Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

NAŠA BOSNA I HERCEGOVINA, TVRD JE ORAH!
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 14. November 2019. 16:11:06

MR. MILAN JOVIČIĆ, mostarski Sarajlija, bosanski Srbin:


Dakle, Bosna i Hercegovina je ustrojena država Dejtonskim sporazumom, sa dva entiteta, kao suverena država i članica UN-a.

Ovo nam i dovoljno govori, da su zaključci Skuopštine RS-a u suprotnosti sa Dejtonom.
Otuda i slijedi, da kao suverena država ne podrazumjeva niti suverenitet svojih entiteta.
Republika Srpska po Dejtonu, nema pravo na otcjepljenje.

Kako je Ustavni sud BiH svojim odlukama utvrdio i sudski sistem i praksu u državi BiH, njenim nadležnostima o statusu i konstitutivnosti naroda, što znači da Skupština RS-a, ne može sa „švedskoga stola“ da vrši sopstveni izbor odluka, koje će prihvatiti ili ostaviti.

Kao entitet, Republika srpska je obavezna, po slovu Dejtona da poštije sve odluke državnih institucija, kao i poštovanje i izvršavanje obaveza prema međunarodnoj zajednici.

Međutim, zašto se i kako ne formiraju, blagovremeno i sve institucije na državnom nivou, to je druga i široka priča, koje podrivači sistema i države, svakodnevno „papagajski“ povavljaju.

Zašto ne istaći istinu, za koju je i krajnje vrijeme od Dejtona na ovamo, da su nam dvije izrazito nacionalističke, fašističke, ustaško-četničkog naslijeđa prođlosti, kao dio agresorske nedavne naše sudbine i golgote, u svojim podrivačkim nakanama, isključivi dušmani, jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

Sve dok ih javno i decidno, ne imenuje i prozove i međunarodna zajednica, kao i domaća javnost, da su to veliko srpska genecidna tvorevina RS i njena vladajuća stranka SNSD, sa čelnikom i diktatorom, guslarom iz Laktaša, Miloradom Dodikom i njihovi partneri iz „de facto“ agresorske tvorevine Herceg Bosne, njihovog HDZ-a i „čistokrvnog“ hrvatskoga čelnika i „lukavca“ Dragana Čovića, budućnosti i napretka ovoj našoj jedinoj domovini, Bosni i Hercegovini, crno se piše.
Dok se oni, kao veliko srpsko-hrvatski tandem, dušmanskih nakana i nedjela, nalaze u sazvježđu i pod plaštom nebeskih crkvenih vjerodostojnika i SPC-a i Vatikana, sa njihovim odlikovanjima i mračnim lažnim besjedama, o tobožnjem zajedništvu, ljubavi i miru, što ne pokazuju i svojim djelima, to sve naše patriotske snage, mogu da žive i da se „hrvu“ sa zabludama.

Kao gimnazijalac sarajevske realne gimnazije, prisjetih se iz školske lektire i Njegoša, od mnogih danas osporavanog pisca, filozofa i književnika, ali su mi njegovi citati, ostali u sjećanju;

* Vuk na ovcu svoje pravo ima
ka tiranin na slaba čovjeka;
al tirjanstvu stati nogom za vrat,
dovesti ga k poznaniju prava,
to je ljudska dužnost najsvetlija!
* Tvrd je orah voćka čudnovata,
ne slomi ga, al zube polomi!
* Svak je rođen da po jednom umre,
čast i bruka žive dovijeka.
* Samoobmana je ubitačna i za ljude i za narode.

Kako ko i tumačio ili prihvatao ove poruke, za mene je, kao Bosanskoga Srbina, za razliku od svih „dodikovaca" ili „čovićevaca" veoma jasna i aktuelna, kada je priča o našoj jednoj i jedininoj domovini Bosni i Hercegovini, da im svi mi poručimo, da je ona istinski: „Tvrd orah voćka čudnovata, ne slomi ga, al' zube polomi“.Upravo ovih dana, u svome velikom velikosrpskom igrokazu, na inicijativu i neposredno učešće, njhovog podkozarskog ili Grmečkoga „čobanina“ i „guslara“ Milorada Dodika, njihova sramna pozornica Skupštine RS-a, sa svojim klovnovima-komičarima, prikazivala je javnosti njihovu pripremljenu tragi komediju, prema sličnom scenariju njihovog mentora sa Gazimestana.
Današnji njihov „balvanaš“ sa posječenom šumom iz rodnoga podkozarja, kako to i sam ističe, u prisjećanjima intervjua u pressingu na TVN1, govoreći i izjednačujući svoje nasljednike i ljubimce, Dražu i Antu.

Po scenariju pripremljenom i sličnom „balvan revolucijom", ali ovoga puta u skupštinskim foteljama i nasilnim diktatorskim metodama, iznuđuje upravo i 20 zaključaka, u sospstvenim zabludama, pripremajući i realnu omču svojoj genocidnoj republici i njenim akterima.

Veoma je žalosno, što je „mali Đokica“ neupućen u značenje upravo Dejtonskog sporazuma, kao kriminalac i švercer cigareta ronhill, uzurpator i vlasnik vila po Dedinju i Laktašima, nastojao od svojih prisutnih intelektualaca, profesora i doktora i ostalih, metodom prisile, dokazanog podaništva i ulizničkim metodama, da u višesatnom njegovom masiranju, da u zoru izdejstvuje i njohvu podršku usvojenim zaključcima.

Mislim da je i vrapcima po Banjalučkim krovoima jasno, da je veoma pouzdan dekor svim njihovim „macama" po ulicama, da ih nose oko vrata, nadajući se da se normalni srpski narod na tim teritorijama i konačno urazumi, do sljedećih izbora.

Normalno će biti i da NATO avijacija redovno i nadlijeće te prostore, kako gavrani i ti crni jastrebovi, ne bi u budućnosti i nanosili ogromne štete svim poljoprivrednicima u RS-u i njihovim usjevima.

Možda će se potruditi i njihov partner i „hercegovački jastreb“ Dragan, da sa svojom Kolindom i ovom domaćom „obojenom pratiljom“ u svim bojama, izdejstvuju i svoj izborni zakon, kako bi za sva vremena eleminisali i neke prepreke u sadašnjoj vlasti.

Svakako, da bi zajedničkim snagama, „dodikovaca“ i „čovičevaca“ prije svih otklonili što dalje i našega Željka Komšića, jer što bi to on po crvenom tepihu sa predsjednikom Makronom u sred Pariza, ispravljao krive i krvave rijeke sa Balkana, Drinu i Neretvu.Ostali prilozi:
» PRILOZI ZA PROGRAM DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE (III)
Džebrail Bajramović | 12. December 2019 20:47
» BAUK FAŠIZMA KRUŽI EUROPOM - CRNA MRLJA NA BIJELOM OBRAZU NOBELA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. December 2019 13:22
» ZBOG KURUPCIJE STANOVNIŠTVO BOSNE I HERCEGOVINE ODLAZI – NAPUŠTA ZEMLJU
Eric Nelson, ambasador SAD u BiH | 09. December 2019 19:00
» PORUKE ZA POHVALU I PAMĆENJE OD MADAM BISSELL I MISTER PALMERA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. December 2019 17:35
» MEDRESA I ODGOJ KAO OBLICI DRUŠTVENE ODGOVORNOSTI
Rusmir Šerifović | 05. December 2019 17:02
» PRALJAK U POZADINI GOSPOĐE KOLINDE
Said Šteta | 02. December 2019 19:24
» HEJ, BOŠNJACI, BAŠ SMO LOŠI ĐACI
Sead Zubanović | 01. December 2019 20:35
» NASTAVAK AGRESIJE NA KOZARAC
Zijad Bećirević | 01. December 2019 20:08
» KOLINDA JE NAPRAVILA GREŠKU U KORACIMA U IGRI ZA HRVATSKU POLITIKU U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. November 2019 18:13
» HEROJ ADIL BEŠIĆ - ZAKLETVA BOSNI
Elmedina Muftić | 27. November 2019 13:21
» SINE MOJ, RECI IM: - VRATITE MI MOJU ČISTU DUŠU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. November 2019 15:51
» ZAGONETAN KOMPROMIS BH PREDSJEDNIŠTVA
Zijad Bećirević | 25. November 2019 15:43
» MI SMO MUSLIMANI SA EVROPSKIM IDENTITETOM, IAKO BI NEKI U EVROPI ŽELJELI DA TO NISMO
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 22. November 2019 13:04
» PISMO RAHMETLI NOVINARU EMINU HUSKIĆU
Nedžib Vučelj | 20. November 2019 19:16
» GRAĐANI, UZ GUSLE I ORGULJE, OSTANIMO NEUTRALNI!
Mr. Milan Jovičić | 20. November 2019 19:15
Ostali prilozi istog autora:
» VLADIN BLESIMETAR
26. October 2019 18:54
» DODIK SA SVOJIM PAPCIMA U BEOGRADU
22. September 2019 20:50
» ISTINA JE JEDNA
04. August 2019 07:08