Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Historijska presuda zločinačkoj tvorevini i zločincima; HDZ BiH i HDZ Hrvatske još žešće negiraju zločine
"PRAVDA": HERCEG-BOSNA - ZLOČINAČKI PROJEKT PRESUĐEN U HAGU
Autor: B.net
Objavljeno: 29. November 2019. 12:11:54


Danas se navršavaju dvije godine od presude haškoj šestorci u predmetu Jadranko Prlić i ostali. Sudbina paradržavne tvorevina i zločinačkog projekta definitvno je zapečaćena u Hagu.
Donosimo najzanimljivije detalje ove historijske presude kroz reportažu u kojoj je korišten arhivski materijal iz medijskih izvještaja.

29.11.2017. godine čelnicima takozvane Herceg-Bosne pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu izrečene su kazne od ukupno 111 godina zatvora za zločine. Presudom je potvrđen i udruženi zločinački poduhvat te agresija Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu.

Pogledajte najvažnije detalje iz sudnice, izjave glavnih aktera, svjedoka, reakcije iz Haaga i Bosne i Hercegovine, kako tog dana, tako i iz dana koji su prethodili presudi.

Govore: Kenneth Scott, Carmel Agius, Serge Brammertz, Stjepan Mesić, Željko Komšić, Safet Oručević, Emir Balić, Semir Drljević Lovac, Esad Humo, Azra Penava, Samir Nožić, Alija Behram, Emir Zlatar, Edin Batlak, Sergio Šotrić, Mario Pejić, Emir Hajdarović, Adil Kulenović, Enver Imamović, objavio je portal Vijesti.ba
Udruženje žrtava i svjedoka genocida:

Dvije godine od presude Prlić i drugi: HDZ BiH i HDZ Hrvatske još žešće negiraju zločine

Na današnji dan 29. novembra 2017. godine Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) donio je konačnu presudu u predmetu Prlić i drugi. Presudom MKSJ-a tzv. šestorka je osuđena za monstruozne zločine počinjene na teritoriji tzv. Herceg-Bosne i udruženi zločinački poduhvat kojim je obuhvaćen i cijeli državni vrh Republike Hrvatske, na čelu sa predsjednikom Franjom Tuđmanom. Pored toga, ovom presudom je utvrđena agresija Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu.

Nakon dvije godine od ove presude imamo:

- još snažniju i žešću negaciju zločina od strane HDZ- a BiH i HDZ-a RH,
- nastavak podjele Bosne i Hercegovine,
- zloupotrebu dvojnog državljanstva,
- puštanje na slobodu presuđenog ratnog zločinca Marka Radića, zvanog Mak,
- mrcvaljenje sudskih postupaka Vranica, Žepče, koji traju više od 20 godina,
- tzv. Revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina za koju ministar pravde BiH ( član HDZ-a BiH) kaže da je jedina ispravna i da ga primjedbe bošnjačkih žrtava ne zanimaju, da on ima „svoje“ žrtve,
- potpuni kolaps procesuiranja ratnih zločina u BiH, procesuiranje po nacionalnoj osnovi,
- procesuiranje predmeta koji po težini zločina u odnosu na ogroman broj zločina u BiH nikada ne bibili procesuirani,
-neznanje, neprofesionalizam, politički utjecaj, dodvoravanje, utjecaj susjednih država,koji su doveli procesuiranje ratnih zločina u BiH u fazu nebitnosti.Neophodno je vratiti, prije svega, Sud i Tužilaštvo BiH na put koji im je u osnovi i dat, a to je procesuiranje predmeta ratnih zločina po njihovoj složenost kako je to predviđeno međunarodnim sporazumom.

Primijeniti kriterije koji su navedeni u Izvještaju OSCE-a iz 2015. godine.

Omogućiti kantonalnim i okružnim tužilaštvima procesuiranje manje složenih predmeta ratnih zločina.

Zahtijevati od Evropske unije primjenu vlastitih normi prema Hrvatskoj i Srbiji zbog skrivanja osumnjičenih i optuženih ratnih zločinaca, kao i veličanja presuđenih ratnih zločinaca.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: