Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

NAIBU REIS IZ U BIH U POSJETI NEW YORKU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 15. December 2019. 04:12:56
Husein ef. Smajić, naibu reis IZ u BiH


Međureligijsko vijeće BiH (MRV) učestvovalo je na višedvodnevnoj internacionalnoj konferenciji koja je održana u Ujedinjenim nacijama u New Yorku. U delegaciji MRV je bio predsjednik Skupštine MRV-a naibu reis Islamske zajednice u BiH Husein ef. Smajić, dok je predsjednik Vijeća Jakob Finci govorio na konferenciji.

U sklopu ove posjete New Yorku, naibu reis IZ u BiH Husein ef. Smajić u subotu večer, 14. decembra, posjetio je Bosansko-hercegovački islamski centar čiji članovi su mahom preživjele žrtve genocida iz posljednje srpsko-crnogorske agresije na RBiH.

Naibu reis Smajić na početku je iskazao zadovoljstvo da postoji jedna ovakva organizirana zajednica u New Yorku, odnosno na istočnoj američkoj obali, koji u vakufskom posjedu imaju svoj isplaćen objekat.

Zamjenik reisu-l-uleme se također osvrnuo na historijski hod Bošnjaka, a posebno teških ratnih godina kroz koje su prošli Bošnjaci, u agresiji 1992. – 1995., pa sve do danas. U tom periodu je posebno naglasio da je cilj formiranja paradržavnih tvorevina unutar međunarodne priznate države RBiH, uništenje i istrebljenje Bošnjaka, što su potvrdile presude za genocid, to isto potvrđuje rušenje više stotina islamskih vjerskih objekata, tj. džamija, mesdžida, mezarja, te ubijanje imama, nedužnih civila, posebno se osvrćući na silovanja bošnjačkih djevojčica i žena, kao specijalnu vrstu ratovanja koju je protiv našeg naroda koristio agresor.

Jedan dio prisutnih


On je podvukao, da je u toku agresije na RBiH srušeno, oštećeno ili uništeno oko 80 odsto islamskih vjerskih objekata na cijeloj teritoriji države BiH. Dok je potpuno srušeno više od 600 džamija. Na okupiranoj teritoriji pod kontrolom tzv. Vojske RS srušeno je više od 500 džamija, dok pod kontrolom tzv. HVO blizu stotinu. To najbolje govori o namjerama agresora. Ipak, istakao je, nakon sveukupnih ratnih stradanja, IZ sa svojim članovima uspjela je obnoviti džamije uposliti imame i biti uz svoj narod. Tako će nastaviti i u budućnosti.

Naibu reis je istako kolika je važnost organiziranja džemata i kupovine objekata odnosno vakufa u dijaspori kako bi se u din i imanu očuvale buduće generacije. Istakao je naglasio da je IZ u BiH kupila prostor u Briselu, u blizini Parlamenta Europe, gdje će njeni predstavnici kroz europske parlamentarne institucije nastojati da budu adekvatni predstavnici muslimana Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja. Ovo su trebali raditi dobro plaćeni političari, ali nažalost nisu!

Također je u Washingtonu, nedaleko od Bijele kuće, kupljen je prostor gdje će biti sjedište Muftijstva Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, ali isto tako naši predstavnici će nastojati da budu aktivni u Američkom kongresu.

S obzirom da za isplatu objekta u Washingtonu nedostaje još sredstava za kompletnu isplatu, Idriz ef. Budimlić, imam u BHICNY je naglasio da ova zajednica do kraja janura ostavlja otvorenu akciju, pa bujrum ko želi da bude vakif. U ovoj večeri u blic akciji, sakupljeno je oko $17,000, dok je BHICNY ranije uplatio 10 hiljada dollara. Akcija se nastavlja, može se uplatiti kod članova odbora u BHICNY.

U nedjelju večer, 15. decembra, nakon jacije, naibu reis će biti musafir u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru u Astoriji.


Zajednička dovaOstali prilozi:
» DOMOVINA BIH, HIDŽRA, REGISTRACIJA, IZBORI, SREBRENICA...
Prof. dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme | 14. August 2020 15:25
» MAFIRMACIJA MEKTEBA I MEKTEBSKE POUKE
MINA | 25. July 2020 19:05
Ostali prilozi istog autora:
» APEL ZA POMOĆ ALDINI HODŽIĆ
21. September 2020 20:39