? I Miteranova posjeta Sarajevu činila nam se nevinom. Bili smo tada totalno naivni. Nikad nam ne bi palo na pamet da će nam se nakon toga dogoditi genocid. Ali, genocid se dogodio! Miteran nije nevin u tome, kao i mnogi drugi političari u Europi].DR. MUSTAFA CERIĆ: Bosanska vlast, prije svih Bošnjaci muslimani, moraju Makronovu prijetnju ozbiljno shvatiti i učini sve što je u njihovoj moći da se sa francuskim vlastima oko toga do u detalje razjasne i objasne. Ovo je lična odgovornjost svakog bosanskog političara, jer je poruka Makrona isuviše ozbiljna da bi ijedan bosanski/bošnjački političar mogao reći da ga se to ne tiče. Ovo pitanje mora se ticati svakog Bošnjaka/Bosanca koji se zakleo da će čuvati mir i sigurnost svih građana u bosanskoj državi.
Vlast je znanje, moć i vještina održavanja mira i sigurnosti građana u jednoj državi. Ako to vlast nije u stanju, tj., ako nema znanja, moći i vještinu da osigura građanima psihički i fizički mir i sigurnost zbog verbalnih ili fizičkih napada na društvo i državu, onda se građani osjećaju nesigurnim i zabrinutim. Izjava francuskog predsjednika Emmanuela Makrona da je u Bosni postavljena ili se postavlja “tempirana bomba” od migranata sa istoka je verbalni udar na bosansko društvo i državu, udar kojeg bosanska vlast ne bi smjela olahko shvatiti, niti bi se građani smjeli pouzdati u puke verbalne reakcije političara, reakcije koje daju dojam da bosanska vlast drži stvari pod kontrolom. Vlast bi morala shvatiti Makronovu izjavu vrlo ozbiljno, kao što je bila i Miteranova posjeta Sarajevu vrlo ozbljan znak za ono što se poslije toga događalao - opsada Srajeva, četiri godine agresije na Bosnu do genocida u Srebrenici. Te dvije poruke - Miteranova i Makronova - su slične ako nisu i iste. To bosanska vlast, prije svih bošnjačka/bosanska politika, ako je savjesna i odgovorna za mir i sigurnost nacije, mora ozbiljuno shvatiti i proučiti to na sljedeći način:

(1) Mora bosanska vlast (Bošnjaci/Bosanci) pokrenuti diplomatsku aktivnost radi utvrđivanja odakle Makronu ideja o “tempiranoj bombi” u Bosni. Je li to njegova osobna ideja ili je to ideja francuske obavještajne službe, koja je najopremljenija i najsposobnija u Europi? Bosna ima dragocjeno iskustvo iz rata kad su joj se podmetali lažni muslimanski mudžahidini s lošim namjerama protiv Bošnjaka muslimana.

(2) Bosanska vlast mora utvrditi kako je došlo do toga da je Bosna odjedanput postala mjesto odlaganja migranata, koji odjedanput postaju opasnost za Europu (Francusku), kao “tempirana bomba” i to samo tamo gdje su Bošnjaci muslimani većina. Sadašnji migranti u Bosni nisu pali s neba, već su prošli dugi put kroz europske zemlje i Bosni susjedne zemlje, koje sigurno znaju ko su ovi ljudi, odakle dolaze, zašto napuštaju svoje domove te zašto traže azil u Europi. Oni ne traže azil u Bosni. Ko ih onda svrača u Bosnu i zašto? Je li zato što su bosanske granice lahko prolazne ili zato što u Bosni ima “previše” muslimana tik uz granicu Hrvatske pa neka se broj uveća da bi se onda smanjio kao razlog za “final solution”?

(3) Zašto i bosanska vlast, kao druge vlasti u bosanskom okruženju, ne zatvori svoje granice (udari žicu) za migrante sa istoka, jer to nije više humatirno, već političko i sigurnosno pitanje, pitanje koje Bosnu iznova stavlja u poziciju osumnjčenog zbog vjere - islama i zbog nemoći da se odupre lažnim optužbama, kao s početka devedesetih. Nije li priča o “tempiranoj bombi” u Bosni mnogo veća i mnogo opasnija od spontanog intervjua? I Miteranova posjeta Sarajevu činila nam se nevinom. Bili smo tada totalno naivni. Nikad nam ne bi palo na pamet da će nam se nakon toga dogoditi genocid. Ali, genocid se dogodio. Miteran nije nevin u tome, kao i mnogi drugi političari u Europi.


Nije li priča o “tempiranoj bombi” u Bosni mnogo veća i mnogo opasnija od spontanog intervjua? I Miteranova posjeta Sarajevu činila nam se nevinom. Bili smo tada totalno naivni. Nikad nam ne bi palo na pamet da će nam se nakon toga dogoditi genocid. Ali, genocid se dogodio. Miteran nije nevin u tome, kao i mnogi drugi političari u Europi.


(4) Stoga, kao narod sa iskustvom genocida nemamo pravo više biti naivni. Bosanska vlast, prije svih Bošnjaci muslimani, moraju Makronovu prijetnju ozbiljno shvatiti i učini sve što je u njihovoj moći da se sa francuskim vlastima oko toga do u detalje razjasne i objasne. Ovo je lična odgovornjost svakog bosanskog političara, jer je poruka Makrona isuviše ozbiljna da bi ijedan bosanski/bošnjački političar mogao reći da ga se to ne tiče. Ovo pitanje mora se ticati svakog Bošnjaka/Bosanca koji se zakleo da će čuvati mir i sigurnost svih građana u bosanskoj državi.

(5) Mi, Bošnjaci muslimani, uvjek smo imali ispruženu ruku za svakoga kome je pomoć potrebna bez obzira na vjeru, naciju i rasu. Stoga razumijem potrebu za apel da se humanitarno kroz sergiju pomogne migrantima u našoj zemlji. Ali, to nije način ni da se riješi njihov slučaj, ni da mi pokažemo da smo humani, savjesni i odgovorni. Mi, odnosno naš moralni i duhovni zahtjev mora biti da vlast, a to znači ljudi po imenu i prezimenu, koji obnašaju zakonodavnu i izvršnu vlast moraju uraditi državni sistem, prema kojem će se pitanje migranata rješavati na pravi i trajni nači. Jer, pitanje migranata nije bosansko pitanje (nije muslimansko pitanje), već je to europsko pitanje i zato nije ni politički pošteno ni moralno ispravno da se Bosna, koja ima iskustvo genocida, opterećuje time te da ju se optužuje za izvor eurospke nesigurnosti. To je nepošteno, nemoralno i za nas Bošnjake muslimane krajnje opasno. To mora shvatiti naša bosanska politička i duhovna vlast prije nego što bude kasno!Ostali prilozi:
» GORSKI VIJENAC I BERANSKI GRAFITI
Šemso Agović | 11. August 2020 16:24
» ŽELJKOVA ŽELJA
Said Šteta | 11. August 2020 16:14
» MOSTAR VAS ZOVE!
Mr. Milan Jovičić | 10. August 2020 21:42
» BOŠNJAČKA DIJASPORA JE NEPROCJENJIV POTENCIJAL
Aziz Hurem | 10. August 2020 18:04
» MEŠA, MEŠIZAM I MEŠISTI
Sead Zubanović | 08. August 2020 03:31
» JEDNOVJEKOVNI PUT HASANA PARIPOVIĆA, VRHUNSKOG INTELEKTUALCA U SJENI
Mr. sci. Džavid Begović | 07. August 2020 15:35
» HOMOSEKSUALIZAM – NOVA GLOBALNA IDEOLOGIJA, ALI I STRATEGIJA
Amir Telibećirović | 07. August 2020 15:08
» ME'O I MAGNUM - NOVOPAZARSKI JAHAČI APOKALIPSE
Nevzad Kurtagić | 06. August 2020 20:28
» OKO BOSNE ZLOKOBNI DUHOVI: MILANOVIĆ K’O DODIK, VUČIĆ K’O TUĐMAN
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. August 2020 20:27
» LEGITMIRANJE UDRUŽENOG ZLOČINAČKOG PODUHVATA
Armin Čusto, dipl.iur. | 05. August 2020 16:42
» HRVATSKA: POHVALA ZLOČINU U BESPUĆU POVJESNE GLUPOSTI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. August 2020 14:44
» PRIDORSKA KAPETANIJA
Samir Hadzalić | 02. August 2020 23:28
» OD DODIKOVA ARLAUKANJA DO MIJAUKANJA
Zijad Bećirević | 02. August 2020 18:31
» DA LI JE SKUPŠTINA RS-A DODIKOVA MOČVARA SA ŽABCIMA?
Mr. Milan Jovičić | 02. August 2020 15:05
» BAJRAM DOĐE NE MIRIŠU AVLIJE
Aziz Hurem | 30. July 2020 17:23
» LJUDSKOST MJERENA PRINCIPOM SLOBODE, AKCENAT DOKTRINE ISLAMA
Msc. Sumeja Smailagić | 28. July 2020 17:39
» ZAŠTO JE SULTAN MEHMED FATIH PRETVORIO AJA SOFIJU U DŽAMIJU
Dr. hfz. Safvet Halilović | 28. July 2020 15:29
Ostali prilozi istog autora:
» SRBIJA JE BOLESNIK NA BALKANU
02. August 2020 15:28
» RUSIJA JAČA OD PIC-A
07. July 2020 15:36