Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ZVIZDIĆ: NEMA POPUŠTANJA, ANP JE PITANJE VLADAVINE ZAKONA
Autor: Fena
Objavljeno: 12. November 2019. 20:11:57


ANP je zakonska i međunarodna obaveza Bosne i Hercegovine, ali i pitanje koje je u potpunosti ispolitizirano. Da se o njemu razgovaralo prije 12 ili 16 mjeseci - prošlo bi mirno, kao i svih 55 tačaka koje su danas prošle na sjednici Vijeća ministara BiH, - kazao je predsjedavajući te institucije Denis Zvidzić za N1.

Zvizdić je kazao kako je njegov zadatak da kontinuirano i uporno pokušava da dođe do rezultata kada je ovako važan dokument za BiH u pitanju. Uprkos tome, ANP nije bio na dnevnom redu ni nakon 10 pokušaja.

- Dok sam u Vijeću ministara pokušat ću ubijediti kolege o važnosti poštivanja prava i zakona, - izjavio je.

Na pitanje zbog čega određeni političari u BiH, prvenstveno oni iz Republike Srpske ne žele ANP, Zvizdić je odgovorio: "Stvorena je takva atmosfera, radikalizirana je situacija kod NATO integracija, utjecaj nekih drugih sila na ukupne tokove na Balkanu. Onaj ko bi prihvatio ANP unaprijed bi bio osuđen kao izdajnik nacionalnih interesa".

- Da se o ANP-u razgovaralo prije 12 ili 16 mjeseci, kada smo to trebali uraditi - ta vijest bi prošla mirno kao što je danas prošlo 55 tačaka na Vijeću ministara, - izjavio je Zvizdić za N1.

On je rekao da je pitanje ispolitizirano, - baš kao i Zakon o akcizama.

- Čim se sa polja struke prebaci na polje politike - gubi se šansa da se posmatra sa aspekta činjenica. Oni ne žele da glasaju i raspravljaju o tome, a bazni razlog je da je to pitanje ispolitizirano. Otišlo se u sferu političkog prepucavanja stranaka iz RS - rekao je Zvizdić.

Zvizdić je rekao da neće popustiti kada je ANP u pitanju.

- Mislim da je pogrešna percepcija da je ANP uvjet za formiranje vlasti. Mi govorimo o vladavini zakona, kao o baznom načelu od kojeg BiH ne smije da odstupi. Entiteti nisu nadležni za vođenje vanjske politike i ne može RS imati supremaciju nad odlukama Parlamenta, - poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Po njegovim riječima - korisnije je da se razgovara o ekonomskoj i socijalnoj situaciji u RS - jer je evidentno da je ona u regresiji.

- Meni je to žao, to je dio moje domovine. Bolje bi bilo da se razgovara o modelima kako unaprijediti standard, a ne govoriti o nacionalnim temama i dizanju tenzija, - kazao je Zvizdić.

- Mi prihvatamo svako rješenje kada govorimo o ANP, uključujući njegovu formu i sadržaj. Mi smo u MAP-u, očekujemo njegovu aktivaciju, ako se Predsjedništvo uspije usaglasiti o dokumentu koji će biti prihvatljiv NATO-u, - dodao je.

- Mene je najviše razočaralo što o ANP-u priča ogroman broj političara koji nisu pročitali šta je ANP. Zbog toga mnogi govore neistine. BiH definira akcione mjere i reforme koje je u stanju provesti u zadatom vremenskom periodu od godine dana. Makedonija je slala 17 ili 18 ANP-ova, ima tu civilni dio, ekonomski dio, pravni i tako dalje. ANP je tehnički dokument koji unapređuje ukupan sistem funkcionisanja BiH, - pojasnio je Zvizdić.Ostali prilozi:
» MIRO LAZOVIĆ: MILANOVIĆ PONAVLJAO DODIKOVE FLOSKULE
Vijesti.ba | 19. September 2020 15:18
» ZAPOČELO ASFALTIRANJE ATLETSKE STAZE
Eset Muračević | 18. September 2020 19:36
» SJEDNICA GLAVNOG IZBORNOG ŠTABA NARODA I PRAVDE U BIHAĆU
Bošnjaci.Net | 18. September 2020 16:30
» AMAZING BOSNIA AND HERZEGOVINA, AUTOR ADIS GOLOŠ
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 21:30
» DELEGACIJA SAVEZA RVI FBIH KOD MINISTRICE TURKOVIĆ
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 17:03
» BELMIN KARAMEHMEDOVIĆ IZABRAN ZA GENERALNOG DIREKTORA BHRT
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 16:32
» DR. CERIĆ: TUŽNA VIJEST ZA FILIPOV “STAV”, SBK-A SE TRANSFORMIRA U NEŠTO MNOGO JAČE I FUNCIONALNIJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. September 2020 15:39
» ENVER ČIČKO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA
Eset Muračević | 16. September 2020 19:19
Ostali prilozi istog autora: