Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Na kostima žrtava genocida
ŠTA SE DEŠAVALO NA SJEDNICI NSRS
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 11. November 2019. 13:11:19


DODIK U PARLAMENTU O PRAVU NA OTCJEPLJENJE RS

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je ponovo u obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS govorio o pravu na otcjepljenje RS-a.

Podsjetio je na Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, koji garantuju pravo svih naroda na samoopredjeljenje.

-Nesumnjivo da se radi o neprikosnovenim i neotuđivim pravima naroda, a srpski narod u RS ima garantovano pravo da navedene međunarodne norme primijeni kada putem svojih demokratskih i legitimnih organa ocijeni da je kršenje i ugrožavanje njegovih prava nepravnim postupanjem do te mjere ugrozilo suštinu, strukturu i odredbe Ustava BiH, da je vrijeme za povratak onome što je parafirano u Dejtonu, a potpisano u Parizu 1995. godine, - ustvrdio je, između ostalog, Dodik.

Prema tumačenjima akata međunarodnog prava, otcjepljenje kao krajnji vid stvaranja vlastite države mogu imati, dodao je, samo „narodi koji trpe diskriminaciju, odricanje prava na predstavničku vladu i samo ukoliko je diskriminaciono ponašanje toliko prodorno, razgranato i sistematsko da konkretno ugrožava opstanak takvih naroda i gdje ne postoji jaka verovatnoća da će se diskriminacija okončati“.

Sve naprijed navedeno je, tvrdi ispunjeno, što se može zaključiti i iz površne analize stanja i odnosa u poslijeratnoj BiH.

-RS koja je, kao država srpskog naroda i drugih koji tu žive, svoju državnost - teritoriju, vlast, stanovništvo unijela u Dejtonske sporazume, konstantno trpi diskriminaciju nepravnim djelovanjem OHR- i Ustavnog suda BiH. Sistematski su joj kršena prava koja ima po Ustavu BiH - otimane nadležnosti i formirane institucije u korist BiH bez ustavnog osnova, - rekao je Dodik.

Kako je govorio Pedi Ešdaun: uzmite entitetima silu - vojsku, policiju i poreze i oni će sami uvenuti.

Ustvrdio je i da “RS nema pravo da odustane od svoje autonomije, državnosti i samostalnosti koje su potvrđene Dejtonskim sporazumima".

-Zapravo, danas poslije skoro 25 godina od njihovog zaključenja, RS ima obavezu da očuva svoja prava iz međunarodnog ugovora - rekao je on i dodao da današnja posebna sjednica entitetskog parlamenta nije u funkciji prebrojavanja onih koji vole RS, već odbrane te iste RS, njenih prava, njenih nadležnosti, i njenih obaveza, potvrđenih i definisanih Dejtonskim sporazumom i njegovim aneksima, ponajviše Aneksom 4. – Ustavom BiH.

Prethodno se u parlamentu obratio šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić, uime predlagača dnevnom reda -Informacije o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS.

Zakazivanje posebne sjednice s predloženom tačkom dnevnog reda zatražila je potpisima jedna trećina poslanika iz klubova - SNSD, DNS, Socijalistička partija, DEMOS, Ujedinjena Srpske, NDP i dva nezavisna poslanika, javlja FENA.ŠAROVIĆ ODBRUSIO DODIKU U LICE: PODRIVATE RS, OVO JE PUNO LAŽI


U Banjaluci se održava posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, a na dnevnom redu je samo jedna tačka „Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske“.
Obraćajući se prisutnima, predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao je kako ne zna ko je autor dokumenta o kojem će poslanici danas raspravljati.

Lideru SNSD-a i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji se poslanicima obratio prije njega, poručio je da se nalazi na čelu najveće političke organizacije u RS-u u posljednjih desetak i više godina, prenose Vijesti.ba.

- Na vašoj stranci je politička i svaka druga odgovornost u RS-u u posljednjih 14 godina, jer ste toliko vodeća stranka u RS-u i 10 godina u Vijeću ministara BiH - naveo je Šarović.

No, u dokumentu koji je pred poslanicima, kako je naveo, to se ni na koji način ne može prepoznati.

- Na ovom kvazidokumentu ne može se graditi opštenarodni zajednički stav na kome ste vi insistirali, kako bi jednim glasom iskazali jedinstvo na pitanjima koja su pobrojana. Ovaj dokument je gomila laži, falsifikata, paušalnih i nezrelih političkih ocjena, usmjerenih prije svega protiv neistomišljenika i političkih protivnika koje ste počastili sa preko 20 stranica teksta - naglasio je Šarović.

Nabrajajući svakog od nas pojedinačno i vješto izostavljajući vlastitu odgovornost i veličajući pojedince iz vaše stranke, nastavlja Šarović - kao da je istorija počela upravo sa vama.

- Ovaj izvještaj je, nažalost, polazna platforma za obračun s političkim protivnicima, odnosno opozicijom, prije svega. Po meni on treba da posluiži i za otklon od svake vaše odgovrosti kao stranke i vas pojedinaca za počinjene greške i saučesništvo za takvo nešto u prošlosti - kazao je Šarović.

Vaš pokušaj da budete državotvorni, teško da može uspjeti, poručio je poziciji Šarović, istakavši da su i kroz pripremu same sjednice pokazali da su u potpunosti i sebični i zatvoreni u građenju opštenarodnog nacionalnog jedinstva i zajedničkih nacionalnih odluka, prenose Vijesti.ba.

- Naravno, poznato mi je da, kad završim ovo kratko izlaganje, imate dovoljno ruku, resursa i minuta da se ustremite prema opoziciji i njihovim stavovima. Uvažena gospodo, vi ste glavni učesnici i vaša politička organizacija koja je prihvatila, učestvovala ili je saučesnik u otimanju i prenosu nadležnosti u RS-u. Vaša stranka je dala najveći doprinos u donošenju odluka i podrivanju statusa RS-a, a u periodu od 2006-2010. godine na neustavan ste način na nivou BiH prihvatili i usvojili 49 zakona i isto toliko prenijeli nadležnosti na nivo BiH, ali u ovom izvještaju to ne može da se vidi - kazao je Šarović.

Poziciji je poručio, ukoliko želi da ostane velika i državotvorna, i da preuzme odgovornost, mora da se suoči i s vlastitom prošloću i distancira od svih odluka ili bar pojedinaca koji su u njeno ime prenosili sve nadležnosti.

- Mi u tom slučaju izražavamo spremnost da zajednički, ali ravnopravno, kreiramo odgovore RS-a na izazove koji su dio prošlosti, ali i na one koje tek pred nama stoje. U suprotnom, bez obzira na broj vaših ruku, mislim da nećemo uspjeti u osnovnoj namjeri onih koji su predložili održavanje ove sjednice - dodao je Šarović, objavio je portal Vijesti.ba.
ANP JE NEZAKONIT, NERAZUMAN I NEREALAN USLOV

Od Opštih izbora održanih u oktobru 2018. godine, SDA blokira formiranje Savjeta ministara, uslovljavajući uspostavljanje legitimnih vlasti postavljanjem neracionalnih zahtjeva.
Navedeno je ovo u Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS, koja će danas biti razmatrana na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS u Banjaluci.

''SDA, naime, blokira formiranje Savjeta ministara postavljajući kao uslov da se BiH obaveže da NATO-u podnese Godišnji nacionalni program (ANP), što je ključni korak ka pridruživanju NATO paktu. Ovaj uslov je nezakonit, jer Zakon o Savjetu ministara, kao ni ustavna odredbe člana 5.4. ne postavlja niti poznaje nikakve uslove koji se tiču NATO pakta. Zahtjev je i nerazuman i nerealan - što zna i SDA - zato što je Narodna skupština Republike Srpske donijela Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti kojom se Republika Srpska obavezala na vojnu neutralnost'', navodi se u ovom dokumentu.

Kako je istaknuto, Republika Srpska podržava saradnju sa NATO-om i aktivno učestvuje u saradnji sa ključnim članicama NATO-a na pitanjima bezbjednosti, ali se protivi članstvu BiH i zbog ogromnih troškova i zato što Republika Srpska ne želi da NATO granica bude na granici sa Srbijom.

''Svakako, priča o ANP-u i uslovljavanjima od strane SDA je samo još jedna u nizu podvala bošnjačke političke strukture’’, stoji u Informaciji, prenose Vijesti.ba.

U ovom dokumentu konstatovano je da posljednjih godina ključne članice NATO-a ne pokazuju nikakvu želju da šire Alijansu nakon što joj, kako se očekuje, pristupi Makedonija.
’’Uz to, podrška pristupanju unutar BiH nije ni blizu osigurana. Građani Republike Srpske u najvećem broju se protive članstvu BiH u NATO-u’’, istaknuto je.

Takođe, kako se tvrdi, uzevši u obzir ciljnu potrošnju na odbranu koju NATO postavlja kao uslov, tj. 2 posto BDP-a, članstvo u NATO-u značilo bi ogromno povećanje potrošnje na odbranu.

’’BiH jednostavno ne može priuštiti dodatne vojne troškove u vrijeme velikih pritisaka na budžete. Povećanje ionako neviđeno velikih izdataka za odbranu (oko četvrtine budžetskih sredstava institucija BiH izdvaja se za ove namjene), kakvo nosi članstvo u NATO-u, zahtijevalo bi veoma mučno uvećanje poreza ili bolno rezanje potrošnje, naravno – na štetu entiteta’’, navedeno je u Informaciji.

S obzirom na ozbiljnu prirodu i političke i pravne posljedice ulaska u NATO, referendumi o članstvu u NATO-u održani su u mnogim zemljama koje su razmatrale članstvo.

Za pristupanje BiH NATO-u obavezna je ratifikacija protokola uz Sjevernoatlantski sporazum iz 1949. godine.

’’Referendum bi imao bitnu demokratsku ulogu informisanja članova Parlamentarne skupštine koji predstavljaju Republiku Srpsku i člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske o stavu građana Republike Srpske - o tome da li Sjevernoatlantski sporazum treba ratifikovati i da li bi to bilo destruktivno po vitalni interes Republike Srpske’’, navodi se u Informaciji, te dodaje:

’’Štaviše, Ustav BiH Narodnoj skupštini Republike Srpske izričito daje ključnu ulogu u ratifikaciji sporazuma. Prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH pregovara i ratifikuje sporazume uz saglasnost Parlamentarne skupštine BiH. Međutim, prema Ustavu BiH „član Predsjedništva koji se ne slaže sa nekom odlukom Predsjedništva može da izjavi da je ona veoma štetna po vitalne interese entiteta za teritoriju sa koje je izabran . . . Takva odluka odmah se upućuje Narodnoj skupštini Republike Srpske, ako je takvu izjavu dao član sa te teritorije“.

Kako se ističe, ova odredba Narodnoj skupštini Republike Srpske daje jasnu ustavnu ulogu u ratifikaciji ugovora, prenose Vijesti.ba.

’’Ukoliko bi Predsjedništvo BiH pokušalo da ratifikuje Sjevernoatlantski sporazum - ili bilo koji ugovor - pitanje ratifikacije moglo bi se naći direktno pred Narodnom skupštinom Republike Srpske. Sve strane zainteresovane za ovo pitanje moraju uzeti u obzir ustavnu ulogu Republike Srpske u potencijalnom pristupanju bilo kojoj vojnoj alijansi’’, navodi se, između ostalog, u Informaciji.TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN SDA U DOKUMENTU NSRS


U Banjaluci je u toku posebna sjednica NSRS o Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS.
Dio ovog dokumenta posvećen je Programskoj deklaraciji SDA, usvojenoj na 7. kongresu ove stranke 14. septembra ove godine.

Islamizacija društva motiv bošnjačke politike


''Još od Islamske deklaracije Alije Izetbegovića iz sedamdesetih godina prošlog vijeka, težnja za islamizacijom društva na prostorima današnje BiH neprestani je motiv i vodilja bošnjačke politike. Potreba i želja za dominacijom nad cjelokupnim društvom u BiH zasnovana je na ideji o brojčanoj superiornosti Bošnjaka, koja u potpunosti zanemaruje prava ostalih naroda koji sa njima čine državnu zajednicu BiH'', navodi se u Informaciji.

Navedene težnje, kako se tvrdi, potvrdila je i Programska deklaracija SDA, usvojena na 7. kongresu održanom u Sarajevu 14. septembra 2019. godine, prenose Vijesti.ba.

U toj deklaraciji, kako se novai, bošnjačko političko rukovodstvo iskazuje jasne zahtjeve - pozivanje na transformaciju BiH, ''koja je u suprotnosti sa Dejtonom''.

Uz navođenje citata iz Deklaracije SDA: ''Naš primarni i dugoročni cilj je usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definirana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina sa tri nivoa vlasti: državni, regionalni i lokalni sa gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine'', u Informaciji koja je pred NSRS navodi se komentar:

''Prema izloženom, namjera SDA je da se izbrišu entiteti kao konstituenti dejtonske strukture BiH, da Sarajevo bude jedinstven grad koji će obuhvatiti i Istočno, Srpsko Sarajevo''.

Jačanjem strukture BiH krši se Dejton


Informacija se referiše i na dio Deklaracije SDA o reformi postojećeg Ustava BiH, u kojem se navodi da će ova stranka ''podržati reforme koje su u interesu svih građana Bosne i Hercegovine i koje vode jačanju funkcionalne državne strukture''.

U tom kontekstu, u Informaciji se navodi da umjesto visoko decentralizovane državne strukture kakvu propisuje Dejtonski sporazum i Ustav BiH, izražena je namjera jačanja strukture BiH, čime se drastično krši međunarodni dejtonski ugovor, a da bi se to zamaglilo, dodaje se da ''buduća rješenja moraju zadovoljiti princip pune ravnopravnosti naroda i građana na svakom dijelu države Bosne i Hercegovine''.

''Ovo ukazuje na protivustavnu i ekstremističku težnju za dominacijom većinskog naroda, budući da su Bošnjaci, prema falsifikovanom popisu stanovništva iz 2013. godine, apsolutna većina (50,1 %). Kako bošnjačka politika vidi ravnopravnost „naroda i građana“ ilustruje izjava Bakira Izetbegovića upućena Hrvatima: 'praviti okove jednom narodu koji je trostruko ili četverostruko brojniji, praviti mu blokade po meni nije dobra stvar. Ako se budu okovi stavljali na ruke najbrojnijeg naroda u BiH, ako mu se ne bude dalo da dođe do onoga što je izglasao na izborima, onda će se i taj narod organizovati na način da te blokade u budućim ciklusima sigurno razbije, da ih ukloni''', navodi se u Informaciji, te dodaje:

''Ako se ove riječi o poštovanju izborne volje naroda primijene na izbore 2018. godine u kojima su predstavnici SNSD-a i koalicionih stranaka pobijedile u izborima za vlast Republike Srpske i za nivo BiH, onda je jasno šta treba činiti'', prenose Vijesti.ba.

EU neznačajna za bošnjačke strukture, primarni cilj NATO


Iz citat iz Deklaracije SDA: ''U prvoj fazi ustavnih reformi podržaćemo amandmanske promjene postojećeg Ustava Bosne i Hercegovine koje obezbjeđuju usklađivanje Ustava sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, uspostavljanje Vrhovnog suda kao institucije koja će garantovati jednake standarde za sve građane, obezbjeđenje nadležnosti države u onim segmentima koji su uslov uslov za priključenje Bosne i Hercegovine NATO savezu i Evropskoj uniji'', u Informaciji koja je pred narodnim poslanicima stoji komentar:

''Redoslijed 'prioriteta' otkriva da je primarni cilj članstvo u NATO, jer su šanse za članstvo u Evropskoj uniji, ne samo neizvjesne i vrlo udaljene, već nisu značajne za bošnjačke strukture''.

Deklaracijom SDA se traži i ''efikasno funkcionisanje institucija Bosne i Hercegovine i eliminisanje blokada u njihovom odlučivanju'', a to se u Informaciji ocjenjuje konstatacijom da se: ''Ovim zahtjevom ugrožava i krši pravo entitetskog predstavljanja u zajedničkim organima na nivou BiH''.

''Blokade o kojima govori SDA su zapravo ključni zaštitni mehanizmi konstiutivnih naroda i entiteta koji su utkani u Dejtonski sporazum i koji obezbjeđuju funkcionisanje dejtonske strukture. Nijedna strana koja teži tiraniji ne voli „prepreke i blokade” koje imaju funkciju provjere i kontrole njihove moći, ali strane koje su koncipirale, učestvovale u pregovorima i usaglasile Dejtonski sporazum, predvidjele su opasnost koju nosi dominacija zasnovana na pukoj brojčanoj superiornosti u BiH, te mudro ugradile mehanizme koje SDA sada shvata kao osujećivanje njenih nastojanja da dominira društvom BiH'', stoji u Informaciji.

Nemoguće stvaranje zajedničkog identiteta


SDA-ov poziv na ''stvaranje bosanskohercegovačkog identiteta'' u Informaciji se tumači kao eksplicitan poziv da se, u konačnom, poništi sva srpska i hrvatska kultura i naslijeđe u BiH.

''Od kada je BiH formirana, prije gotovo 25 godina, nikada nijedna od uticajnijih političkih stranaka u BiH nije izvršila tako radikalan i ofanzivan napad na nacionalne tradicije ostalih konstitutivnih naroda u zemlji. Tri konstitutivna naroda nemaju skoro nijedno zajedničko viđenje istorije i politike, niti zajedničku kulturu, u sportu više potenciraju susjedne države i Tursku, a BiH samo kada se mora radi učešća u takmičenjima'', stoji u informaciji.

Kako se ističe, stvaranje zajedničkog identiteta nije moguće nakon građanskog rata u nizu međunacionalnih sukoba u BiH u zadnja dva vijeka.

''Možda se od političke stranke jednog naroda i može očekivati da teži da bude dominantan element u zemlji, ali SDA je pokazala svoju ekstremističku prirodu zahtjevima da se sruši Dejtonski sporazum koji služi kao temelj mira u Bosni i Hercegovini već 25 godina. Svi građani BiH koji vole mir i svi članovi međunarodne zajednice kojima je stalo do budućnosti Bosne i Hercegovine i stabilnosti regiona trebalo je da energično osude iskazana nastojanja SDA i osude njenu najnoviju deklaraciju'', ističe se u Informaciji.

Kako se navodi, kada su sve političke stranke iz Republike Srpske i Hrvatski narodni sabor osudili stavove izražene u deklaraciji SDA kao namjeru majorizacije i stvaranja BiH po mjeri Bošnjaka kao najbrojnijeg naroda, onda su iz SDA rekli da su „to njihovi legitimni zahtjevi koje ne misle provoditi nikakvim nasiljem, već da unutrašnje probleme i otvorena pitanja možemo i treba da rješavamo kroz dijalog i kompromis, u skladu sa demokratskim principima“.

''Nakon jednodušnih osuda od strane političkih partija Srba i Hrvata, nazor su to učinile, mlakim saopštenjima, Ambasada SAD, OEBS i zabrinuti OHR, ukazujući na nepotrebnost i štetnost SDA deklaracije'', kaže se u Informaciji, prenose Vijesti.ba.

U ovom dokumentu se, izmešu ostalog ističe, da ''te ciljeve SDA - iskazane i one prikrivene (da bi ostao status kvo sa nadležnostima oduzetim Republici Srpskoj) prećutno su podržale i sve druge bošnjačke partije, što je i očekivano i nije novost''.

SDS i PDP omiljeni partneri SDA


''Bošnjačke namjere dolaze u vrijeme kada SDA, u dogovoru sa nekim stranim ambasadama, onemogućava formiranje Savjeta ministara zadržavajući u njemu staru strukturu iz Srpske koja je izgubila izbore u Republici Srpskoj i 2014. i 2018. godine, u liku tri ministra – Mirka Šarovića i Dragana Mektića iz SDS i Igora Crnatka iz PDP. Kada su voljom SDA izabrani za ministre na nivou BiH, iako su te dvije stranke izgubile izbore 2014. godine, uzeti su da ne bi ometali ostvarivanje bošnjačkih interesa'', tvrdi se u Informaciji.

Kako je istaknuto, u svom djelovanju Republika Srpska se rukovodila zaštitom legitimnih interesa i legalnih prava, zavisno od odnosa snaga i uticaja drugih faktora.

Korišćeni su, dodaje se, različiti mehanizmi da bi se spriječilo (ne)formalno ukidanje Republike Srpske, dodjeljivanje Brčkog Federaciji BiH, a promjenama Ustava BiH cementirale otete nadležnosti, ukinulo entitetsko glasanje i mnogo sličnih opasnosti.

''U situaciji kada je SDS imala etiketu zločinačke organizacije, a u pojedinim haškim optužnicama i udruženog zločinačkog poduhvata, Republika Srpska proglašavana genocidnom tvorevinom koja ne može postojati po međunarodnom pravu, trebalo je naći put za amortizovanje takvih naleta. Bošnjacima je odgovarao opstanak SDS-a na političkoj sceni sa svim ratnim hipotekama. Ričard Holbruk je ponudio da stranci zabrane SDS kao zločinačku organizaciju, ali se tome usprotivio Alija Izetbegović. Njemu tada i sinu Bakiru sada, odgovara postojanje SDS-a čak i sa promijenjenim rukovodstvom, da bi ih mogli ucjenjivati ratnom prošlošću. Onda je jasno zašto su SDS i PDP za SDA omiljeni koalicioni partneri i zbog čega ih uzimaju u vlast kao višekratne izborne gubitnike u Republici Srpskoj'', tvrdi se u Informaciji koja je danas na dnevnom redu NSRS.BORENOVIĆ: ZAŠTO U INFORMACIJI NISTE POMENULI DEKLARACIJU HDZ-A?


Nikada nisam vidio ovakav dokument - ostrašćen, ružan, prljav i usmjeren protiv političkih neistomišljenika. On ne zaslužuje da ide u arhivu NSRS, poručio je danas u Banjaluci predsjednik PDP-a Branislav Borenović.
Obraćajući se poslanicima NSRS, pred kojima se na dnevnom redu nalazi samo jedna tačka „Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske“, Borenović je istakao kako bi bilo dobro da se ova informacija da građanima da je detaljno pročitaju.

Citirajući samo neke od konstatacija koje se navode u Informaciji, Borenović ističe da je, između ostalog, SDS etiketirana kao zločinačka organizacija.

- Da su se opozicione stranke poslušno prepustile diktatu SDA, da svoje aktivnosti imaju pod zastavom SDA, da su SDS i PDP sazreli po Bakirovom ukusu, da je probosanska politika koju SDS vodi u Sarajevu... i niz drugih užasavajućih kvalifikacija, i vi nas pozivate na jedinstvo, a niste nas ni pozvali da učestvujemo u pripremi ove informacije i ove sjednice. Za nas krajnje neiskreno i krajnje licemjerno - rekao je Borenović.

Imamo pravo, nastavio je lider PDP-a, da ne vjerujemo u vašu iskrenu namjeru, jer smo to vidjeli mnogo puta u ovom istom parlamentu, prenose Vijesti.ba.

- Ljudi koji su pisali ovu informaciju su ljudi mračne vizije i čudi me da ste vi, predsjedniče parlamenta, dozvolili da ovakav akt s ovakvim kvalifikacijama uopšte dođe u najviši zakonodavni dom RS-a, s neprovjerenim tračevima, citatima nekakvih nebitnih likova, nekog Hakije, nekog Admira, izvčlačenje sa raznoraznih medija raznih neprovjerenih gluposti, bez bilo kakve jasne činjenice - dodao je Borenović.

Podsjetivši da je sa 18 godina bio prva generacija Vojske RS-a 1992., naglasio je da stoga neće nikada dozvoliti da ga se etiketira kao izdajnika i nekog ko radi protiv interesa vlastitog naroda.

- Nekoliko značajnih stvari ste izostavili u ovom dokumentu koji je vrlo selektivan. Prvi dio mnogo puta ponavljan, a ovih drugih 15-20 stranica su skandalozne, sramotne, ružne ali i tužne. Čudi me da, kad ste već spomenuli Deklaraciju SDA, zašto onda u dokument niste unijeli i program HDZ-a, njihovu kreševsku i ostale dekalaracije HNS-a, za koje ste i vi glasali, a u kojima se jasno traži promjena Dejtona - poručio je Borenović, objavio je portal Vijesti.ba.Ostali prilozi:
» SRBIJA JE BOLESNIK NA BALKANU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. August 2020 15:28
» MOJ OMAŽ BRATU SALKI BUKVAREVIĆU - BIO JE DRAG DRUG I POUZDAN PRIJATELJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. July 2020 13:34
» PITANJA KOMŠIĆU, SALKIĆU I BOŠNJACIMA/BOSANCIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. July 2020 15:14
» TIMUR NUMIĆ (1946-2020): BIO JE LICE I OBRAZ SARAJEVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. July 2020 15:41
» SVA BOL SVIJETA U DVIJE RIJEČI: HAVA TATAREVIĆ
Esad Krcić | 24. July 2020 03:10
» SRPSKO ORUŽJE U RUKAMA JERMENA
Božidar Proročić | 22. July 2020 15:09
» MOJ OMAŽ MENSURU BRDARU: BIO JE JEDAN MEĐU NAMA ZA SVE NAS
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. July 2020 14:13
» HADŽIFACE I KONSTRUKTOR GENOCIDNE TVOREVINE ĐOKANOVIĆ
Elmedina Muftić | 19. July 2020 23:51
» AZERBEJDŽAN U OČIMA SVJETSKE ZAJEDNICE
Fuad Huseynzad i Božidar Proročić | 18. July 2020 15:09
» O AJA SOFIJI - SAMO ZA LJUDE OTVORENOG DUHA, UMA I SRCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. July 2020 16:26
» MIRSAD RASTODER - BIHORAC KOSMOPOLITSKOG DUHA
Božidar Proročić | 15. July 2020 15:01
» NAPAD JERMENIJE NA AZERBEJDŽAN JEDNOSTRANI AKT PROVOKACIJE
Božidar Proročić | 13. July 2020 17:59
» MOJA BOSANSKA DUŠA PIŠE ZA ŠEHIDE – ŽRTVE GENOCIDA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. July 2020 18:07
» ALEKSANDAR VUČIĆ JAHAČ APOKALIPSE U ČETIRI ČINA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2020 20:44
Ostali prilozi istog autora: