Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Save the Children: Direktor Zavoda Pazarić Redžep Salić istakao, da te fotografije nisu nastale u njegovom mandatu
SKANDALOZNO: ZAUSTAVIMO NASILJE NAD DJECOM U ZAVODU PAZARIĆ
Autor: Fena
Objavljeno: 20. November 2019. 17:11:35


Direktor Zavoda Pazarić Redžep Salić: Fotografije nisu nastale u mojem mandatu
Pozivam Ćudić da kaže
ko je vezao djecu u Zavodu Pazarić

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžep Salić kazao je danas na pres-konferenciji kako fotografije koje je prezentirala zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sabina Ćudić (NS) nisu nastale u njegovom mandatu.
Radi se o fotografijama koje su danas objavljene, a na kojima se vidi da su djeca-štićenici Zavoda vezana za namještaj i radijatore.
Salić je najavio da će u vezi s ovim slučajem biti provedena kompletna istraga, ističući da spomenuti tretman štićenika ne datira iz vremena otkako je on preuzeo dužnost, te pozivajući zastupnicu Ćudić da kaže ko je vezao djecu.
Usprotivio se politikanstvu u vezi sa dešavanjima u Zavodu, podsjećajući da je upravo on otvorio niz pitanja koja se, kako navodi, tiču korupcije i drugih nezakonistosti u vezi s radom Zavoda Pazarić.
- Neću dati da bilo ko politizira s djecom i da ih bilo ko koristi u političke svrhe - kazao je Salić, navodeći kako je nekome stalo da se prikriju činjenice u vezi sa prethodnim stanjem u Zavodu.
Istovremeno, ocijenio je da se radi o neprimjerenom ataku na zaposlenike Zavoda i to baš na Međunarodni dan dječijih prava.
Salić navodi da, i ako nije bilo loše namjere, da je način na koji je cijela situacija prezentirana nanio ogromnu štetu Zavodu, demantirajući navode o odnosu prema djeci, te ustvrdivši da je odnos uposlenika spram njih čestit i odgovoran.
Naglasio je i kako se pitanje Upravnog odbora Zavoda ne može prelamati preko njihovog čestitog rada.
- Odgovorno tvrdim da smo podigli standard u tretmanu djece. Djeca ne žele da odu iz Zavoda i to pokazuje koliko se bori ovaj stručni tim i ljudi koji 24 sata žive život ove djece - kazao je, između ostalog, direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžep Salić.
Užasnuti smo i šokirani navodima o zlostavljanju djece i mladih sa poteškoćama u razvoju koji borave u zavodu Pazarić, za koje smo saznali danas, na Međunarodni dan djeteta, u godini u kojoj obilježavamo i 30 godina od donošenja Konvencije o pravima djeteta.

Ukoliko se ispostavi da su ove informacije provjerene i tačne, one moraju u cjelokupnoj javnosti izazvati ne samo šok i užasavanje, već i izričite i jasne zahtjeve prema organima vlasti da se ova situacija što prije promijeni, a nadležni pozovu na odgovornost, saopćeno je iz organizacije Save the Children.

Napominju da ovakav tretman djece u zavodu Pazarić predstavlja najteže kršenje niza dječijih prava zagarantovanih Konvencijom o pravima djeteta i Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom.

- Iako je više nego očigledno da je ovdje u prvom redu prekršeno pravo djece na zaštitu od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja, što se mora podhitno zaustaviti, želimo podsjetiti i na činjenicu da institucija nije mjesto za najbolji mogući rast i razvoj niti jednog djeteta, pa tako ni djece sa poteškoćama u razvoju. Institucionalno zbrinjavanje ne samo da ima negativne posljedice na razvoj djeteta, već i sam koncept kolektivne brige o velikom broju djece od strane uvijek nedovoljnog broja osoblja predstavlja rizik po sigurnost djece i onemogućava individualan pristup u radu s djecom koji će osigurati zadovoljavanje potreba svakog djeteta ponaosob - kaže se u saopćenju organizacije Save the Children.

U saopćenju se također apeluje na valsti da podhitno odreaguju na konkretnu situaciju u Zavodu Pazarić, pozovu nadležne u zavodu na odgovornost i sprječe dalje kršenje osnovnih prava djece i mladih koji tamo borave.

- Pored toga, pozivamo Vladu FBiH i nadležna entitetska i kantonalna ministarstva da u što skorijem roku naprave konkretan akcioni plan, izdvoje neophodna sredstva i krenu u bržu provedbu mjera predviđenih Strategijom deinstiticionalizacije i transformacije ustanova socijalne zaštite. Organizacije za zaštitu prava djece, poput Save the Children, mogu i voljne su u tom procesu pružiti neophodnu podršku, - saopćeno je.

Zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sabina Ćudić danas je na pres- konferenciji u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH iznijela šokatne podatke o uslovima u kojima borava djeca u ovoj ustanovi. Između ostalog, na fotografijama koje je pokazala ova djeca su i vezana.

Tokom poslijepodnevnih sati na ovu informaciju regovao je i direktor Zavoda Pazarić Redžep Salić koji je, između ostalog, istakao da te fotografije nisu nastale u njegovom mandatu.


Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: