Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije za srbijansku O2
BEĆIROVIĆ: PREMIJER NOVALIĆ JE BIZNISMEN, ZATO SU U FBIH TRI ČETVRTINE EKONOMSKIH TOKOVA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 25. November 2019. 21:11:40


Uspostavljanje zone "malog Šengena" dovelo bi do stvaranja jedinstvenog tržišta i međudržavne saradnje na području Zapadnog Balkana. Ovo inicijativa nije zamjena za EU, niti predstavlja stvaranje nove Jugoslavije.

Poručili su ovo gosti emisije "Stav" na O2 televiziji direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović i bivša potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica za evrointegracije Suzana Grubješić.

Sagovornici su se usaglasili da je "mini Šengen" najbolja regionalna inicijativa u proteklih 30 godina, koja ima realnu šansu da uspije, a koja ima i inicijalnu podršku EU, kao i SAD-a.

Prema riječima direktora IFIMES-a, inicijativa "mali Šengen" unaprijedila bi i odnose unutar pojedinih država na Balkanu, posebno u BiH kao specifičnoj zemlji.

Kako je pojasnio, postoji mnogo prostora za unapređenje ekonomskih odnosa u BiH.

"U FBiH odvija se tri četvrtine ekonomskih tokova, a jedna četvrtina u RS. Normalno bi bilo da se dvije trećine odvija u FBiH, a jedna trećina u RS", kazao je Bećirović.

Prema njegovoj ocjeni, takav omjer nije dobar.

"Premijer FBiH Fadil Novalić za sebe kaže da nije političar, već biznismen. On ima odličnu saradnju sa bivšom premijerkom RS Željkom Cvijanović, kao i sa aktuelnim premijerom RS Radovanom Viškovićem. Zamah 'mini Šengena' unaprijedio bi odnose unutar pojedinih država, pogotovo unutar BiH, kao specifične države", poručio je Bećirović.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: