Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Veliki skup VNIIDADA u Rusiji
U MOSKVI GOVORIO DIREKTOR ARHIVA FEDERACIJE BIH ADAMIR JERKOVIĆ
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 12. November 2019. 16:11:15

Velika pažnja radnog predsjedništva dok izlaže dr. Adamir Jerković, na slici: Dr. Rybakov, dr. A.N. Artizov, dr. N. Kunyaev i dr. L. Toplak


Proteklog vikenda (6 - 9.11.2019.) održana dva međunarodna arhivska skupa: 26. naučna i praktična konferencija i 10. konferencija arhiva slavenskih zemalja. Organizator arhivističkog okupljanja najuglednijih imena arhivstike je Sveruski naučno istraživački institut za upravu sa zapisnicima i arhivima - VNIIDAD.

Za vrijeme trajanja konferencija sagledavana je uloga i mjesto arhiva u procesu digitalne transformacije. Vidjelo se da su u ovoj oblasti najdalje otišli ruski arhivi, o čemu je govorio šef Federalne arhivske agencije Rusije dr. Nikolaj Artizov, a da zapažene rezultate među slovenskim zemljama imaju Bjelorusi.

Govoreći o položaju bh. arhiva jedini pozvani učesnik iz Bosne i Hercegovine prof. dr. Adamir Jerković je naveo da su arhivi uglavnom državna briga i da je njihov položaj direktno zavisan od snage društva.

- Kako je snaga društva enormno mala i arhivska praksa zaostaje za evropskom, ne zbog neznanja arhivista već zbog rapidnog osiromašenja države koja je preživjela krvavi rat i agresiju iz Srbije i Hrvatske. Ali, i zbog nedovoljno izgrađene svijesti kod ljudi koji rukovode državom.“
Nažalost još uvijek nije shvaćeno da se razvoj jedne države ne temelji samo na gomilanju produkcione mase uz istovremeno zanemarivanje zapisa o stanju nacije. On je rekao da arhivi skoro bez izuzetka budžetski novac dobijaju „na kašičicu“ i to uglavom za prostu reprodukciju. Zbog ratne iscrpljenosti i potpunog siromaštva, arhivi danas uživaju skromnu državnu podršku.

- Ovo je složen trenutak za bosanskohercegovačke arhive, ali proces digitalizacije je neminovan i do njega će svakako doći bez obzira na trenutnu situaciju. Samo što će u tom slučaju sve biti mnogo teže - zaključio je prof. dr. Adamir Jerković.

I pored takvih uslova u Arhivu Federacije BiH nisu htjeli ostati nijemi posmatrači stvarnosti. Upotrijebljene su sve unutrašnje rezerve, čak i dobrovoljni rad. Posebno su ponosni na razvoj međunarodne komponente koju su sami inicirali tako da danas održavaju kontakte sa više od dvadeset svjetskih arhiva sa kojima imaju zaključene memorandume o saradnji. Na četiri kontinenta i 50 svjetskih metropola pokazali su svoje izložbe, a najčešće „Srebrenički inferno“, jednu neponovljivu izložbu koja je primana svuda u svijetu sa velikom sućuti a izložba govori o 8372 nevino ubijena čovjeka, koji su bili muslimani pa su samo zbog toga umrli od fašističke srpke ruke. Zahvaljujući Arhivu Federacije strani arhivi su danas prisutni u BiH, „jer mi imamo cilj da približimo narode i kulture“. To je trajna orijentacija Arhiva Federacije BiH, rekao je direktor Arhiva Federacije BiH prof. dr. Adamir Jerković u svom obraćanju na međunarodnim skupovima arhivista u Moskvi.Ostali prilozi:
» ESAD-ESKO PLUNAC - 30 GODINA POSVEĆENOSTI I HUMANOSTI
Božidar Proročić | 03. August 2020 20:19
» DŽENADIN RADONČIĆ FLANTROP, HUMANIST I PONOS GUSINJA
Božidar Proročić | 01. August 2020 15:31
» BOSANSKA HIŽASLAVSKA PORUKA 1441/2020 ROĐENIM U POSLJENJOJ DECENIJI PROŠLOG STOLJEĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. July 2020 16:48
» BESJEDA “HANUMA SA UNE”
Said Šteta | 15. July 2020 15:43
» ARHIV FEDERACIJE ODAO POČAST VELIKANIMA
Bošnjaci.Net | 01. July 2020 17:07
» DA LI JE KORONAVIRUS, NOVI NAČIN ETNIČKOG ČIŠĆENJA U SRBIJI
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 30. June 2020 01:26
» AUSTRALIJA: DAN BIJELIH TRAKA IZ NAUČNOG UGLA
Fahir Zečević | 04. June 2020 15:45
» GENOCID U PRIJEDORU: ISTINA ĆE VJEČNO ŽIVJETI
Mensud Alićušić | 01. June 2020 15:51
Ostali prilozi istog autora:
» SJAJNIJI OD ZLATA
20. May 2020 15:38