Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Diskriminacija
BOŠNJACI I HRVATI NE ODUSTAJU OD VETA NA ZAKON O UZURPACIJAMA U RS
Autor: Fena
Objavljeno: 17. December 2019. 15:12:00


Na sjednici Vijeća naroda RS danas nije postignut dogovor u vezi sa Zakonom o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, na koji su pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa pokrenuli klubovi delegata hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Zakon će biti predmet usaglašavanja na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a.

O pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa odlučilo je pet delegata iz Kluba delegata hrvatskog naroda, odnosno sedam delegata iz Kluba bošnjačkog naroda.

Klub delegata bošnjaškog naroda u Vijeću naroda RS-a donio je odluku o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, koji je usvojila Narodna skupština RS na sjednici 28. novembra 2019. godine.

-Stupanjem na snagu ovog zakona praktično bi bila onemogućena restitucija zemljišta koje je bespravno oduzeto, u periodu do 6. aprila 1941. godine, odnosno pod određenim pretpostavkama i na zemljištu oduzetom do 31. decembra 1955. godine.

Nesporno je da je u tom periodu, od strane tadašnjih režima, u pravilu bez adekvatne naknade, oduzimano zemljište, čiji su raniji vlasnici i njihovi nasljednici u značajnom broju bile osobe bočnjačke nacionalnosti, - upozorili su iz ovog kluba.

Primjena ovog zakona, bez prethodnog donošenja i provedbe propisa o restituciji, dovest će do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, te zbog toga smatraju da ne treba dozvoliti njegovo stupanje na pravnu snagu.

Ukazuju da zakon diskriminira Bošnjake, a time vrijeđa njihov vitalni nacionalni interes posebno u dijelu koji govori da se neće priznati pravo vlasništva na zemljištu koje je uzurpirano prije 31. decembra 1955. godine "u slučaju da je to zemljište uzurpant napustio, odnosno da njegovo boravište nije u RS”, kao i u djelu koji se odnosi na dobrovoljačke kompetencije.Ostali prilozi:
» ŠTA SU ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BIH DOGOVORILI U BRUXELLESU
Bošnjaci.Net | 30. September 2020 19:02
» OTVORENO PISMO IVICI DAČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. September 2020 14:03
» BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Bošnjaci.Net | 26. September 2020 19:14
Ostali prilozi istog autora: