Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme
Cirih: Obilježen dan državnosti Bosne I Hercegovine
POZDRAV DOMOVINI - POZDRAV!!!
Procitaj komentar

Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 25. November 2019. 17:11:46


U subotu, 23. novembra 2019., dvorana „Stadtahalle“ u Dietikonu pored Ciriha, bila je premala da primi sve one koji su htjeli da prisustvuju obilježavanju svečanoj manifestaciji u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Očito, da je prošlogodišnja uspješna premijera ideja organizacije zvane „Moja BiH“, naišla na plodno tlo, tako da je ove godine njen efekat prevazišao sva očekivanja, te iznenadio i same organizatore.

Radi se o zajednici pet bosanskohercegovačkih udruženja centralne Švicarske, koji su se okupili oko jednog jedinog cilja, a to je promoviranje nacionalnih i kulturnih vrijednosti Bosne i Hercegovine.U izuzetno bogatom programu prisutni su mogli uživati u raznovrsnom sadržaju koji je bio prožet zemljicom Bosnom. Moderatori Nevres Softić i Tarik Filipović kao iskusni voditelji su naravno imali program pod kontrilom, a za dobru atmosferu,a mnogobrojni učesnici su se potrudili da ova večer ostane u nezaboravnom sjećanju. Nakon intoniranja državne himne, svi učesnici na pozornici su program otvorili numerom “Da te volim duša zna draga moja BiH-a“. Uz najveću državnu zastavu, dimenzija 12.0x 6.0 m, kao i desetine zastava koje su salom pronijela naša omladina, ambijent je bio fantastičan.

Dvoje umjetnika iz BiH, Armin Omerović i Alma Subašić Omerović, uz ženski hor “Merdžan” iz Luzerna svojim nastupom su otvorili program i najavili jedno predivno veče.

Slijedila je jedna prelijepa scena, zajednicki nastup učenika bosanskih škola Zürich (Cirih) i Luzern (Lucern), Zug (Cug) i Obernfelden koji su zanosno pjevali svojoj domovini BiH. Da se se bh. kultura, tradicija, jezik ne zapostavljaju i u dijaspori, pokazao je nastup KUD-a, koja djeluju u Švicarskoj, a na ovoj manifestaciji svoje umijeće su pokazala KUD „Sevdah“ Oberenfelden, KUD „Kula iz Küsnachta (Kisnaht) i KUD „Bosanski ljiljan“ iz Luzern (Lucern-a).U muzičkom djelu, mlada zvjezda Džejla Ramović i legendarni Hari Mata Hari su opravdali poziv domaćina i ispunili očekivanja publike, koja je uživala u njihovim izvedbama. Posebno je oduševila njihova interpretacija sevdalinki.

Sa velikim poštovanjem pozdravljen je gost iz BiH, general Jovan Divjak. Iako se očekivalo da nešto kaže o njegovoj ulozi u agresiji na našu zemlju, general je govorio o novom načinu borbe za Domovinu, a to je obrazovanje. Predstavio je svoju fondaciju “Obrazovanje gradi BiH”, koja je ostvarila zavidne rezultate na polju stipendiranja mladih naraštaja. Prisutni su mogli kupovinom kalendara podržati rad ove NVO.Njegov najdraži pozdrav na kraju “Pozdrav Domovini”!!! izazvao je buru uduševljenja.
Sljedeći gost, živi svjedok historijskih dešavanje, istinski patriota Stjepan Kljuić je pozdravljen velikim aplauzom. Pored čestitke za Dan državnosti, on je govorio da je za njega referendum o nezavisnosti još važniji datum od samog 25. novembra. Navodeći primjere iz mnogih evropskih zemalja, gdje su kvote izlaznosti puno manje od našeg referendumskog procenta, podcrtao je kako, je referendum apsolutno validan, te da njegove rezultate nikakve demokratske norme ne mogu osporiti. Naglasio je da se Bosna branila iz ljubavi, a ne zbog karijere. Da se cijeni i poštuje ovaj nepokolebljivi Bosanac, dokaz je, da je njegova knjig a ”Izdaja Bosne”, prosto razgrabljena.Skupu se predstavio i mladi umjetnik Ajdin Hasanić, koji je izveo svoju monodrama u kojoj kroz humor veoma poučno ,šalje poruku svojo generaciji o životu.

Sa velikim oduševljenjem popraćeno je obraćanje našeg šampiona Amela Tuke. Poručio je mladima da vjeruju u sebe, te da se radom i trudom mogu postici vrhunski rezultati.

Bosnu ne treba voliti samo deklarativno, nego i djelima pokazati i pomoći njen napredak i prosperitet, poručio je najtraženija osoba za slikanje te večeri.

Nastavljajuci prošlogodisnju tradiciju o dodjeli priznanja za istaknute Bosance i Hercegovce u Švicarskoj. Dodjeljeno je pet nagrada, za osbe koje su dale izuzetan doprinos na raznim poljima djelovanja.Nagradu za sportistu godine u 2018. dobio je fudbaler Aldin Turkes.
Nagradu iz oblasti umjetnosti dobio je Dževad Ibrahimović.
Nagradu za privrednika godine dobio je Fahrudin Ljutić.
Nagradu za humanistu godine dobile su vanja Crnojević i Rabija Efendić.
Nagrada «Bosanac godine» pripala je dugogodišnjem aktivisti Mirsad Mujadžić.

Svi dobitnici su se kratko obratili i zahvalili na ukazanoj časti, a zasigurno da će im ovo biti dodatni motiv da i dalje na svojim poljima daju maksimalan doprinos.

VRHOstali prilozi:
» VREMENSKA RAZDOBLJA BOSANSKE EGZISTENCIJALNOSTI
Fikret Hafizović | 12. January 2023 13:58
» ALBANY: ODRŽANO 19. DRUŽENJE BOŠNJAKA - 3. MEDŽLISA, IZBSA
Senad Ahmetović | 31. December 2022 17:18
» FAIZ SOFTIĆ KNJIŽEVNOST I HUMANOST GRADE LJEPŠE SVJETOVE
Božidar Proročić | 29. December 2022 14:58
» IN MEMORIAM - ŠABAN TORLO
Samir Hadzalić | 25. December 2022 23:20
» BRANKO-BANJA KALUĐEROVIĆ - HUMANOST ČINI ČOVJEKA ISPUNJENIM
Božidar Proročić | 25. December 2022 00:24
» SJEĆANJE NA DELIJU KURPEJOVIĆA - ŽIVOT POSVEĆEN LJUDIMA
Božidar Proročić | 21. December 2022 19:03
» EMIR DACIĆ - POSVEĆENOST MENJEBROJNIM NARODIMA
Božidar Proročić | 20. December 2022 17:22
» PREPORAĐANJE SPLITA
Said Šteta | 19. December 2022 12:44
» REMZIJA HAJDARPAŠIĆ UVJEK VJERAN RODNOM KRAJU
Božidar Proročić | 17. December 2022 12:21
» ERNAD-ERO MUHOVIĆ VIZIONAR NOVOG VREMENA
Božidar Proročić | 16. December 2022 12:45
» HAMDIJA RASTODER - PUT OD ZAVIČAJA DO LUKSEMBURGA
Božidar Proročić | 14. December 2022 13:19
» AMILA PAČARIZ - OBRAZOVANJEM DO USPJEHA U ŽIVOTU
Božidar Proročić | 12. December 2022 22:49
» XII DANI BOŠNJAČKE KULTURE U LUKSEMBURGU (I)
Božidar Proročić | 11. December 2022 23:12
Ostali prilozi istog autora:
» GLAS ZA BOSNU - MIR U EVROPI
05. June 2022 15:23
» POKRET: DRŽAVA – DOMOVINA BOSNA
04. November 2021 18:39
» ČUVARI EMANETA VJERE I IDENTITETA
21. November 2019 19:00
» VJERA, JEDINSTVO, DOMOVINA
23. September 2019 16:36
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif