Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DŽAFEROVIĆ: USVOJENI DOKUMENT ZNAČI NASTAVAK SARADNJE SA NATO; AMBASADA SAD POYDRAVILA DOGOVOR
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 19. November 2019. 18:11:29


Ambasada SAD pozdravila dogovor: Nastavak partnerstva i saradnje s NATO
Američka ambasada BiH podržala je odluku članova Predsjedništva BiH o usvajanju Programa reformi BiH.
- Pozdravljamo dogovor koji su postigli članovi Predsjedništva kojim se postižu ključni ciljevi formiranja vlasti i nastavak partnerstva i saradnje BiH s NATO-om. Također će se otključati prijeko potrebne reforme odbrane - napisali su iz Američke ambasade na svom Twitter profilu.
Predsjedništvo BiH danas je na vanrednoj sjednici donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, kao i odluku da će u NATO sjedište u Briselu dostaviti dokument Program reformi BiH, dan nakon što Predstavnički dom Parlamenta BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH.

Potvrdio je ovo član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović na konferenciji za novinare nakon sjednice kolektivnog šefa države, koja je uslijedila nakon današnjeg sastanka sa ambasadorima zemalja Kvinte, prenose Vijesti.ba.

Kako je pojasnio, Program reformi BiH će putem Stalne misije BiH pri NATO savezu biti dostavljen u Brisel jedan dan nakon što Predstavnički dom Parlamenta BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara u novom Vijeću ministara. Odluka o imenovanju Tegeltije će biti dostavljena Predstavničkom domu BiH, odnosno Komisiji za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Program reformi BiH prihvatljiv NATO-u

Na pitanje novinara da li Program reformi BiH u suštini znači ANP, te kako je došlo do dogovora, odnosno ko je popustio u svom stavu, budući da se ovo pitanje više od godinu dana bilo kamen spoticanja za formiranje vlasti, Džaferović je poručio kako "nema pobjednika, niti pobijeđenog političara ili politike", prenose Vijesti.ba.

"Ovdje su pobjednici BiH, svi njeni dijelovi, narodi i građani", kazao je Džaferović, te dodao:

"U protekla dva mjeseca u Predsjedništvu smo radili sa našim prijateljima iz svijeta i sa NATO savezom. Došli smo do dokumenta koji će biti dostavljen u Brisel, a koji omogućava nastavak našeg odnosa i saradnje sa NATO savezom. Taj dokument je u skladu sa principom vladavine prava. To je dokument koji poštuje sve dosadašnje zakone i odluke".Kako je istakao, usvojeni dokument podržavaju prijatelji BiH iz svijeta i NATO savez, prenose Vijesti.ba.

Na pitanje novinara znači li to da će MAP biti aktiviran, te da li Plan reformi predstavlja isti dokument kao ANP, Džaferović je odgovorio kako će u narednom vremenu biti mnogo sličnih pitanja.

"Ja sam od onih koje interesuje suština. Neću dati nijendu izjavu kojom ću da otežam političku situaciju i da pogoršam političku klimu unutar BiH. Mislim da je sasvim dovoljno što kažem da je taj dokument prihvatljiv NATO savezu, te da omogućava nastavak našeg odnosa i saradnje sa NATO-om i da je on na tragu principa vladavine prava, odnosno da poštuje sve do sada donešene odluke", dodao je Džaferović.

Navodi kako očekuje deblokadu Predstavničkog doma, ali i uspostavu vlasti na svim nivoima u BiH.

- Očekujemo da vlasti u BiH počnu da rade svoj posao zbog kojeg su birane. To su reforme unutar BiH iz svih mogućih oblasti i konačno je vrijeme da se posvetimo onome zbog čega smo birani - dodao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, postignut je konsenzus među članovima Predsjedništva BiH, koje je jednoglasno donijelo današnju odluku.

- Bilo je onako kako sam cijelo vrijeme govorio - nije moguć ni Džaferovićev, ni Komšićev, ni Dodikov diktat. Nije moguć nikakav unilateralni diktat unutar BiH. Moguće je samo da se dogovaramo kako dalje, a dok se ne dogovorimo oko promjene nekih rješenja, moramo poštovati ona rješenja koja danas u BiH imamo, - dodao je Džaferović.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: