Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

KREATIVNA RADIONICA U SARADNJI SA BIRMINGHAM CITY SOUTH KOLEDŽOM
Autor: Bosnia UK Network
Objavljeno: 21. November 2019. 16:11:24


Prostorije Bosanske kuće su u jutarnjim satima ponedjeljka bile ispunjenje kreativnošću. Studentkinje sa Birmingham City South koledža i Golden Hillock škole sa damama bosanskohercegovačke zajednice iz Birmingama su zajedničkim snagama pripremale kreativni material za Svjetski dan izbjeglica. Domaćin radionice je bio Bosnia UK Network, koji je u kooperaciji sa South City koledžom i Salmom Zulfiqar organizovao kreativnu radionicu sa ciljem da se na jedinstven i kreativan način predstave žene izbjeglice iz različitih krajeva svijeta, a koje su našle utočište na tlu Velike Britanije.

Radionicu je vodila Salma Zulfiqar, međunarodna apstraktna umjetnica i aktivistkinja koja radi na migracijama. Njeni trenutni kreativni projekti fokusiraju se na osnaživanje žena izbjeglica i migranata promičući integraciju, radeći na sprečavanju zločina iz mržnje i ekstremizma.

Njezina umjetnička djela izložena su u Londonu, Birminghamu, Parizu, Grčkoj i Dubaiju, a proslavljena je kao jedna od najinspirativnijih žena u Birminghamu u knjizi “Once Upon A Time in Birmingham – Women Who Dared to Dream” (Jednom u Birminghamu - Žene koje su se usudile sanjati).Salma je također radila širom svijeta sa Ujedinjenim nacijama na podizanju svijesti o humanitarnim pitanjima u zemljama u sukobu i razvoju kao što su Afganistan, Pakistan, Jemen, Sirija, Egipat, Somalija, Čad i Kenija.

Radionica je bila za sve zainteresovane dame koje su iskoristile priliku da se međusobno upoznaju i razmijene svoja iskustva kao izbjeglice, a ujedno i nasmiju i iznenade se svojom kreativnošću.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: