Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BROJ POGINULIH U ZEMLJOTRESU U ALBANIJI POVEĆAN NA 48
Autor: AA
Objavljeno: 29. November 2019. 12:11:05


Broj osoba koje su poginule u razornom zemljotresu u Albaniji povećan je na 48, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Spasioci iz Albanije, Turske, Kosova, Srbije, Grčke i drugih zemalja nastavljaju potragu za osobama za koje se sumnja da se nalaze ispod ruševina na području Drača.

Albansko Ministarstvo u četvrtak je saopštilo da je potraga u Thumani, gdje su pronađena tijela 23 osobe zvanično obustavljena. Akcija potrage i spašavanja u tom mjestu u blizini Drača trajala je dva dana.

Kako su naveli, u primorskom gradu Draču se i dalje pretražuje nekoliko lokacija.

Albansko ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite je ranije saopštilo da je više od 700 osoba povrijeđeno u zemljotresu jačine 6,4 stepena po Richteru, koji je ovo područje potresao u utorak ujutro.

U Draču i nekim selima postavljeno je više od 180 šatora u kojima je smješteno oko 1.450 osoba.

Oni koji su bili smješteni u šatorima postavljenim na stadionu "Niko Dovana" u Draču premješteni su u hotele, navelo je albansko Ministarstvo odbrane.

Albanski premijer Edi Rama kazao je da su pomoć Albaniji uputile Turska, Italija, Francuska, Grčka, Kosovo, Srbija i Crna Gora i mnoge druge zemlje i pojedinci.

Tirana - Albanija:
Hotelski smještaj za sve pogođene zemljotresom

Premijer Albanije Edi Rama najavio je da će sve osobe koje su dosad boravile u šatorima ili školskim dvoranama biti premještene u hotele


Premijer Albanije Edi Rama saopštio je na današnjoj vanrednoj sjednici Vijeća ministara da je broj smrtno stradalih u razornom zemljotresu u toj zemlji povećan na 49 te da će svi koji su ostali bez krova nad glavom biti premješteni u hotele, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rama je kazao da je većina stradalih u Draču gdje je život izgubilo 25 ljudi, u mjestu Thumana poginule su 23 osobe, dok je jedna osoba izgubila život u gradiću Lac.

Albanska vlada je na trećoj vanrednoj sjednici proglasila stanje prirodne nepogode i u Lacu, nakon Tirane i Drača.

Premijer Albanije je istakao da je na području Drača od 1.260 osoba, više od 600 smješteno u hotelima, 360 u školskima dvoranama, a ostali u šatorima ili kod bližnjih.

"U Thumani je oko 500 osoba smješteno u šatorima, a oni će danas biti transportovani u hotele. Dosad je transportovano 16 porodica, ali kako smo odlučili od danas će svi šatori bilo u Thumani ili Laću biti uklonjeni i svi će biti smješteni u hotele", izjavio je Rama.

Kako je kazao, oni koji su ovih dana boravili u školskim dvoranama će takođe biti premješteni u hotele, tako da će učenici ponovo moći pohađati nastavu u svojim školama.

"Dvorane će se hitno isprazniti, jer ne ispunjavaju optimalne uslove za život. Svi će ići u hotele. Što se tiče ruralnih područja, učinićemo sve da mještane ne premjestimo iz svog područja, jer je njihov posao povezan sa poljoprivredom", kazao je albanski premijer.

Albaniju je u utorak pogodio snažan zemljotres jačine 6,4 stepena po Richteru. Spasioci iz te zemlje, Turske, Kosova, Srbije, Grčke i drugih zemalja nastavljaju potragu za osobama za koje se sumnja da se nalaze ispod ruševina na području Drača.

Albansko Ministarstvo u četvrtak je saopštilo da je potraga u Thumani, gdje su pronađena tijela 23 osobe zvanično obustavljena. Akcija potrage i spašavanja u tom mjestu u blizini Drača trajala je dva dana.

Albansko Ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite je ranije saopštilo da je više 2.000 osoba zatražilo ljekarsku pomoć, dok je oko 800 hospitalizovano zbog povreda.

Zemljotres je izazvao veliku materijalnu štetu, a srušen je veliki broj kuća, zgrada, kulturnih spomenika i ostalih objekata. Nakon razornog zemljotresa uslijedio je niz nešto slabijih potresa koji su dodatno uznemirili tamošnje stanovništvo.

U međuvremenu, pomoć Albaniji uputile su Turska, Italija, Francuska, Grčka, Kosovo, Srbija i Crna Gora i mnoge druge zemlje i pojedinci.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: