Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Svi pričaju o nevjerovatnoj donatorskoj večeri u Čikagu u kojem će se sagraditi Islamski centar „Ćamil ef. Avdić“
ČIKAGO: MLADA EKIPA "NA WESTERNU" U AKCIJI ZA KUPOVINU JOŠ JEDNOG VAKUFA PRIKUPILI VIŠE OD DVA MILIONA DOLLARA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 11. December 2019. 18:12:11


Da je neko rekao tog 1. jula 2016.godine, kada je hafiz mr. Muriz Mešić iz mihraba mesdžida na Westernu najavio projekat izgradnje novog centra, da će Bošnjaci u Čikagu do kraja 2019.godine prikupiti nevjerovatnih 2 miliona američkih dolara, u to bi samo najveći optimisti vjerovali. Ali, ovdje i jest riječ o velikim entuzijastama, znalcima i radnicima. Priča o našem narodu u Čikagu i općenito u Americi počela je davno, još 1906.godine, i ona je ispričana stotinu puta. No, danas se u Čikagu priča jedna nova priča – danas se u Čikagu gradi Islamski centar „Ćamil ef. Avdić“. Mlada ekipa entuzijasta, znalaca i radnika koju predvode mladi i uspješni ljudi, advokat Amir Ovčina i direktor Faruk Daudbašić, postala je "glavna priča u gradu" jer cijeli Čikago priča o mladoj ekipi okupljenoj "na Westernu".Savjetodavno vijeće za izgradnju novog centra na čijem su čelu ovi mladi ljudi, u subotu 7. decembra 2019.godine, organizovalo je donatorsku večer u ekskluzivnom restoranu Chateau Ritz s ciljem da se prikupi potrebnih $150,000 kako bi se ukupan iznos doniranih sredstava zaokružio na 2 miliona američkih dolara. Sama činjenica da su već blizu pomenutog iznosa je uspjeh sam za sebe, ali ipak kazati da imamo 2 miliona dolara i da tražimo adekvatno mjesto za naš novi centar; mijenja našu startnu poziciju. Mnogi džemati su sa daleko manjim iznosima riješili sve svoje potrebe, no Čikago je svjetska metropola i jako skup grad. Mladi i obrazovani momci, Semir Delić i Edis Bečić na organizaciji ovog događaja i tehničkim detaljima radili su još od augusta mjeseca i u zadnjim danima osjećala se napetost i nervoza jer se bližio trenutak spoznaje, dan u kojem će saznati je li se sav trud isplatio. Znao je to i Eldin Huseinbegović koji se zaputio put Čikaga da pomogne svojim zemljacima da dođu do željenog cilja.Da bi ova večer uspjela uključili su se svi članovi Savjetodavnog vijeća i dali svoj doprinos, članovi džematskog odbora, ženska grupa Bošnjakinja, omladinska grupa Bosnian Youth of Chicago i hor NUR.

Program donatorske večeri na profesionalan način vodila je donedavna voditeljica sa N1 televizije u Sarajevu, Dženita Višća-Hrnjić. O muzičkoj pozadini su brinuli Nihad Krečo i Muris Hubjer, dok je slikanje obavljala fotografska kuća "BH Production" našeg čikaškog fotografa Ibrahima Hadžića.Na početku programa prisutne je pozdravio novi Generalni konzul BiH u Čikagu, gospodin Elvir Resić, a pored njega ovoj večeri su prisustvovali Konzul Edin Šehić, dr. Hazim ef. Fazlić – imam džemata ICC Greater Chicago iz Northbrooga, Emil ef. Škrijelj – imam džemata IC Rumija, i Suad ef. Čaušević.

Nakon večere o aktivnostima Savjetodavnog vijeća u proteklom periodu prisutne su upoznali advokat Sulejman Dizdarević i Edis Bečić, dok je advokat Amir Ovčina u svom zanimljivom obraćanju od prisutnih zatražio strpljenje i povjerenje u narednim godinama kako bismo uspješno realizovali zacrtani projekat.Poslije nekoliko uvodnih pjesama Eldina Huseinbegovića na binu je izašao hafiz Mešić koji je i ovaj puta, u svom stilu, vodio donatorsku večer. Nakon što su Redžep Nikezić i Senad Mujkić donirali po deset ($10,000), a familija Salihović dvadeset ($20,000) jasno je bilo da će ovo biti uspješna noć. Nizale su se donacije, ali i nakon što se stiglo do potrebnog iznosa od $150,000 donacije su i dalje nastavile dolaziti, da bi šlag na tortu bila donacija Razima i Time Ležić da se prikupljeni iznos zaokruži na nevjerovatnih $200,000. Na taj način, za nepune tri i po godine ukupno je prikupljeno $2,050,000.00. Treba naglasiti da su ovoj večeri, osim domaćina iz Čikaga, prisustvovali i gosti iz St. Louisa, Milwaukeeja i drugih obližnjih gradova.

Zahvaljujemo se svim donatorima, svim našim vakifima, svim prisutnima i svim znanim i neznanim koji podržavaju ovaj jedinstven projekat.


Ostali prilozi:
» MAFIRMACIJA MEKTEBA I MEKTEBSKE POUKE
MINA | 25. July 2020 19:05
» NEKA NAM BAJRAM VRATI VJERU I NADU U BOLJE SUTRA
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 24. May 2020 13:39
» RAMAZAN JE SALON ZA ČIŠĆENJE I ULJEPŠAVANJE DUHA, DUŠE, UMA I SRCA U ČOVJEKOVOM TIJELU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. May 2020 16:55
» DOVA LEJLETU-L-KADRA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. May 2020 15:12
» JESI LI SLIJEP, O ČASNA ULEMO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. May 2020 14:21
» IBADETOM ZEKATA DUŠA SE ČISTI OD POKUĐENIH OSOBINA ŠKRTOSTI
Prof. dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme | 15. May 2020 17:13
» MINHEN: AKTIVNOSTI "RAMAZAN 2020" U DŽEMATU HIDAJE
Damir ef. Babajić | 13. May 2020 20:12
» BLAGODATI MJESECA RAMAZANA
Zijad Bećirević | 12. May 2020 00:56
Ostali prilozi istog autora:
» SJAJNIJI OD ZLATA
20. May 2020 15:38