Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Estrada

Obilježena prva godišnjica rada Udruženja poštovalaca lika i djela Safeta Isovića
SEVDALINKU IMA KO DA ČUVA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 13. November 2019. 17:11:55

Hamid Ragipović Besko, Mirsad Jarović, Bahrija Hadžialić, Aldijana Dizdarević i Đani Hot


Sarajevski restoran „Nova Bentbaša“, u četvrtak (07.11.2019.) navečer, bio je mjesto u kojem su posjetioci uživali u ljepoti tradiconalne bosanskohercegovačke pjesme sevdalinke. Po riječim Bahrije Hadžialić, prredsjednice Udruženja poštovalaca lika i djela Safeta Isovića, radilo se o druženju u okvru kojeg su članovi ove asocijacije i njihovi gosti obilježili prvi godišnjicu rada udruženja.

- Bila je ova prilika da u jednoj formi druženja, uz pjesmu i igru, sumiramo šta smo sve radili u proteklih godinu dana i da se prisjetimo svega onog šta je radio doajen naše estradne scene Safet Isović, rekla je Bahrija Hadžialić. Iza nas su dva organizovana koncerta na kojima smo promovisali naš rad ali i druge aktivnosti vezane za registraciju udruženja, pokretanje određenih inicijativa da neka od javnih površina u Sarajevu ponese ime Safeta Isovića, nastupi naših članova na različitim manifestacijama širom Bosne i Hercegovine, u radio i TV programima...


Bahrija Hadžialić


Udruženju su pristigli i brojni rođendanski pokloni među kojima su bili slatkiši od njihovog fana Sehije Arnautović, rođendanska torta, dar picerije „Aqvarius“ iz Vogošće, majice i čaše sa likom Safeta Isovića od prijatelja iz Čikaga...

Naravno, druženje koje je, vrlo dopadljivo, moderirala Vesna Hadžić, nije moglo proći bez pjesme te su uz orkestar Ismeta Arnauta i njegovih kolega Ragiba Mehanovića, Mesuda Zaimovića i Fahre Terzića, zapjevali: Bahrija Hadžialić, Mirsad Jarović, Aldijana Dizdarević, Vesna Hadžić, Hamd Ragipović Besko, Semir Hasić, Đani Hot, Andrija Števanić i Muhamed Spahić koji je, iako ima više od 80 godina, pokazao da nije „za starog gvožđa“.


Sehija Arnautović i Aldijana Dizdarević


Dobrim izvedbma pjesama iz repertoara Safeta Isovića i tradicionalnih pjesama iz bogate riznice bosanskohercegovačkog izvornog stvaralaštva, članovi ovog udruženja, pokazai su kako se sevdalinka njeguje, čuva i baštini te da, uprkos pritiscima novih trendova, ona nikada neće nestati sa ovih prostora.

Said Čolpa, vlasnik restorana „Nova Bentbaša“ ćaskao je sa Svjetlanom Delibašić. Književnik Hamza Hamzabegović se pohvalio kako ima više priremljenih literarnih projekata koji će se štampati u vremenu pred nama. Naravno, sa svojim društvom, kao i neki drugi oko njega, nije odolio a da ne prelista novi broj Tabloida „Express“ u kojem su mnogi od članova udruženja tražili neku informaciju o svojim aktivnostima. Hamid Ragipović Besko „borio“ se sa onima koji su sa njim željeli fotografiju „za uspomenu i dugo sjećanje“. Kantautor Đani Hot, sa svojom gitarom animirao je goste koji su zajedno sa njim pjevali pjesme koje je svirao. Andrija Števanić, čovjek koji je, zbog sevdalinke, iz Slavonije došao u Sarajevo i tu ostao da živi, govorio je o svom novom audio projektu na kojem će se naći snimci brojnih sevdalinki koje je snimao za arhiv RTV BiH.

-Na slatkim sam muksma da od više od stotinu pjesama izaberem one koje će se nači na albumu, kaže Andrija Števanić.


Zajednička pjesma

Besko

Majice i šolje sa likom Safeta Isovića

Vesna Hadžić i Mirsad Jarović

Detalj sa druženjaOstali prilozi:
» ZEJD ŠOTO NA FANTASTIČNOM VIDEO SPOTU O AYA SOFIJI
Bošnjaci.Net | 23. July 2020 16:02
» BUDNICA ILIRSKOG RODA
B.net | 19. July 2020 15:10
» NISAM OPTEREĆEN NAGRADAMA
Eset Muračević | 06. July 2020 18:23
» ZANIN BERBIĆ O “KAPIJI BOSNE“
B.net | 07. May 2020 17:52
» "VUČKO MA FREN"
B.net | 07. March 2020 13:26
» HALID BEŠLIĆ: KAD GOD SE SJETIM KEME I DAVORA PUSTIM SUZU
RadioSarajevo.ba | 20. February 2020 21:38
» NAGRAĐENI NAJUSPJEŠNIJI STVARAOCI
Eset Muračević | 07. February 2020 14:04
Ostali prilozi istog autora:
» NISAM OPTEREĆEN NAGRADAMA
06. July 2020 18:23
» BOSNU IMA KO DA BRANI
15. June 2020 12:49
» MAČAK SE VRAĆA U MEDIJE
04. June 2020 13:08
» SEHARA LJUBAVI
29. May 2020 14:13
» IMA LI DNO DNA U OVOJ ZEMLJI
12. April 2020 16:36