Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SLUČAJ ČEMERNO: TUŽILAŠTVA PREBACUJE NA ODBRANU!?
Autor: NAP
Objavljeno: 14. November 2019. 16:11:20


Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje u slučaju Čemerno, a kao i ranijih ročišta ponovno je, po ko zna koji put, istaknuta sumnja u vođenje istrage, odbrana potencira, a svjedoci potvrđuju da masu onoga što je navedeno u zapisnicima tokom saslušanja nisu svjedoci uopće kazali.

Tako je svjedok Tužilaštva Samir Karamujo danas pred Sudskim vijećem potvrdio da mu je u SIPA-i tokom saslušanja inspektor kazao da je „na njemu da li će biti optuženi ili svjedok“.,

Advokat odbrane Ifet Feraget je stavio prigovor zakonitosti jer je tužilac Vladimir Simović prilikom ispitivanja svjedoka tužilaštva Samira Karamuje koristio zapisnik iz istrage, kojom prilikom su svjedoku od strane ispitivača sugerisani odgovori na pitanja, na koji način se sudsko vijeće kontaminira sadržajem tih nezakonitih dokaza a teret dokazivanja sa Tužilaštva prebacuje na odbranu, naglasivši da je to praksa koju tužilac Simović koristi od samog početka suđenja.

Advokatu Anti Grgiću svjedok je otkrio da nije pročitao zapisnik, nego su mu čitali u SIPA-i, pa isprintali i dali da potpiše.

„Dugo sam ostao, tri-četiri sata. Potpisao sam, ali nisam čitao zapisnik“, kazao je Karamujo.

Inače, svjedok je bio izričit da niti jedno ime u zapisniku navedeno nije izgovorio, izuzev onih koje poznaje.

„Ostala imena su mi sugerisana“, posvjedočio je Karamujo.

Advokatu Senadu Pizoviću svjedok je kazao da mu u SIPA-i nisu kazali protiv koga se vodi postupak, te da za ime Zahir Kobilica nije čuo dok nije u SIPA-i davao iskaz. On je učestvovao u akciji na Čemerno, te je kazao kako je jedina naredba koju je čuo bila da se neutrališu haubice koje su danima sijale smrt po civilnom stanovništvu Breze, Visokog...

Karamujo je u ovoj akciji i ranjen, a pomogli su mu nenaoružani stanovnici Korita koji su krenuli s njima u akciju koje je svjedok nazvao sanitetlijama.

„Kada smo došli na Čemerno, moja grupa je krenula pravolinijski prema haubicama. Iz jedne kuće se zapucalo, vidio sam cijevi, i povremeno glave. Bježeći prema pomoćnom objektu osjetio sam veliki prasak, detonacija, noge su mi se odsjekle. Izgubio sam svijest. Izvukli su me i dali vode. Snijeli su me do Mahmutović Rijeke odakle sam prebačen u Dom zdravlja Breza“, ispričao je Karamujo, čije saslušanje kao i u slučaju 120 drugih svjedoka nije snimljeno.

Vila Dačić, svjedokinja Tužilaštva BiH čiji su otac, majka i brat stradali na Čemernu, a koja nema niti jedno direktno saznanje, već sve posredna saslušana je danas od strane tužioca Vladimira Simovića.

Ona je pričala ono što je čula od svog strica Rade Bunjevca, Aćima Bunjevca i drugih. Odbrane optuženih, uvažavajući gubitke svjedokinje, i činjenice da nema nikakvih direktnih saznanja nije postavljala pitanja.

Tužilaštvo BiH tereti bivše pripadnike Teritorijalne odbrane (TO) te aktivnog i rezervnog sastava policije – Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju te Hamdiju Spahića i Nehrua Ganića – da su u junu 1992. učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno. Optuženi su da su 10. juna 1992. izvršili napad na Čemerno što je za rezultat imalo smrt 30 osoba srpske nacionalnosti.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. novembar 2019. godine.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» THACI U HAAGU
14. July 2020 15:11