Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Bošnjački san u Americi
PET GENERACIJA DEDE HASANA ŠAHOVIĆA
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 04. December 2019. 18:12:21

Dedo Hasan 96, sa sinom Azizom 66, unukom Vedadom 41 i praunukom Amelom 18, (prapraunuk nedostaje)


Neposredno nakon 95.godišnjice genocida u Šahovićima, Mirsad Š., h. Ago R. i potpisnik ovih redova, uputili su se u Harrisburg (PA), da zijarete bošnjačku zajednicu u ovom gradu, sretnemo se sa nekoliko naših dobrih ahbaba, među kojima je i Aziz Šahović, jedan od najvećih bošnjačkih biznesmena – vlasnik “Brother and Sister”, fabrika koja proizvodi desetine kvalitetnih vrsta suhomesnatih proizvoda, goveđa pršuta i suho meso, više vrsta sudžuka, teleći rolad, više vrsta pilećih parizera, gulaš… kao i Argeta pašteta koja izlazi iz ovog pogona itd. Aziz sve to postiže sa svojom vrijednom suprugom Safom, sinom Vedadom i snahom Sanelom, dakako i uposlenicima u proizvodnji, koje budnim okom prate, uz vlasnike i razne zdravstvene i labaratorijske kontrole. Aziz i uposlenici potpuno odgovorno i kvalitetno rade svoj posao, ne propuštajući ništa slučaju. Daleko se čuje o kvaliteti proizvoda "Brother and Sister", koji su već postali dio svake sofre.


"Brother and Sister"


Ali za ovu priliku ostavimo Azizov biznis po strani. Jer ovog puta poseban nijjet smo imali da u ovom kratkom zijaretu sretnemo Azizovog babu, starinu Hasana Šahovića, koji je 7. oktobra napunio 96 godina. Masha’Allah!

Iako je bilo prohladno kišovito vrijeme, Dedo Hasan pomažući se drvenom kevom, došao je u gostinski dio fabričkog pogona gdje smo ga dočekali uz stisak desnice, ali njegov nježni zagrljaj, kako naše dede unuke obgrle. Ostali smo do kasnih popodnevnih sati pričajući nam tihim glasom. Pričao nam je o životu, radu… Svaka njegova riječ kao stećak je vrijedna.

Kratko da podsjetimo, 9. na 10. nov. 1924., u Hasanovim rodnim Šahovićima, naglašavamo – u miru, Srbi i Crnogorci uz odobrenje tadašnje lokalne i državne vlasti u Crnoj Gori, bez ikakvog povoda, nad Bošnjacima su počinili strašan pokolj – genocid. Narod popljačkan, silovan, pobijen, šahovićka zemlja je ostala krvljom natopljena, džamije porušene… Oni koji su igrom slučaja uspjeli umaći kami zlikovačkom genocidnom okotu, uputili su se u zbjeg ka drugim gradovima Sandažaka, Bosni… U vremenu pokolja u Šahovićima, Hasan je imao 13-tak mjeseci. Babo Kasum sa hanumom i porodom, nakon višesedmičnog tumaranja po snježnim sandžačkim i bosanskim brdima, stigli su u Brčko gdje su se nastanili i počeli novi život.


97. ZAGAZIO SANDŽAK NIJE ZABORAVIO: Hasan Šahović


Rah. Kasum Šahović preselio u 101. godini života

Saznajemo da je Kasum Šahović preselio u 101. godini života, odnosno tako kako je bio upisan u matičnim knjigama, mada je znao reći: „Sjećam se kada me babo za ruku odveo i upisao u ćitabe“, ispričao nam je njegov unuk Aziz, to je potvrdio i dedo Hasan.

Bez zehre čojstva i sa kukavičlukom, bogatu šahovićku zemlju i kuće su popljačkali, zatim na njih nastanili srpsko-crnogorsko življe. Nikada niko nije odgovarao niti je osuđen za zločine nad Bošnjacima u ovom kraju. Niti je jedna vlast u Crnoj Gori u kontinuitetu, od tada do danas, izrazila bilo kakav ljudski vid žaljenja ili izvinjenja, niti su izvršili bilo kakvu novčanu ili bilo koju nadoknadu za nepokretnu i pokretnu imovinu. Uz pljačku imovine, genocid, urbicid i potpuno istrebljenje, uklonjeno je i preimonovano ime čivenih Šahovića u Tomaševo. I to je posljednja faza genocida. Na taj način su nastojali da potpuno zatru sve tragove zločina ali i bilo kakvog bitisanja Bošnjaka na tome šahovićkom prostoru i Vranjaške doline.


Muhabet sa dedom HasanomHadži Ago i Dedo Hasan
To ustvari više govori o onim zločincima i koji su ga prikrivali, i koji bi se trebali stidjeti dok je vijeka i svijeta.

Nego starina Hasan, nakog genocida 1924., preživio je i genocid u Drugom svjetskom ratu (1941-45). I ostao je na svom topraku. I onda dolazi 1992., kada opet genocidni okot do zuba naoružani, u agresiji na BiH, opet udarju na Bošnjake i sve one koji se ne uklapaju u velikodržavni projekat. I ovog puta, Hasan i cijela porodica sa zavežljajima u ruci odlaze sa svog topraka… Nakon europskih i više američkih destinacija naselili su se u Harrisburgu, tu su našli svoj vatan, razvili biznise, žive bošnjačkim, bosanskim i sandžačkim životom, misleći na domovinu Bosnu, ali i Šahoviće, pa iako je prošlo 95 godina od genocida.


Urednik sa četiri generacije Šahovića


Saznali smo od dede Hasana da ima sedemro djece, a od njih 16. unučadi, 28 praunučadi, 2 prapraunučadi… Šta ih ima, maša'Allah!

Ovog zijareta u “obećanoj zemlji” na jednom mjestu smo sastavili četiri generacije Šahovića: Hasan 96, Aziz 66, Vedad 41, Amel 18... a ima ih još... tu je došao i Hasanov unuk Jasmin, koji je predsjednik BH zajednice u Harrisburgu. Naravno ako planirate kupiti nekretnine u ovom gradu, on radi za "Real estate", pa će vam olakšati u mnogo čemu.
Gospodar Svjetova da im podari zdravlje, dug život, nafaku i beriket!

Neizbježno je da ne navratimo od ljepotice džamije koje su u ovom lijepom gradu sagradile vrijedne bošnjačke ruke. Zijaret Harrisburgu, nebi bio potpun bez susreta sa Sabitom i Mersihom Šišić, kao i njihovom vrijednom djecom. Oni su sa još nekoliko Bošnjaka, preživjelim žrtvama genocida, udarili temelje Zajednice u ovom gradu. Dali su nemjerljiv doprinos u kupovini vakufske zemlje i nakon toga izgradnji prekrasne džamije.


Džamija u Harrisburgu


Sabita sa porodicom smo zatkli kako u elitnom dijelu Harrisburga gradi novi porodični dom. S hairom, insha'Allah!

A nakon toga u centar Harrisburga, u mliječni restoran "Dalicia Bakery" vlasnika Mirsada i Samre Alić, koji su u ovom kutku, uz ukusnu hranu i poslatice, smjestili dio Bosne i Sandžaka. Ko ne vjeruje, neka zijareti i provjeri. Eto...
Ostali prilozi:
» KADA JE BILO HRVATSKO PROLJEĆE, 1966. ILI 1971.?
Stjepan Nikolić | 21. January 2020 18:03
» BOŠNJACI DOBILI JOŠ JEDNU STRANKU - SDU
Sahit Kandić | 14. January 2020 21:11
» VELIKO-SRPSKI „BLESIMETAR“ IZ MOSTARA, ZAKUCAVA DO KRAJA!
Mr. Milan Jovičić | 14. January 2020 13:23
» MILORAD DODIK JE DOSADNA OPSADA ZDRAVOG RAZUMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. January 2020 15:23
» PITANJE ZA MILANOVIĆA: KOLIKI BROJ MUSLIMANA U BOSNI JE PRIHVATLJIV ZA HRVATE I HRVATSKU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. January 2020 14:17
» "LUDA NOĆ"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. December 2019 20:33
» ZAR TREBA OBJAŠNJAVATI GDJE I KAKO SE KOVAO PLAN SRPSKOG GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. December 2019 12:56
» SVJETLO HALALA U TAJLANDU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. December 2019 13:46
» NE MOŽE NAM NIKO NIŠTA
Eset Muračević | 16. December 2019 21:21
» ŽELJKA KOMŠIĆA ZA MUFTIJU SISTEMA VRIJEDNOSTI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. December 2019 15:31
Ostali prilozi istog autora:
» PATOLOŠKI LAŽOVI
08. August 2018 20:17