Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Sandžak: Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru
SAMIR LJAJIĆ ODBRANIO DOKTORSKU DISERTACIJU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 22. November 2019. 16:11:31

Samir Ljajić odbranom doktorske disertacije stekao akademsko zvanje: Doktor ekonomskih nauka


Msc. Samir Ljajić, dugogodišnji koordinator VŠJ IUNP-a u Nišu, u četvrtak, 21. novembra 2019., na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, odbranio je doktorsku disertaciju na temu: „NEMONETARNI PODSTICAJI U MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA SA JUGA SRBIJE“, i time stekao akademsko zvanje: Doktor ekonomskih nauka.

Msc. Ljajić disertaciju je odbranio pred eminentnom komisijom u sastavu: prof. dr. Bećir Kalač, mentor, prof. dr Suad Bećirović, predsjednik komisije, prof. dr. Elma Elfić-Zukorlić, član komisije.


KANDIDAT, MENTOR I KOMISIJA: prof. dr. Elma Elfić-Zukorlić, prof. dr. Suad Bećirović, dr. Samir Ljajić i prof. dr. Bećir Kalač


Samir Ljajić je rođen 01.09.1979., u Dugoj Poljani (Sjenica). Osnovnu školu završio je u Dugoj Poljani, a Gimnaziju u Novom Pazaru.
Osnovne i master akademske studije završava na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru na Departmanu za ekonomske nauke sa odličnim prosjekom. Nakon toga, 2015. godine, upisuje doktorske akademske studije također na Internaciolnom univerzitetu u Novom Pazaru, na Departmanu za ekonomske nauke.

Učestvovao je na mnogobrojnim naučnim konferencijama i međunarodnim skupovima. Autor je više od dvadesetak naučnih i stručnih radova iz oblasti ekonomije napisanih na bosanskom, srpskom i engleskom jeziku. Izabran je u zvanje asistenta na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru 2017. godine od kada je i angažovan kao asistent na više predmeta. Koordinator je Visokoškolske nastavne jedinice u Nišu Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru od njenog osnivanja 2003. godine pa do danas.

Redakcija Bošnjaci.Net čestita Samiru Ljajiću na odbrani doktorske disertacije, želimo mu uspjeh u naučnom i poslovnom radu.


REZIME DISERTACIJE
Mala i srednja preduzeća imaju značajnu ulogu u modernim privredama, a njihova uloga posebno dolazi do izražaja u tranzicionim zemljama poput Srbije. Ova preduzeća ne samo da imaju važnu ulogu u razvoju domaće privrede u cjelini, već su od ključnog značaja za razvoj juga Srbije. Da bi opstala i razvijala se mala i srednja preduzeća sa juga Srbije moraju dostići visok nivo efikasnosti i konkurentnosti, ne samo u odnosu na domaća velika preduzeća, već i u odnosu na mala i srednja preduzeća iz drugih zemalja koja su im direktni ili indirektni konkurenti. Da bi to postigla mala i srednja preduzeća sa juga Srbije moraju se formirati i razvijati kao i mala i srednja preduzeća iz najrazvijenijih privreda, posebno razvijajući faktore koji im obezbjeđuju održivu i dugoročnu konkretnost, poput angažovanja, zadržavanja i motivisanja kvalitetnih radnika. Da bi to uspjela mala i srednja preduzeća sa juga Srbije moraju da adekvatno motivišu zaposlene na ostvarivanje visokih rezultata. To je moguće davanjem novčanih nagrada i/ili nemonetanih podsticaja. Kako su mala i srednja preduzeća sa juga Srbije, usljed ograničenosti finansijskih resursa, u velikoj mjeri limitirana u mogućnostima za davanje novčanih podsticaja, u ovom radu se istražuje uloga i značaj nemonetranih podsticaja za motivisanje zaposlenosti na primeru malih i srednjih preduzeća sa juga Srbije. Dobijeni rezultati pokazuju da su i zaposleni radnici i menadžeri u malim i srednjim preduzećima na jugu Srbije prepoznali značaj i ulogu nemonetranih podsticaja za motivisanje zaposlenih, ali i da postoje neusklađenosti između ocjene zaposlenih i menadžmenta o stepenu njihove primene u malim i srednjim preduzećima na jugu Srbije, kao i da nedovoljna primjena nemonetarnih podsticaja ima za posljedicu niži nivo motivisanosti zaposlenih i slabije poslovne performanse, nižu konkurentnost i sporiji rast malih i srednjih preduzeća sa juga Srbije, u odnosu na ostala preduzeća, bilo da se radi o malim i srednjim ili velikim domaćim i stranim preduzećima. Zato se u radu, na osnovu dobijenih rezultata, predlaže ne samo veća primjena nemonetarnih podsticaja kao sredstva za motivisanje zaposlenih, već se pokazuje i značajnost pojedinih podsticaja u smislu njihove poželjnosti i efekata na motivisanje zaposlenih u malim i srednjim preduzećima na jugu Srbije.


Dr. Samir Ljajić ispred Internacionalnog univerziteta u Novom PazaruOstali prilozi:
» PET GENERACIJA DEDE HASANA ŠAHOVIĆA
Esad Krcić | 04. December 2019 18:14
» HEROJI SPRAM IZDAJICA
B.net | 02. December 2019 13:21
» DANAS BI CANO SLAVIO 55-TI ROĐENDAN
Sahit Kandić | 28. November 2019 15:35
» NAŠI MALIŠANI - GRANIČARI SA DRINE
Elmedina Muftić | 26. November 2019 15:38
» IZLOŽBA CJELOVITOG KONTINUITETA ISLAMSKE ZAJEDNICE U BOSNI I HERCEGOVINI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. November 2019 15:35
» SAMIR LJAJIĆ ODBRANIO DOKTORSKU DISERTACIJU
Bošnjaci.Net | 22. November 2019 16:23
» MUSTAFA SPAHIĆ JEDNOM PLAGIJATOR - UVJEK PLAGIJATOR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. November 2019 21:21
» OSVETA MUJKIJEVE MENTORICE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. November 2019 14:38
» ŠTA SE DEŠAVALO NA SJEDNICI NSRS
Vijesti.ba | 11. November 2019 13:58
» EMMANUEL MAKRON - MESIJA ILI JAHAČ APOKALIPSE?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. November 2019 17:14
» OVI NEVOLJNICI, MUHADŽIRI, ŽENE I DJECA, SU NAŠA KUŠNJA I ISPIT NAŠE ZRELOSTI
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 08. November 2019 14:14
» JEDAN SVJEDOK ZA POLA SATA
Semir Spahić | 07. November 2019 13:42
» KO ĆE ODGOVARATI ZA UBIJANJE KONJICA?
B.net | 06. November 2019 13:19
» VLAST - ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. November 2019 11:42
» ŠEJTANSKA RABOTA
Avdo Metjahić | 30. October 2019 18:53
Ostali prilozi istog autora: