Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Austrija: Bošnjaci u Beču
VEČE KUR'ANA U DŽEMATU "GAZI HUSREV-BEG" KURS IZ SIRE U DŽEMATU "EBU HANIFE"
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 03. December 2019. 01:12:50
Gost predavač, koji je došao iz Bosne i Hercegovine kao izaslanik Ureda za dijasporu Rijeseta Islamske zajednice u BiH, bio je dr. hfz. Safvet Halilović, inače redovni profesor tefsira i kur'anske antropologije na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici.


U subotu, 30. novembra, u džematu "Gazi Husrev-beg" u Beču organizirano je, već tradicionalno, veče Kur'ana. Tom prilikom, u prostorijama ovog džemata okupilo se nekoliko stotina Bošnjaka, koji su porijeklom iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine i Sandžaka, a koji su većinom, silom prilika, protjerani sa svojih ognjišta za vrijeme agresije na našu zemlju.

Program su izveli imami bošnjačkih džemata u Austriji, uglavnom iz Beča i njegove okolice, a neki su došli iz drugih gradova, iz Graca, Welsa i drugih.

Imam džemata "Gazi Husrev-beg", mr. hafiz Adil-ef. Makić, poselamio je prisutne i toplo im zaželio dobrodošlicu. Potom je uslijedilo učenje Kur'ana i ilahija, koje je učinilo atmosferu veoma prijatnom što se vidjelo na licima prisutnih vjernika, od kojih su mnogi došli iz udaljenih mjesta iz Beča i negove okoline. Poseban kuriozitet je bilo učenje mladog Davuda Glamočak, sina Ibrahima-ef. Glamočak. Ovaj desetogodišnji dječak je svojim lijepim i pravilnim učenjem Kur'ana i ilahija oduševio prisutne.

Gost predavač, koji je došao iz Bosne i Hercegovine kao izaslanik Ureda za dijasporu Rijeseta Islamske zajednice u BiH, bio je dr. hfz. Safvet Halilović, inače redovni profesor tefsira i kur'anske antropologije na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici. On se prisutnima obratio sa prigodnim predavanjem u kojem je podsjetio na važnost očuvanja džemata, islamskog identiteta i veze sa domovinom. Potom je uslijedilo druženje i večera koju su pripremile vrijedne džematlije i džematlijke ovog džemata.Inače, hafiz Halilović je dan prije toga predvodio džuma-namaz u ovom džematu, održavši veoma nadahnutu i korisnu hutbu. U nedjelju, 30. novembra, on je bio gost i u džematu "Ebu Hanife", gdje je započeo kurs izučavanja Sire - Životopisa Muhammeda, a.s., koji je osmislio i pokrenuo vrijedni Hadis-ef. Bošnjak, imam džemata "Ebu Hanife". Na ovaj kurs se prijavilo oko sedamdeset mladića i djevojaka, te nekoliko mladih bračnih parova iz Beča i njegove okolice. Oni će u naredna tri do četiri mjeseca slušati predavanja iz Sire, djela čiji je autor upravo profesor Safvet Halilović. Hafiz Adil-ef. Makić i Hadis-ef. Bošnjak su iskoritili prisustvo profesora Halilovića u Beču, pa su koordinirali da dođe u džemat "Ebu Hanife" u nedjelju, poslije akšam namaza, i da kao autor knjige po kojoj će se održavati ovaj kurs, održi prvo predavanje na temu: "Značaj izučavanja Poslanikovog životopisa u današnjem vremenu". Inače, za ovaj kurs vlada velika zainteresiranost, jer su za prva tri mjesta predviđene izvrsne nagrade: odlazak na umru i posjeta svetih mejsta u Mekki i Medini. Uistinu, najljepša nagradaǃ Allah da nagradi one one koji su pokrenuli ovaj korisni projekat Svojom nagradomǃ
Ostali prilozi:
» ZEHRUDIN JUNUZOVIĆ NA TRIBINI U DŽEMATU HIDAJE
Damir ef. Babajić | 22. January 2020 17:18
» NOBELOVA NAGRADA: IBRETA RADI
Abdullah ef. Hodžić | 17. December 2019 15:37
» NAIBU REIS IZ U BIH U POSJETI NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 15. December 2019 04:30
» HADISI ZA ISPRAVNIM ŽIVOTOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. December 2019 13:15
» USPOSTAVLJENA ISLAMSKA ZAJEDNICA BOŠNJAKA U ITALIJI
Islamskazajednica.ba | 02. December 2019 14:08
» ČUVARI EMANETA VJERE I IDENTITETA
Mensud Alićušić | 21. November 2019 19:00
» LIK I DJELO IMAMA EL-MATURIDIJA
Prof. dr. Almir Fatić | 19. November 2019 16:23
» ANALIZA MEKTEBSKE NASTAVE NA TERITORIJI SJEVERNE AMERIKE
Hfz. mr. Muriz ef. Mešić | 11. November 2019 14:18
» UČIMO ZAJEDNO DOVO PROTIV BOLESTI BRIGE I TUGE!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. October 2019 12:23
» KUPOVINA ZEMLJIŠTA I IZGRADNJA DŽAMIJE
Damir ef. Babajić | 24. October 2019 20:53
» ZAVRŠENO „IV MEĐUNARODNO TAKMIČENJE U HIFZU ČASNOG KUR'ANA“
Islamskazajednica.ba | 21. October 2019 15:40
Ostali prilozi istog autora: