Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se u Washingtonu s visokim zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država
MINISTARSTVO ODBRANE SAD PODRŽALO PROGRAM REFORMI I NATO PUT BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: B.net
Objavljeno: 27. November 2019. 16:11:39
Predsjedavajući Komšić dočekan je u Pentagonu uz vojne počasti!


SUSRET U PENTAGONU: Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se sa delegacijom Ministarstva odbrane u Pentagonu (SAD) koju je predvodio dr. James Anderson, zamjenik podsekretara odbrane za politiku. Predsjedavajući Komšić dočekan je u Pentagonu uz vojne počasti.

Sagovornici su razgovarali o najnovijim političkim dešavanjima i o pitanjima značajnim za sigurnost u Bosni i Hercegovini i u regionu, zaključivši da je nedavno usvojeni Program reformi značajan iskorak naše zemlje u jačanju i poboljšanju saradnje sa NATO-om. Dr. Anderson je istakao da Bosna i Hercegovina može računati na podršku SAD-a u provođenju reformi nakon predaje Programa reformi, a za koji se očekuje da bude tokom decembra tekuće godine poslan u sjedište NATO-a u Brisel.

Predsjedavajući Komšić je istakao dugogodišnje prijateljske odnose naše zemlje i Sjedinjenih Američkih Država, kao i to da je za našu zemlju od velikog značaja angažman i saradnja Nacionalne garde Merilanda sa Oružanim snagama BiH. Dr. Anderson se zahvalio na angažmanu Oružanih snaga BiH i doprinosu koji su dale u svojim međunarodnim misijama u Afganistanu i Iraku u posljednjih petnaest godina.

Sagovornici su se složili da je pred novim ministrom/icom odbrane veliki broj zadataka i izazova u realizaciji programa reforme odbrane u narednom periodu, kao i u radu na poboljšanju sistema odbrane u svim njegovim segmentima.

Na kraju predsjedavajući Komšić je istakao da BiH nema drugog alternativnog puta osim puta u NATO.

SUSRET SA ZVANIČNICIMA: Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se u Washingtonu (SAD) s Johnom Erathom, višim zamjenikom direktora za evropske poslove Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a, te sa predstavnicima State Departmenta Philipom Reekerom, pomoćnikom državnog sekretara SAD-a za evropske i azijske poslove, sa glavnom zamjenicom pomoćnika državnog sekretara Maureen Cormack i sa specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom.Predstavnici Vijeća za nacionalnu sigurnost i State Departmenta pozdravili su dogovor članova Predsjedništva BiH o formiranju vlasti u BiH i usvajanju Programa reformi za koji se nadaju da će uskoro biti poslan u sjedište NATO-a u Bruxellesu. Pored ostalog, razgovarano je o daljim aktivnostima BiH na NATO putu, o odnosima sa Evropskom unijom, provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao i o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini. Tokom razgovora konstatovana je potpuna podrška Sjedinjenih Američkih Država NATO putu Bosne i Hercegovine, odnosno podrška punopravnom članstvu BiH i u NATO-u i u Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Komšić ocijenio je dogovor o formiranju vlasti i dostavljanje Programa reformi u sjedište NATO-a kao izuzetno pozitivan pomak za našu zemlju, te da se EU integracije BiH trebaju nastaviti bez obzira na aktuelni odnos EU prema Zapadnom Balkanu.

O temi migrantske krize u BiH, predsjedavajući Komšić je istakao da u Evropskoj uniji, nažalost, postoje dupli standardi, te da jedna od zemalja Evropske unije konstantno krši osnovna ljudska prava surovim postupcima prema migrantima.

Predsjedavajući Komšić je, tokom susreta sa visokim zvaničnicima, istakao i da se povratak osoba sa stranih ratišta u našu zemlju drži pod strogom kontrolom, te da sigurnosne agencije BiH, u saradnji sa partnerskim sigurnosnim agencijama iz drugih zemlja, kontrolišu situaciju. Također je istakao da nema promjena kada je u pitanju rizik od terorističkih prijetnji, kao i to da bh. pravosuđe po navedenom pitanju dobro radi svoj posao.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: