Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SUSRET PREDSJEDNIŠTVA BIH I PREDSJEDNIKA SLOVENIJE: BIH JE NAŠA BLISKA I PRIJATELJSKA DRŽAVA
Autor: AA
Objavljeno: 04. December 2019. 14:12:58


Komšić u Sloveniji: BiH želi biti ravnopravan partner u razgovorima o migrantskoj krizi

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je kako je migrantski kamp Vučjak potpuno neprihvatljivo mjesto i da ga treba što prije zatvoriti, javlja Anadolu Agency (AA).

Komšić je na konferenciji za novinare u Ljubljani, nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom, rekao kako ljude iz kampa na Vučjaku, nedaleko od Bihaća u BiH i državne granice s Hrvatskom, treba što prije zbrinuti na adekvatan način.

"Slažem se da je to mjesto (kamp Vučijak, opa. a.), na kojem ti ljudi borave, potpuno neprihvatljivo. I, ako se to može uopšte zvati smještaj, taj kamp što prije treba zatvoriti i te ljude na adekvatan način smjestiti", rekao je Komšić.

Nepomenuo je da su bh. vlasti već donijele odluku o aktiviranju nekih starih vojnih objekata za smještaj migranata te dodao kako se javio i otpor lokalnih zajednica, ocijenivši kako je to pitanje s kojim se vlasti u BiH moraju nositi.

Pahor: Slovenija je sklona širenju EU na sve države Zapadnog Balkana, BiH je tu ključna

Slovenija je jako sklona širenju Evropske unije (EU), na sve države Zapadnog Balkana, a posebno Bosnu i Hercegovinu, poručio je danas u Ljubljani predsjednik Slovenije Borut Pahor, nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik nalaze se u zvaničnoj posjeti Sloveniji, a nakon sastanka s njima, slovenski predsjednik je kazao da su pohvalili političke odnose i radovali se brojci koja pokazuje odličnu privrednu saradnju dvije zemlje, koja iznosi milijardu i 400 miliona eura robne razmjene.

"U BiH, koja je treća destinacija za investicije slovenskih firmi u inostranstvu, imamo preko 100 preduzeća, koja zapošljavaju 15.000 radnika, što znači da mi Slovenci imamo povjerenje u budućnost BiH. Tamo žive tri naroda. BiH je naša bliska i prijateljska država. I željeli bismo da se ti odnosi i dalje poboljšavaju. Gotovo 1.000 đaka i studenata iz BiH dobija stipendije u Sloveniji. Nudimo pomoć u razvoju", rekao je Pahor.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: