Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Za sve ljude zdrave pameti na Balkanu
PORUKE ZA POHVALU I PAMĆENJE OD MADAM BISSELL I MISTER PALMERA
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 05. December 2019. 17:12:39

JASNE PORUKE: Madam Bissell i Mister Palmera


DR. MUSTAFA CERIĆ: Mogu zamisliti kakav šok je doživio Aleksandar Vučić i Milorad Dodik kad su čuli ove jasne poruke od Madam Bissell i Mister Palmera iz Sarajeva. Inače, svakim danom Dodik je sve manji i sve sitnije priča otkako je u Sarajevu. Ali, on to nadoknadi kad se nađe u Begoradu, gdje može da priča gluposti do mile volje, posebno o tome da nema države Bosne, gdje se ugodno smjestio da sjedi. Ta priča u Beogradu diže mu rejting kod Srba u Srbiji, koji jedva čekaju da saznanju ko će zamijeniti ili smijeniti Aleksandra Vučića, koji je svima dodijao svojom pričom o Kosovu, za koje sinoć Mister Palmer kaže da se Srbija ne može ponašati kao da posjeduje Kosovo, već mora Kosovo priznati kao nezavisnu i suverenu državu. Jasno svima da jasnije ne može biti osim Vučiću i Dodiku. Prvom da ne izgubi mjesto prvoga u Srba, a drugom da zauzme to mjesto dok ga neko drugi nije oteo.
Odavno ne gledam domaće bosanske noćne TV emisije, jer nisu ni poučne ni ohrabrujuće. Sve je ili previše veselo kao na seljačkom vašeru ili je previše tragično kao na instantnoj apokalipsi. Nakon tih emisija postaješ ili lud, ili zbunjen ili nenormalan. Teško je da osatneš normalan pod utiskom tih vašarskih priča i apokaliptičnih histerija.

No, sinoć me zaduži prijatalj da neizostavno pogledam intervju s komadanticom Štaba NATO-a u Sarajevu, brigadnom generalicom Marti J. Bissell, kojeg je vodila novinaraka Dženana Karup na TV Hayat i intervju sa specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni balkan Matthew Palmerom, koji je vodio novinar Amir Zukić na TVN1.

Nisam se pokajao što sam ga poslušao. Naime, potajno sam se nadao i od SAD-a i od NATO-a porukama, koje sam sinoć čuo od Madam Bissell i Mistera Palmera. Njih dvoje su na dvije bosanske televizije govorili u isto vrijeme, istim jezikom, istim tonom, istim optimizmom i istim uvjerenjem za mir i suživot na Balakanu pod budnim okom SAD-a i NATO-a. Oni su jasno poručili: - NATO je prisuatan na Balkanu i u Bosni s namjerom da tu ostane - unlimited (neograničeno), dok je SAD tu u Bosni da bdije nad teritorijalnim integritetom i državnim suverenitetom slobodne, nezavisne i građanske države Bosne i Hercegovine. Jasno da jasnije ne može biti.

Dakako, nakon ovih jasnih sinoćnih poruka bosanski skeptici, paničari i apokaliptičari su poraženi i poniženi, jer njihova priča o “katastrofi”, “beznađu”, “ćorsokaku”, “findžan državi”, “Bakirovom nesnalaženju”, “tempiranoj bobmbi” i tome slično postaje besmislena. U stvari, njihova je priča pakosna i zloćudna zato što u sebi krije zlu namjeru i dušmanluk pritiv zdravog tkiva bosanskog društva i države. Naravno, kritika je lijek za bolesno društvo i državu, ali širenje beznađa je otrov za svako društvo i državu. Ne mogu se oteti oduševljenju od sinoćnih poruka Madam Bissell i Mister Palmera, koji su još jednom potvrdili bezuvjetno američko prijateljstvo prema Bosni, koja nema ni naftu, ni zlato, ni kralja, ni kraljicu, ali ima zlatnu dušu i srce - Bosna ima zlatne ljude, koji umiju da vole sve ljude dobre volje.

Mogu zamisliti kakav šok je doživio Aleksandar Vučić i Milorad Dodik kad su čuli ove jasne poruke od Madam Bissell i Mister Palmera iz Sarajeva. Inače, svakim danom Dodik je sve manji i sve sitnije priča otkako je u Sarajevu. Ali, on to nadoknadi kad se nađe u Begoradu, gdje može da priča gluposti do mile volje, posebno o tome da nema države Bosne, gdje se ugodno smjestio da sjedi. Ta priča u Beogradu diže mu rejting kod Srba u Srbiji, koji jedva čekaju da saznanju ko će zamijeniti ili smijeniti Aleksandra Vučića, koji je svima dodijao svojom pričom o Kosovu, za koje sinoć Mister Palmer kaže da se Srbija ne može ponašati kao da posjeduje Kosovo, već mora Kosovo priznati kao nezavisnu i suverenu državu. Jasno svima da jasnije ne može biti osim Vučiću i Dodiku. Prvom da ne izgubi mjesto prvoga u Srba, a drugom da zauzme to mjesto dok ga neko drugi nije oteo.

Zato je Milorad Dodik ovih dana depresivan, umoran, bezvoljan i zbunjen. Ništa mu ne ide po planu - ni u Banjoj Luci, ni Moskvi, ni u Ljubljani. Jedino mu u Beogradu još uvjek plješću kad zalaje na bosansku državu, kojoj nastoji srušiti temelje, ali svakim danom sve više uviđa da to nije moguće, jer temelji bosanske države su duboko ukupani u bosansku zemlju da ih niko nikada nije moga isčupati ni Rima, ni Bizantija, ni Turska, ni Austrougarska, ni Rusija, ni Srbija, ni Hrvatska. Svi su zube lomili i polomili na temeljima bosanske države, koja je bila i ostala razdjelnica između civilizacije i varvarstva - kako nekad tako i sada. Volio bih da to shvati današnja Rusija, koja se još jednom ispisala iz civiliziranog svijeta, odbijajući da potpiše zajedničku izjavu PIC-a. Time je Rusija još jednom pokazala da na Bosni bira svijet varavarstava umjesto svijet civilizacije.

Da, upravo je ovo to što si pomislio/la - moj javni panegerik Americi, koja je bila uz Bosnu kad joj je najviše trebalo i koja je danas uz Bosnu kad joj Makron iz Francuske prijeti poput Miterana da joj nije mjesto u Europi zato što u njoj ima previše muslimana. I kad joj se Europa opet smije dok gleda njene muke oko migranata i sastavljanja državne vlada, a vrlo dobro zna ko je odgovoran za sve to. Europa se oduvjek pravila luda u odnosu na Bosnu i nikad nije priznala svoj grijeh do kraja, jer u Europi su dvije riječi najskuplje: “Hvala” i “Oprosti”.

Amerika je bila i ostala drugačija u odnosu prema Bosni. Zbog taga izričem ovaj moj panegerik Americi u ime svih Bošnjaka/Bosanaca u domovini i svijetu, koji su u zadnje vrijeme bili jako zabrinuti oko toga šta će biti s Bosnom. Previše se čulo laveži protiv Bosne iz Beograda i iz Zagreba (i iz Moskve). Sinoćnje poruke od Madam Bissell i Mistera Palmera su nas razgalile i ulile nam nadu da će biti selameta na Balkanu i u Bosni, jer kad je Bosna mirna, miran je i Balkan, mirna je i Europa, miran je i svijet.

Zato, još jednom, hvala Americi na brizi i razumjevanju!

Thank you, America!
And sorry for not being always fair to you in return!
Ostali prilozi:
» KADA JE BILO HRVATSKO PROLJEĆE, 1966. ILI 1971.?
Stjepan Nikolić | 21. January 2020 18:03
» BOŠNJACI DOBILI JOŠ JEDNU STRANKU - SDU
Sahit Kandić | 14. January 2020 21:11
» VELIKO-SRPSKI „BLESIMETAR“ IZ MOSTARA, ZAKUCAVA DO KRAJA!
Mr. Milan Jovičić | 14. January 2020 13:23
» MILORAD DODIK JE DOSADNA OPSADA ZDRAVOG RAZUMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. January 2020 15:23
» PITANJE ZA MILANOVIĆA: KOLIKI BROJ MUSLIMANA U BOSNI JE PRIHVATLJIV ZA HRVATE I HRVATSKU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. January 2020 14:17
» "LUDA NOĆ"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. December 2019 20:33
» ZAR TREBA OBJAŠNJAVATI GDJE I KAKO SE KOVAO PLAN SRPSKOG GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. December 2019 12:56
» SVJETLO HALALA U TAJLANDU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. December 2019 13:46
» NE MOŽE NAM NIKO NIŠTA
Eset Muračević | 16. December 2019 21:21
» ŽELJKA KOMŠIĆA ZA MUFTIJU SISTEMA VRIJEDNOSTI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. December 2019 15:31
» PORUKE ZA POHVALU I PAMĆENJE OD MADAM BISSELL I MISTER PALMERA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. December 2019 17:35
Ostali prilozi istog autora:
» "LUDA NOĆ"
30. December 2019 20:33
» SVJETLO HALALA U TAJLANDU
26. December 2019 13:46
» HADISI ZA ISPRAVNIM ŽIVOTOM
07. December 2019 13:15
» OSVETA MUJKIJEVE MENTORICE
12. November 2019 14:38
» VLAST - ŠTA JE TO?
10. November 2019 03:35