Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Uhapšeni u akciji "Memori"
JASMIN MEŠKOVIĆ I SUADA NOŽIĆ PREDATI U NADLEŽNOST TUŽILAŠTVA KS
Autor: Fena
Objavljeno: 17. December 2019. 14:12:43


U sklopu operativne akcije kodnog naziva "Memori" u ponedjeljak je uhapšeno pet osoba, koje se sumnjiče za krivična djela - udruživanje radi činjenja krivičnog djela u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.

- Osumnjičeni Jasmin Mešković i Suada Nožić predati su u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Bit će zadržani 24 sata i nakon što ih u tom zakonskom roku ispita postupajuća tužiteljica odlučit će se o eventualnom prijedlogu za pritvor, - saopćila je danas glasnogovornica tog tužilaštva Azra Bavčić medijima.

Podsjećamo, policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) u ponedjeljak su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo počeli realizaciju operativne akcije "Memori" na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Po naredbama Općinskog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi na 11 lokacija koje na području spomenutih kantona koriste osumnjičeni inicijala J.M. (1967.), S.J. (1978.), S.N. (1987.), M.Š. (1991.), Š.B.(1986.) i M.K.D. (1989.), a koji se sumnjiče za spomenuta krivična djela.

Jasmin Mešković se sumnjiči da je od jula 2017.godine do danas, organizovao grupu ljudi u sklopu Udruženja „Bosanski muzej sjećanja“ u okviru kojeg djeluju Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru, a u namjeri da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju krivotvorenih karta, a da su novac od njihove prodaje zadržvali za sebe, što je protivno članu 4. Zakona o udruženima i fondacijama FBiH, znajući da se sav prihod od prodaje ulaznica mora položiti na račun udruženja i koristiti za ostvarivanje njihovih ciljeva.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa spomenutim krivičnim djelima, a koji su traženi naredbom Suda i bit će korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Osumnjičene osobe će biti kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predane uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Aktivnosti na realizaciji te operativne akcije se nastavljaju, saopćeno je u ponedjeljak iz FUP-a.Ostali prilozi:
» ŠTA SU ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BIH DOGOVORILI U BRUXELLESU
Bošnjaci.Net | 30. September 2020 19:02
» OTVORENO PISMO IVICI DAČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. September 2020 14:03
» BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Bošnjaci.Net | 26. September 2020 19:14
Ostali prilozi istog autora: